„Rotary akademija“ 2017/2018 m. – gražios istorijos pabaiga?! Dėsime tašką ar kablelį?

„Rotary akademija“ 2017/2018 m. – gražios istorijos pabaiga?! Dėsime tašką ar kablelį?

Amžina kaip pasaulis tiesa byloja – kas turi pradžią, turi ir pabaigą. Jei rudenį rinkomės į Klaipėdos senamiesčio „Rotaract“ klubo organizuojamo projekto „Rotary akademija“ atidarymą ir siekėme studentams padėti rasti savo kelią taip greitai besikeičiančiame ir tūkstančius galimybių siūlančiame pasaulyje, tai šių metų gegužės 31 d., simboliškai išlydėdami pavasarį, rinkomės į Old Mill Conference viešbučio Konferencijų salę pažymėti mentorystės programos pabaigą ir aptarti studentų nueitą kelią projekte.

Vakaro akcentu tapo nuostabus dviejų merginų Paulinos ir Andrėjos iš studijos „GROCK“ muzikinis pasirodymas. Nesenstančia klasika tapusios dainos ne tik pagyvino nostalgišką vakaro atmosferą, bet ir suteikė ryškesnių atspalvių šventės oficialiajai daliai.

Paskutiniai akordai prieš atsisveikinant

Pabrėždamas „Rotary akademija“ projekto svarbą Klaipėdos senamiesčio „Rotaract“ klubo prezidentas Audrius Knolis dar kartą pažymėjo, jog dalyvavimas tokioje mentorystės programoje studentams tampa lyg mažais klijuojančiais pamato gabaliukais būsimoms veikloms. Svarbiausia, kad gyvenime patiktų kuo daugiau dalykų, juk jei mus per prievartą stums, tikrai nesiimsime įgyvendinti jokių užduočių, todėl yra tiesiog būtina turėti natūralų norą veikti ir judėti į priekį. Štai tokio užsidegimo A. Knolis ir linkėjo studentams.

„Rotary akademija“ koordinatorė Jogailė Žiliūtė pasidžiaugė, kad visos mentorių ir studentų poros pasiekė projekto finišo tiesiąją. Svarbiausias J. Žiliūtės palinkėjimas visiems projekto dalyviams buvo itin paskatinantis nenuleisti rankų ir kurti ateities planus, kad ši diena nebūtų taškas sakinio pabaigoje, o kablelis – nuostabaus kelio pradžia.

Kadangi „Rotary akademija“ projektas yra ne tiek formalus, kiek skatinantis tobulėti ir padedantis visiems dalyvaujantiems išsinešti tai, kas kiekvienam ypač svarbu ir naudinga, nestebėtina, jog projektas davė pradžią naujoms idėjoms ir iniciatyvoms.

Už borto neliko ir moksleiviai – „Diena su mentoriumi“

© Ariana Čerkesait

„Rotary akademija“ mentorystės programa yra orientuota į uostamiesčio studentus, skatinanti juos ieškoti savo profesinio kelio, kurti sėkmės istoriją, taip pat visapusiškai tobulėti. Tačiau projekto organizatoriai neužmiršo ir Klaipėdos moksleivių. Dažnai būtent mokyklos suole priimtas sprendimas dėl studijų krypties ir ateities profesijos pasirinkimo, nulemia jaunų žmonių tolimesnį kelią. Taigi norėdami padėti moksleiviams apsispręsti, Klaipėdos senamiesčio „Rotaract“ klubo nariai davė pradžią naujai idėjai – „šešėliavimo“ projektui „Diena su mentoriumi“, kuris tikimasi taip pat taps ilgamete tradicija.

Projekto idėja kilo dar žiemą, kai Klaipėdos miesto savivaldybė pakvietė Klubą į projektų rašymo mokymus. Klaipėdos senamiesčio „Rotaract“ klubas labai džiaugėsi, kad parengtas projektas ne tik sulaukė pritarimo, bet taip pat ir finansinio indėlio. Taigi tuomet liko „lengviausioji“ dalis – įgyvendinti idėją. Projekto „Diena su mentoriumi“ koordinatorė Ema Petreikytė pabrėžė, kad pirminis „šešėliavimo“ programos tikslas buvo padėti moksleiviams pasirinkti profesiją, padrąsinti Klaipėdos miesto moksleivius likti studijuoti Klaipėdoje ar baigus studijas grįžti dirbti ir gyventi į Klaipėdą. Projekto koordinatorės nuomone, šį tikslą pavyko pasiekti. E. Petreikytė atkreipė moksleivių dėmesį, kaip yra svarbu nenuleisti rankų ir belsti į tas pačias duris net ir trečią ar penktą kartą, jei esi įsitikinęs, kad jos tau privalo atsidaryti. Juk dažnai iki sėkmės pritrūksta vos vieno žingsnelio, nes per anksti pasidavėme.

Moksleiviai, praleidę dieną su mentoriais, savo srities profesionalais – architektu Vitalij Žavrid, advokate Julija Viktorija Flis, VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytojais, SEB banko Vakarų regiono filialo valdytoju Arvydu Kalneliu, IAMUS vadovo asistente Vaida Svidriene, makiažo meistre Olesia Žuravliova – dalijosi neišdildomais įspūdžiais. Vieni teigė atradę savo svajonių darbą, pamatę realesnį gyvenimą, kiti džiaugėsi sudalyvavę tulžies, pūslės, gimdos šalinimo operacijose, treti patvirtino supratę, jog pašaukimo reikia ne vien kunigams, bet ir teisininko profesijai. Moksleiviai visi, kaip susitarę, vieningai tvirtino, jog svarbiausia, ką sužinojo ir išmoko, kad viskas yra įmanoma, nėra lengva, bet pasiekiama, tačiau pirmiausia reikia labai daug mokytis, o po to be galo daug dirbti. Moksleiviai jautėsi įkvėpti savo mentorių darbų, suprato, kad sėkmei magiškos formulės nėra, tačiau projektas tik dar labiau sustiprino jų norą eiti pasirinktu keliu.

Mentoriai taip pat labai džiaugėsi moksleiviais, tvirtino, jog šie kelia prasmingus ir apgalvotus klausimus, yra žingeidūs, o tai rodo, kad auga sąmoningas jaunimas, kuris į profesinį kelią žiūrės ne kaip į darbą, o kaip į reikšmingą gyvenimo dalį. Projekto organizatoriai džiaugiasi, jog mentoriai ir moksleiviai rodo iniciatyvą nenutraukti gražaus užsimezgusio bendravimo – viena moksleivė jau pakviesta savanoriauti VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

© Ariana Čerkesaitė

Džiaugiamės nuveiktais darbais ir optimistiškai žvelgiame į ateitį

Projekto „Rotary akademija“ 2017/2018 m. studentai ir jų mentoriai apibendrindami praeitus metus buvo ne mažiau entuziastingi ir įkvėpti toliau siekti savo tikslų bei perduoti aplinkiniams sukauptą išmintį.

Studentai pažymėjo, jog daugeliui rudenį trūko pasitikėjimo savimi, jautėsi pasimetę tiek profesinio kelio paieškose, tiek laisvalaikio veikloje, o mentoriai paskatino juos priimti daug darbui ir studijoms reikšmingų sprendimų, susidėlioti planus netolimai ateičiai ir įrodė, jog viską įmanoma suderinti, svarbiausia kelti sau iššūkius ir mažais užtikrintais žingsneliais judėti tikslo link. Studentai pabrėžė, jog suprato, kad norint pokyčių reikia pradėti nuo savęs, o mentoriai jiems antrindami tvirtino, jog studentai juos taip pat daug išmokė ir užkrėtė jaunatvišku entuziazmu.

Projekto organizatoriai siekia, jog „Rotary akademijos“ metu tarp studento ir mentoriaus užsimezgantis bendravimas ir bendradarbiavimas būtų ilgalaikiai, tokia draugystė neturėtų baigtis sulig projektu, siektinas pavyzdys, kad ji truktų visą gyvenimą. Mentoriaus užduotis padėti studentui suprasti, kad Lietuvoje, Klaipėdos krašte, yra daug galimybių ir sričių savirealizacijai, o sėkmė dažnai priklauso nuo jauno žmogaus iniciatyvos, atkaklumo bei įdėto darbo. Užkrečiantis bendravimo sintezės pavyzdys šių metų projekto dalyvių studento ir mentoriaus susitarimas – iššūkis susitikus po metų kalbėtis kalba, kurios šiuo metu dar nemoka. Projekto organizatoriai džiaugiasi ir didžiuojasi paskatinę tokias iniciatyvas, tokio užsidegimo linki ir kitoms projekto poroms.

© Ariana Čerkesaitė

Tikimasi, jog jau rudenį pavyks suvesti draugėn naujas studentų ir mentorių poras, kurios pasižymės kūrybiškumu, iniciatyvumu ir noru būti teigiamu pokyčiu bei padėti vieni kitiems visapusiškai tobulėti!

Projekto organizatoriai dėkoja visiems, geranoriškai prisidėjusiems prie renginio organizavimo!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder