PROJEKTE „MATYK KITĄ KELIĄ“ SUKURTA IR IŠBANDYTA PILOTINĖ SOCIALINĖ PASLAUGA „SOCIALINIŲ ĮGŪDŽIŲ VYSTYMAS“

PROJEKTE „MATYK KITĄ KELIĄ“ SUKURTA IR IŠBANDYTA PILOTINĖ SOCIALINĖ PASLAUGA „SOCIALINIŲ ĮGŪDŽIŲ VYSTYMAS“

Klaipėdos miesto socialinės paramos centras nuo 2017 m. liepos 27 d. iki 2019 m. balandžio 30 d. kartu su partneriais iš Latvijos ir Lietuvos įgyvendina projektą „Matyk Kitą Kelią“ („See Another Way“ Nr. LLI-212), kuris yra finansuojamas iš „INTERREG V-A Latvijos - Lietuvos  bendradarbiavimo  per sieną programos, 2014-2020“ (ERPF).

Projekto partneriai sukūrė, išbandė, teikė ir vis dar teikia pilotinę socialinių įgūdžių vystymo paslaugą asmenims su regėjimo negalia, regėjimo sutrikimais, jų šeimos nariams ir kitiems bendruomenės nariams[1]. Šią paslaugą teikė socialiniai darbuotojai ir socialinio užimtumo specialistai: Salomėja Burneikaitė, Rasa Zeniauskienė, Karolina Kvietkauskaitė, Lina Šalpytė, Karina Cerkaitienė, Algidė Jurkuvienė, Neli Nikiforova, Rūta Lukaitė, Evelina Strelkauskienė.

Klaipėdiečiai ir Klaipėdos, Telšių regiono gyventojai turėjo galimybę lavinti savo gebėjimus įvairiuose srityse: mokymai kaip orientuotis namų ir išorinėje aplinkoje; savęs ir kitų asmenų pažinimas (bendravimas ir bendradarbiavimas) ir emocinio intelekto stiprinimas; socialinės atsakomybės ugdymas per aplinkosauginę veiklą (pasenusių vaistų, tvarsčių, kitų priemonių utilizavimas, šiukšlių rūšiavimas, aplinkos tvarkymas ir priežiūra, talkos organizavimas ir pan.); maisto gaminimas ir serviravimas; švaros atstatymas/palaikymas; gėlių auginimas/priežiūra namuose; sveikatos palaikymas ir stiprinimas (ajurveda, mankšta, joga, motorikos lavinimas, sveika gyvensena, streso įveika, naudojant įvairias kineziterapines priemones, vaistų/papildų/vaistažolių naudojimas ir kitos); terapinės veiklos: tekstilės terapija (siuvinėjimas, mezgimas, nėrimas, rišimas, vėlimas ir pan.), lėlių terapija, pasakų terapija, kino terapija, bibliografijos terapija (knygų skaitymas, poezijos skaitymas ir rašymas), dramos terapija, muzikos terapija; dailės terapija  (tapymas ant įvairių paviršių (akmens, šilko, medžio ir pan.), arbatos terapija, kino terapija ir kitos terapijos; dekupažas ant įvairių paviršių (akmens, medžio, sienų ir kita); diskusijų klubai. Vyko ir tokie užsiėmimai kaip edukacinė popietė moterims, su pasaka „Gulbė karaliaus pati“, sociokultūriniai renginiaiNuo lėlės iki žmogus širdies“, „Kūrybinio mąstymo impulsai naudojant tekstilės technikas“, „Istorijų siūlai, gijos ir mazgai“, kino terapijos popietės ar vakarai su filmais „Adomo obuoliai“ ir  „Medaus pilna galva“, kuriuos sukūrė ir vedė teatrologė, lėlininkė, dramos ir kitų terapijų ekspertė Salomėja Burneikaitė. Jos nuoširdžiu atsidavimu ir gebėjimu įtraukti žavėjosi pilotinės paslaugos dalyviai.

Pilotinė paslauga suteikta 571 asmeniui, iš kurių 62 asmenys su regėjimo negalia. Pilotinę paslaugą iki 2019 m. balandžio pabaigos teiks 3 specialistai, taigi paslaugos gavėjų skaičius augs.

Socialinių įgūdžių vystymo paslaugą buvo teikiama ne tik Klaipėdos miesto socialinės paramos centro bendrųjų, pagalbos į namus ir dienos socialinės globos asmens namuose paslaugų gavėjams, bet ir Klaipėdos miesto nakvynės namų, Marijos Taikos karalienės parapijos „CARITO“ globos namų, Klaipėdos regos ugdymo centro, Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro, VšĮ „Trečiasis amžius“, Šilutės senelių globos namų, Neringos, Gargždų, Kretingos socialinių paslaugų centrų,  klientams, nariams. Į šią paslaugą įsitraukė ir darbuotojai, turintys regėjimo sutikimų, kurie pasireiškia dėl amžiaus (toliaregystė, trumparegystė ir pan.) ar dėl  to, kad vykdant profesines pareigas būtina daug dirbti kompiuteriais, o ir asmeniniame gyvenime nuolat tenka naudoti išmaniuosius įrenginius, kurie įtakoja regėjimo kokybę. Darbuotojai dalyvavo terapinėse veiklose, kur per pasakų, kino, tekstilės ir kitas terapijas, vystė savo socialinius ir profesinius gebėjimus būti labiau empatiškais, suvokiančiais asmenų su negalia socialines situacijas, problemas, pagalbos metodus, bendradarbiavimo, komandinio darbo reikšmę.

Straipsnį parengė Diana Stankaitienė, Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė ir Eglė Buivydaitė, direktorės pavaduotoja, projekto „ Matyk kitą kelią“ koordinatorė.


[1] Pilotinės paslaugos atitikmuo pagal Lietuvos socialinių paslaugų katalogą – socialinių įgūdžių ugdymas ir palaikymas.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder