Prieš patyčias – įstatymu: ar pavyks?

Prieš patyčias – įstatymu: ar pavyks?

Jeigu visose Lietuvos mokyklose privalomai būtų vykdoma bent po vieną prevencinę programą, per metus nuo patyčių būtų galima apsaugoti apie 60 tūkst. vaikų, o valstybei tai kainuotų milijoną eurų. Taip, komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomą įstatymo projektą patyčių problemai spręsti, sako jos patarėjas Šarūnas Narbutas.

Kaip teigia „Vaikų linijos“ vadovas Robertas Povilaitis, Lietuvoje maždaug vienas iš trijų vaikų patiria sistemingas patyčias, o maždaug vienas iš penkių vaikų tyčiojasi iš kitų, todėl problema tebėra milžiniška.

„Kas yra tikrai įvykę, tai mes jau esame pamatę, kad tai yra problema, nes dar užtrunka laiko, kol įvardijama, kad tai – problema. Tikrai yra atsiradę būdų, kaip tą problemą spręsti. Vienos mokyklos aktyviau, kitos mažiau aktyviai bando tą daryti.

Tose mokyklose, kuriose labai aktyviai patyčių problema sprendžiama – taikomos tarptautinės programos, jų mažėja. Po pusantrų metų intensyvaus darbo kai kuriose mokyklose stebimas stiprus patyčių sumažėjimas“, – sako R. Povilaitis.

Prezidentė siūlo į Seimo rudens sesiją įtraukti įstatymo projektą, kad būtų sukurta prevencinė sistema, kompleksiškai sprendžianti patyčių problemą. Pasak D. Grybauskaitės patarėjo Š. Narbuto, projekte numatomi keli dalykai.

„Visų pirma, [siūloma] įstatymu įteisinti patyčių sąvoką, kad visiems būtų aišku, kas tai yra. [...] Reikėtų aiškiai pasakyti, kad patyčių negalima toleruoti, prieš jas reikia kovoti ir tą daryti turi visa bendruomenė. [...] Mes matome, kad tų mokyklų, kurios vykdo prevencines programas, rezultatai yra geri.

Mūsų vertinimu, jeigu mes vykdytume tas programas visos šalies mastu privalomai – bent po vieną prevencinę programą kiekvienoje mokykloje – per metus nuo patyčių apsaugotume apie 60 tūkst. vaikų. Tai yra didžiuliai skaičiai ir tai nėra dideli pinigai. Manome, kad tam reikėtų apie milijono eurų. Dalis tų lėšų yra skiriama jau dabar“, – sakė Š. Narbutas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder