Pranciškus - arčiausiai žmonių būsiantis popiežius?

Pranciškus - arčiausiai žmonių būsiantis popiežius?

Naujuoju Romos katalikų bažnyčios vadovu išrinkus Buenos Airių arkivyskupą Chorchę Marijų Bergoljų (Jorge Mario Bergoglio), iš JAV atsigirdo, jog čia tikimasi, kad Pranciškus gali išgydyti netolimos praeities žaizdas ir padėti suderinti šiuolaikinį gyvenimą su tradicinėmis Bažnyčios vertybėmis. Kalbinti Lietuvos dvasininkai akcentuoja, kad vien jau jo pasirinktas šv. Pranciškaus vardas rodo paprastumą ir norą būti kuo arčiau paprastų žmonių.

Savaitgalį Pranciškus per specialią audienciją susitiks su pasaulio spaudos atstovais. Tikimasi, kad audiencijos metu popiežius atskleis dalį savo ateities planų.

Beje, kai per 2005 metais vykusią konklavą Ch. M. Bergoljas liko antroje vietoje po popiežiaus Benedikto XVI, mažai kas tikėjosi, kad naujuoju Bažnyčios vadovu taps atstovas ne iš Europos.

76 metų kardinolas, jėzuitas išsiskyrė tuo, kad gyveno kukliame bute, į bažnyčią važinėjo autobusu, pats gamindavosi maistą. ir daug dėmesio skyrė skurdo mažinimui. Kai Jonas Paulius II 2001 m. jį paskyrė kardinolu, J. M. Bergogljas paprašė, kad šimtai argentiniečių, norėjusių jį lydėti į Romą, verčiau lėktuvo bilietams skirtus pinigus atiduotų vargšams.

Pastaruoju metu kardinolas pagarsėjo pasipriešinimu Argentinos prezidentei Kritinai Fernandez de Kirchner (Cristinai Fernandez de Kirchner), kuri ragino šalyje įteisinti vienalytes santuokas. Naujasis popiežius taip pat griežtai pasisako prieš abortus ir leidimą vienalytėms šeimoms įsivaikinti.

Popiežiaus biografijoje šešėlį meta Bažnyčios ir jo paties laikysena Argentiną valdžiusios karinės diktatūros metu 1976-1983 m.Teigiama, kad ir jis ir Bažnyčia tada elgėsi pasyviai ir netgi buvo kaltinamas bendradarbiavimu su chunta, kuri persekiojo bei grobė režimui nepritarusius argentiniečius, tarp kurių buvo ir kunigai.

J. M. Bergoljas du kartus atsisakė liudyti teisme apie savo vaidmenį vadovaujant Jėzuitų ordinui diktatūros metu. Kai 2010 m. jis pagaliau davė parodymus, advokatai jį apkaltino vengiant tiesių atsakymų.

IŠSKIRTINUMAS. 76 metų kardinolas, jėzuitas Chorchė Marijus Bergoljas, tapęs Pranciškumi, išsiskyrė tuo, kad gyveno kukliame bute, į bažnyčią važinėjo autobusu, pats gamindavosi maistą.

"Maldos žmogus"

Darius TRIJONIS, Lietuvos vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus padėjėjas

Šiandien labai gražiai kalbėjo Vatikano spaudos atstovas, įžvelgęs dvi kryptis - paprastumą ir universalumą. Kiek teko skaityti spaudoje interviu, kol popiežius buvo kardinolas Buenos Airėse, jis lankė vargšus lūšnynuose, rūpinosi, kad būtų pakrikštyti jų vaikai. Buvo atvejis, kai į jį kreipėsi septynių vaikų mama, neturinti pinigų padaryti gražią šventę ir dėl to atidėliojo krikštą. Kardinolas pakvietė moterį su vaikais ateiti į koplyčią, šiltai ir žmogiškai paaiškino esminius tikėjimo dalykus ir pakrikštijo, sakydamas, kad ne pinigai svarbiausi, bet žmonių išganymas.

Svarbu, kad popiežius ateina iš Pietų Amerikos, kur didelė skurdo problema. Jo pasirinktas šv Pranciškaus vardas rodo paprastumą ir norą būti tarp paprastų žmonių. Taip pat svarbu, jog tai - maldos žmogus, nes prieš palaiminant keliais žodžiais prisistatė ir kvietė kartu melstis. Jis kaip tik šiuo metu vyks į šv. Marijos Madžiore baziliką melstis ir paprašyti globos savo misijai. Įdomus faktas, kurį išplatino Vatikano naujienų tarnyba, kad jis vyks į baziliką ne garsiuoju popiežių automobiliu, bet paprastu automobiliu. Ir kai popiežius išėjo į balkoną palaiminti žmonių, jo kryžius buvo paprastas, ne auksinis.


Būdamas arkivyskupu, jis garsėjo kaip puikus administratorius, tad bažnyčia tikisi iš jo ganytojo vaidmens.

"Ištikimas kertinei Bažnyčios pozicijai"

Benas ULEVIČIUS, Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas

Šis popiežius daugeliui yra naujiena ir savo pasirinktu vardu, ir tuo, kad atstovauja ne Vakarų Europą. Katalikams daro įspūdį šio popiežiaus nuoširdumas, paprastumas, principingas požiūris į prabangą ir vargšų problemas. Popiežius apžvalgininkų vadinamas konservatyviu. Tai turėtų reikšti, jog daugeliu atžvilgių jis liks ištikimas pamatinei katalikų bažnyčios pozicijai moralės ir pasaulėžiūros klausimais. Kartu šis popiežius laikomas gebančiu reformuoti bažnyčią dėl savo bekompromisinės laikysenos.

Iš tiesų bažnyčia yra marga, daugiasluoksnė, požiūris į ją priklauso nuo to, į kurią jos gyvenimo dalį žvelgiame ir kur ieškome informacijos. Tie, kurie gyvena bažnyčios viduje, mato ją visada atsinaujinančią. Joje nuolat vyksta pasaulėžiūros perdavimo būdų atnaujinimas, dialogo su visuomene būdai taip pat atnaujinami, pasitelkiamos naujausios priemonės. Mums, katalikams, atsinaujinimas reiškia didesnį, karštesnį Dievo idealų vykdymą, skaidrų sekimą Kristumi ir Evangelija. Esminių sričių, kurias bažnyčia būtų apleidusi, nelabai ir matyti. Iš išorės stebint galbūt atrodo, kad bažnyčia kai kuriais klausimais turi daryti posūkius. Dažniausiai minimi tokie klausimai kaip homoseksualių santuokų įteisinimas ar pedofilijos skandalai. Iš tikrųjų Bažnyčia nė vienos dienos nėra pamiršusi, jog turi siekti šventumo, atsinaujinti. Visus klausimus ji sprendžia jai prieinamomis priemonėmis ir atsižvelgdama į Evangelijos žinią.

"Įdomi asmenybė"

Vilius VIKTORAVIČIUS, Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos klebonas
Į Šventąjį sostą atėjo pakankamai įdomi asmenybė, tik reikia palaukti, kokią kryptį jis pasirinks. Aš išmokęs nesitikėti nieko, nes kai kažko tikiesi, dažnai nusivili.

"Įdomu, ar palaikys egzorcistus"

Arnoldas VALKAUSKAS, Ruklos įgulos kapelionas, kunigas egzorcistas

Bažnyčia visada, nuo ankstyvųjų amžių turėjo savų sopulių, ir kiekvienas popiežius stengėsi įveikti opiausias bažnyčios problemas. Popiežius turėtų vienyti bendruomenę, siekti sutarimo tarp konfesijų ir, žinoma, skelbti Evangeliją. Įdomu, ar naujasis popiežius palaikys egzorcistų misiją. Buvęs popiežius, Benediktas XVI buvo itin palankus jiems - kai pernai Tarptautinės egzorcistų asociacijos nariai susirinkome viename Italijos miestelyje, jis atsiuntė juos palaikantį raštą.

"Su šv. Pranciškaus Asyžiečio dvasia"

Benediktas JURČYS, Kretingos Apreiškimo vienuolyno gvardijonas brolis

Aš žiūriu labai viltingai. Tai, kad jis pasirinko šv. Pranciškaus vardą, liudija, kad jis tam turi pašaukimą, talentą restauruoti, atnaujinti griūvančią bažnyčią. Šv. Pranciškus Asyžietis tam taip pat ir buvo pakviestas. Aš taip džiaugiuosi dėl tokios popiežiaus drąsos, nes tai pirmasis popiežius, kuris pasirinko tokį vardą. Antra, naujojo popiežiaus gyvenimas liudija, kad jis tikrai turi tą pačią šv. Pranciškaus dvasią - jis du kartus per metus, būdamas arkivyskupu, eidavo į sąvartyną melstis kartu su ten gyvenančiais bėdžiais. Gražus sutapimas, kad mes, pranciškonai, Klaipėdoje pastatėme šv. Pranciškaus koplyčią prie Onkologijos ligoninės.

"Besilaikantis tradicijų"

Evaldas DARULIS, Kretingos parapijos klebonas

Ypatingų pokyčių aš asmeniškai nepageidauju. Naujasis popiežius sudarė pamaldaus vyskupo, besilaikančio katalikiškų tradicijų, įvaizdį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder