Pasaulį pažįsta ir kuria lytėdami

Pasaulį pažįsta ir kuria lytėdami

"Lipdyti su vaikais iš molio smagu, tik norėtųsi daugiau rankų turėti", - sakė dailininkė Nomeda Marčėnaitė, Klaipėdos regos ugdymo centre dalyvaudama dvi dienas trukusiame VŠĮ "Verslas ir menas" projekte "Matau pasaulį kitaip". Regos negalią turintys ir vaikų namuose augantys vaikai lipdė savo įsivaizduojamą draugą.

Lytėjimas suteikia galimybę neregintiems vaikams atrasti meno pasaulį, išmokti save išreikšti per kūrybą. Kūrybinėse dirbtuvėse vaikai ių UAB "Midenė" gavę dovanų molio, padedami garsios menininkės Nomedos Marčėnaitės, lipdė savo svajonių skulptūrą. Regos ugdymo centro vaikams tai nebuvo naujiena, nes čia jie turi keramikos dirbtuves ir net nedidelę krosnį. Dirbtuvėlės sienas jau puošė nepaprastai gražūs vaikų darbai: žuvys, kiti gyvūnai, indai su ne viena ąsa, o drauge su Nomeda jie lipdė žmogeliukus, namelius, darbavosi rankomis ir kočėlu.

"Tai Nomeda pasiūlė idėją per lytėjimą atverti savo pasaulio matymą, savo fantazijas, ir tai, ką sukūrė, parodyti matantiesiems. Manau, tas kūrybos sukeltas įspūdis išliks visam gyvenimui, o galbūt kūryba bus kai kurių vaikų tolimesnis kelias", - sakė projekto organizatorė Eglė Jokužytė. Ji pabrėžė, jog šio projekto tikslas - ne pagailėti socialiai pažeistų, nereginčių ar be tėvų meilės augančių vaikų, bet padėti išlaisvinti jiems kūrybines galias, atsiskleisti ir pajusti visuomenės dėmesį.

"Manau, kad tai prasmingas projektas. Visuomenei pravartu sužinoti, kad matyti galima ne tik akimis, kad regėjimas - ne vienintelis būdas, leidžiantis patirti pasaulio grožį. Mes su vaikais kuriame grožį rankomis ir suvokiame jį lytėdami", - sakė Nomeda Marčėnaitė.

Gydantis sielą kūrybos stebuklas bus padovanotas ir Lapių vaikų namuose augantiems vaikams, Panevėžio bei Vilniaus mažiesiems, turintiems regėjimo negalią. Tai, ką sukūrė uostamiesčio meniškos sielos vaikai, sutilps į parodą, vyksiančią prekybos ir pramogų centro "Herkaus galerijoje" nuo gegužės 29 iki birželio 14 dienos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder