Palangos istorija ir išmanios technologijos suartino jaunimą su senjorais

Palangos istorija ir išmanios technologijos suartino jaunimą su senjorais

Kas gali suvienyti skirtingas kartas? Palangos bibliotekininkai įsitikinę - istorija. Ir jie žino, ką kalba, mat sėkmingai įgyvendino taip ir pavadintą projektą: "Palangos istorija jungia kartas".

Palangiškiai siekė tokio projekto, kuris duotų naudą kurorto bendruomenei. Ir tai, panašu, bibliotekos darbuotojams pavyko - užmegztas ne tik glaudesnis miesto jaunimo ir senjorų bendravimas, tačiau ir tampresnis jų ryšys su biblioteka. Visa tai - būtent istorijos dėka.

Anot Auros Banevičienės, Palangos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojos kultūrinei veiklai, pradžioje pagrindinis klausimas bibliotekos darbuotojams buvo toks - kaipgi sujungti visus šiuos tris taškus: istoriją, jaunimą ir senjorus? Tokiu jungiamuoju veiksniu tapo išmaniosios technologijos.

"Pradėjome galvoti: miesto istoriją senjorai žino, jaunimas - ne. O išmaniosios technologijos - jaunimo arkliukas, jų kasdienybė, be šito jie gyventi turbūt jau nemokėtų. Senjorams tai - silpnoji vieta. Tad ir pabandėme visus šiuos dalykus susieti į vieną", - pasakojo bibliotekos atstovė.

Projekto uždaviniu tapo suburti abiejų amžiaus grupių palangiškius miesto istorijos fiksavimui išmaniaisiais įrenginiais. Suprantama, tam senjorai iš pradžių turėjo įgyti jų naudojimosi žinių, tačiau dar prieš tai mokytis teko patiems bibliotekos darbuotojams - ir darbo naująja technika įgūdžių, ir to, kaip juos perteikti senjorams.

Bibliotekininkai įrengė specialią projektui skirtą erdvę, įsigijo 5 planšetinius kompiuterius ir ypatingą išmanųjį ekraną. Šis ekranas tapo svarbiausia senjorų, kurių susirinko net visas 100, mokymo ir traukos vieta.

Senjorų mokymai vyko ir už bibliotekos ribų - gatvėje. Čia neišsiversta be projekto partnerių - Palangos kurorto muziejaus - darbuotojų pagalbos.

"Muziejaus direktorius Jūratis Liachovičius parengė objektų sąrašą, kuriuo ir turėjo naudotis senjorai, išėję į gatves praktinėms užduotims. Jie turėjo filmuoti ir fotografuoti tam tikrus objektus, pavyzdžiui, nykstančios gražiosios Piktuižio gatvės mažųjų namukų vaizdus", - sakė A. Banevičienė.

Savo įnašu į projekto vystymą pasižymėjo ir kurorto jaunuomenė. Būtent jaunuoliai iškėlė orientacinio žaidimo, kuris remtųsi senjorų įamžintais istoriniais objektais, idėją.

"Dar pačioje projekto pradžioje vienas aktyvus jaunuolis, Žygimantas Mitkus, pasiūlė: "Darykime orientacinį žaidimą mieste, jaunimui tai būtų įdomu", - prisiminė bibliotekininkė.

Pasak A. Banevičienės, viskas vyko sklandžiai. Svarbiausia buvo tai, kad komandos buvo mišrios, o bendravimas tarp skirtingo amžiaus žaidėjų vyko puikiai.

Pastaroji projekto veikla - orientacinis žaidimas "Palanga. Pažink išmaniai" - tapo tradicinės miesto šventės, kuri visų pirma rengiama ne kurorto svečiams, o vietos gyventojams, dalimi. Ši šventė - tai nuo 2013 metų vykstančios "Palangos dienos". Ir būtent dar vienas bibliotekininkų projekto renginys, interaktyvi edukacinė viktorina "Palangos istorija jungia kartas", tapo finaliniu visos miesto šventės akcentu.

Sklandų jaunimo ir senjorų bendravimą viso projekto metu prisimena ir viena aktyviausių projekto dalyvių, buvusi mokytoja Petronėlė Kasmauskienė.

"Ir vieni, ir kiti pasimokėme. Ir jie turbūt pamatė, kad mes tokie susenę ir nežinantys, o mes pamatėme, kaip biblioteka sugeba įtraukti tą jaunimą, kas dabar yra nepaprastai sunku", - sakė senjorė.

Moteris su didžiausiu pasimėgavimu prisimena ir mokymus, skirtus susipažinti su išmaniaisiais įrenginiais, ir orientacinį žaidimą, kurio metu ji galėjo blykstelėti ir savo, kaip buvusios mokytojos, žiniomis.

IŠMANUSIS ekranas tapo svarbiausia Palangos senjorų mokymo ir traukos vieta. Palangos savivaldybės viešosios bibliotekos nuotr.

P. Kasmauskienė džiaugiasi ir naujai įgytomis žiniomis apie Palangą - ji iki šiol laiko iš bibliotekos pasiėmusi knygą apie kurorto istoriją. Senjorei malonu naudotis ir kompiuterinio raštingumo įgūdžiais, tik ji pusiau juokais, pusiau rimtai sako bijanti... priklausomybės nuo kompiuterio.

"Aš bijau priklausomybės, nes galiu ją įgyti, kaip įgijau kryžiažodžiams. Bet bibliotekininkės jau baigia mane įkalbėti, kad įsigyčiau kompiuterį", - šypsosi senjorė.

Vis dėlto A. Banevičienė neabejoja projekto tęstinumu ir tais rezultatais, kuriuos šis projektas atnešė.

"Mes nesiekėme tik atlikti veiklas ir užsidėti pliusiuką. Stengėmės, kad paskui turėtume galimybę visa tai tęsti. Pirmiausia: bibliotekoje įrengta erdvė yra naudojama, ji iš esmės pakeitė mūsų skaityklą. Ir įsigytos priemonės - jau ir dabar, dar nesibaigus projektui, naudojamos kitoms veikloms.

Neprastai svarbios yra ir bibliotekininkių įgytos kompetencijos mokyti senjorus, o į Palangos miesto administracijos veiklos planus yra įtraukta, kad biblioteka ir toliau vykdys neformalųjį senjorų švietimą", - sako pašnekovė.

A. Banevičienė įsitikinusi, kad senjorų įgytos žinios neprapuls - Palangos miesto viešoji biblioteka jau yra parengusi planą ir net gavusi dalinį finansavimą dar vienam projektui, pavadintam "Senjorų informacinis raštingumas - kelias į geresnį rytojų". Jis prasidės jau šį rudenį.

O jaunimas taip pat naudojasi projekto vaisiais - moksleiviai jau ne kartą rinkosi įvairioms veikloms, susitikimams, naudojo ir išmanųjį ekraną.

"Bet svarbiausia yra ne tai, ką mes įsigijome, ir net ne tai, ko išmokome. Svarbiausia - atrastas mūsų visų ryšys", - džiaugiasi A. Banevičienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder