Norvegijos Lietuviai tęsia gerumo akciją ir pradeda "Vilties turą 2014"

Norvegijos Lietuviai tęsia gerumo akciją ir pradeda "Vilties turą 2014"

“Grįžtu namo, kol saulė dar nenusileido…” dainavo A. Vilčinskas.Jei ne su visam, tačiau bent jaumintimisirširdimiNorvegijojegyvenantyslietuviaigryžta “namo”, grįžta į Lietuvą.

Gyvendami toli emigrantai lietuviai nepamiršta tėvynės ir joje gyvenančių žmonių. Meile ir šiluma degančios jų širdys, noras padėti bei suteikti džiaugsmo pažeidžiamiausiems Lietuvos gyventojams, bendram ir gražiam tikslui 2012 metais subūrė Pietų Norvegijos ir Rogalando bendrijų lietuvius. Pasikvietus “Bjelle ir Peru” buvo surengti du nuostabūs muzikos vakarai, o surinktos lėšos paaukotos Lietuvos “Vilties erdvė” ir “Vilties namai” neįgaliųjų pensionatams.

Norvegijos lietuviai liko sužavėti savo gražia iniciatyva, nes išpildė ne tik idėjos organizatorių, ne tik koncertų dalyvių lūkesčius, bet ir be galo pradžiugino neįgaliųjų pensionato gyventojus. Jaukiose, mažutėse salėse Norvegijos Kristiansando ir Stavangerio miestuose, nešini vaišėmis koncertiniam vakarui, rinkosi ir dideli, ir maži. Romantiškoje ir šiltoje aplinkoje, susėdę ant grindų išdėliotų pagalvėlių, meiliai susiglaudę, degant žvakutėms, o aplinkui lakstant jų mažyliams, Norvegijos lietuviai mėgavosi nuostabia muzika ir lietuviškomis dainomis. Koncertų metu sklandė gerumo, draugystės ir bendrystės dvasia. Visa tai pavyko perduoti ir Lietuvos “Vilties erdvė” ir “Vilties namai” neįgaliųjų pensionatų gyventojams. Už surinktas lėšas jiems buvo suorganizuotas šventinis, vaišėmis praturtintas vakaras. Neįgalieji džiaugėsi savo ir iš Norvegijos atvykusių svečių draugija, šoko, bendravo ir dalinosi.

Įkvėpti šios puikiai pasisekiusios akcijos, Norvegijos lietuviai nusprendė šį darbą tęsti. Idėjos organizatorius Ernestas Jaloveckas, apsilankęs neįgaliųjų pensionatuose bei susipažinęs su jų gyventojais, citavo Antuaną de Sent-Egziuperi: „Pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuo susibičiuliauji”.

Prieš metus nedrąsiai žengę pirmus gerumo žingsnius, šiemet ir vėl Norvegijos lietuviai tęsia labdaringą veiklą ir ne žodžiais, o darbais rodo, jog jiems ne vis vien Lietuva ir jos gyventojai. Neįgaliųjų pensionatų pavadinimai įkvėpė ir šių metų tęstinės akcijos vardą. “Vilties turas 2014” ir vėl subūrė Norvegijos lietuvius. Sujaudinti, pilni energijos ir jėgų lietuviai bendrai kibo į darbą. Su Užsienio reikalų ministerijos (URM) parama, LR Ambasados Osle bendradarbiavimu ir labdaros turo globėjo LR Garbės Konsulo Karl Mosvold užtarimu, vasario 15 – 22 dienomis įvyks net 7 koncertai. Šiais metais į koncertus kviečiami ne tik Norvegijoje gyvenantys lietuviai, bet ir jų draugai, kaimynai, pažįstami ir nepažįstami norvegai.

Norvegų bei lietuvių kalbomis parengti koncertiniai kvietimai kviečia visus didelius ir mažus į instrumentinės muzikos kvarteto “Subtilu-Z” koncertus. Žmonės juos vadina muzikos narais, kartu su publika nardančiais po spalvingus muzikos vandenynus. Žavisi jų sugebėjimu atsiduoti į muzikos rankas ir ypatingai perteikti savo išgyvenimus žiūrovams. Jie tikri šio meno aistruoliai, savo atliekamą muziką padarantys įtraukiančia, pribloškiančia ir jausminga. Instrumentinės muzikos kvartetas yra pelnęs tarptautinės publikos pripažinimą bei laimėjęs ne vieną apdovanojimą. Šiemet koncertų dalyviai taip pat turės galimybę dar labiau priartėti prie tų, apie kuriuos galvodami rinksis klausytis muzikos. Šiemet čia bus organizuojama ir mugė, kurios metu bus galima įsigyti unikalių “Vilties erdvė” gyventojų pagamintų medžio ir tekstilės dirbinių.

,,Vilties turas 2014” dalyvaujančios lietuvių bendrijos Norvegijoje kviečia visus norinčius sudalyvauti rengiamuose koncertuose bei taip ne tik paremti Lietuvos “Vilties erdvė” neįgaliųjų pensionatų gyventojus, bet ir puoselėti bedruomeniškumą ir tautiškumą gyvenant toli nuo Lietuvos.

Mūsų tauta įrodė, kad gali būti vieninga, kuomet kyla grėsmė, užklumpa negandos, tačiau galime būti vieningi ir kartu siekdami kilnių tikslų: padėti stokojantiems dėmesio ir atjautos, gerinti lietuvių įvaizdį, skatinti bendruomeniškumą ir tautiškumą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder