Medžioklė su varovais - tarp kaimo trobų

Medžioklė su varovais - tarp kaimo trobų

Plungės aplinkosaugininkai baigia tirti skundą, kuris agentūrą pasiekė po sausio 11 dieną Kulių seniūnijos plotuose vykusios Kulių medžiotojų būrelio medžioklės su varovais. Neaiškaus azarto pagauti keli šios medžioklės dalyviai atsekė šernus į Čiuželių kaimą ir, persekiodami šiuos gyvūnus tarp sodybos trobų ir ūkinių pastatų, nepaisydami saugumo, pyškino iš šautuvų, lyg būtų ne gyvenvietėje, o gūdžiame miške ar plačiuose laukuose.

Šeštadienį, sausio 11-ąją, dar nebuvo nei šalčių, nei sniego ar ledo. Trečius metus Čiuželiuose gyvenantys iš didelio miesto į kaimą persikėlę Evelina ir Arvydas Ruzgiai tą dieną leido jaukiai – ruošė šeimyninius pietus ir sėdo prie stalo su anūkų aplankyti atvykusiais savo tėvais. Sodyboje savaitgalį buvo septyni žmonės – suaugusieji ir vaikai.

Kas šiai šeimai sugriovė ramaus šeštadienio idilę?

Šernai nuo mirties bandė slėptis kieme

Pasigirdus šūviams, šeima pro svetainės langus pamatė, kad per tvenkinį plaukia du didžiuliai šernai.

Žmonės pasakojo, kad staiga prie namų pasigirdo šūviai. Žvilgterėję pro langus, jie savo tvenkinyje pamatė vieną šalia kito plaukiančius du didžiulius šernus. Priplaukę prie vieno tvenkinio krašto, žvėrys turėjo užlipti ant žemių pylimo, tačiau staiga iš tos pusės pasigirdo šūviai ir šernai vėl puolė į vandenį. Kai gyvūnai nuplaukė į priešingą tvenkinio krantą ir išlipo į sausumą, šūviai esą pasigirdo jau iš kitos pusės – nuo sodybos ūkinių pastatų.

Evelinos mama Regina negalėjo ramiai žiūrėti į tiesiai po trobos langais šeimos sklype medžiojamus gyvūnus. Pradariusi priebučio duris, moteris nesavu balsu šaukė, kad medžiotojai liautųsi, bet vargu ar jos balsą, be namiškių, dar kas nors girdėjo. Mintis eiti į kiemą ir vyti nekviestus svečius, kol buvo šaudoma, atrodė savižudiška, nes galėjo pataikyti kokia kulka paklydėlė arba užpulti galbūt jau sužeistas žvėris.

Regina sakė, kad didelis žemės sklypas – apie 1,5 hektaro – prie sodybos aptvertas tankia gyvatvore arba aukšta vieline tvora, tik netoli tvartų vielos tvoros pritrūko ir liko gal dešimties metrų tarpas. Po sklypą blaškomi gyvūnai, matyt, surado tą vietą ir iškūrė už tvartų. Tačiau sodybos šeimininkai abejoja, ar jiems pasisekė toli nuo medžiotojų pabėgti.

Paskui moteris išbėgo į kiemą. Prie sodybos vartelių stovėjo medžiotojų džipas, aplinkui jį ir keliuku vaikščiojo keletas vyrų su šviesą atspindinčiomis liemenėmis.

„Ką jūs darot? Ar jums tos mėsos taip trūksta, gal badu mirštat, kad nebepaisot jokių saugumo reikalavimų?“ – prisipažįsta gėdinusi medžiotojus ir varovus.

Pagalbos tarnyba nepadėjo

Prieš tai šeima apie incidentą pranešė ir pagalbos bandė prisišaukti bendruoju pagalbos telefonu 112. Deja, dėmesio nesulaukė. Operatorius tik pasitikslino, ar šernai jau išbėgo iš žmonių sklypo... Suprask: jei išbėgo šernai, paskui juos išseks ir medžiotojai.

Tačiau po tokio streso šeima nusprendė netylėti, nes nori ateityje saugiai vaikščioti po savo kiemą, sodą ir nesibaiminti, kad vėl bus taip išgąsdinti ar vėl ne savo noru taps „karališkos“ medžioklės su varovais žiūrovais. Apie galimus medžioklės taisyklių pažeidimus A. Ruzgys raštu pranešė aplinkosaugininkams.

Medžioklės vadovas: jiems šūviai pasigirdo

Paaiškėjo, kad sausio 11 dieną medžioklę su varovais organizavo Kulių būrelis. Procesui vadovavo ne būrelio pirmininkas Alvydas Vengalis, o svečias iš Klaipėdos – medžiotojas Valdemaras Anužis.

Pirminiais duomenimis, į medžioklę atvyko dvylika asmenų. Medžiojimo įkarštyje iš jų dviese neva kiek pasitraukė iš linijos ir pradėjo savivaliauti.

Tačiau medžioklei vadovavęs V. Anužis „Plungės žinioms“ tai kategoriškai neigė. Esą šaudyta buvo iš toli, laikantis saugių atstumų, o prie sodybos žvėrys buvo tik baidomi, kad bėgtų reikiama linkme – link linijos, kur jų laukė medžiotojai.

„Toje sodyboje žmonės „baliavojo“, gal jiems šūviai pasigirdo? Daugiau nekomentuosiu, nes esu darbe, kol kas vyksta tyrimas, vyksta apklausos“, – telefonu kalbėjo V. Anužis.

Pasirodo, tądien medžiotojai nušovė keturis šernus.

Už medžioklės taisyklių pažeidimus to būrelio laukia griežtos sankcijos. Medžioklės vadovui teks atsakyti už tai, kad nutylėjo apie įvykusį incidentą, o į šernus prie žmonių trobos pyškinę vyrai gali netekti teisės medžioti nuo vienerių iki trejų metų ir tokiam pat laikotarpiui atsisveikinti su savo ginklais.

Pareigūnas: namo šeimininkai sako tiesą

Kaip „Plungės žinioms“ sakė Aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis inspektorius Tadas Andruška, sodybos šeimininkai tikrai neišsigalvojo matę medžioklę savo sklype ir papasakotos istorijos nepagražino. Tyrimą atliekantys pareigūnai pagal tam tikrus požymius nesunkiai surado tas vietas, iš kurių šaudė savavališkai nuo linijos pasitraukę medžiotojai. Paaiškėjo, kad jiedu tikrai nebuvo būrelio naujokai.

„Apklausėme dvylika tą dieną medžiojusių vyrų. Vieni bandė meluoti, kiti iš karto teisybę sakė... Medžioklės taisyklėms nusižengė du broliai. Jiems penktadienį, sausio 24 dieną, teko atsisveikinti su savo šautuvais. Nutarimas, kuriam laikui iš jų bus atimta teisė medžioti, bus paskelbtas šiomis dienomis. Medžioklės vadovui už tai, kad nekontroliavo situacijos, gresia administracinė atsakomybė – nuo 100 iki 250 litų bauda“, – kalbėjo vyresnysis inspektorius T. Andruška.

Sodyba, į kurią atklydo dalis Kulių būrelio medžiotojų, stovi nemedžiojamoje urbanizuotoje teritorijoje, už tą plotą būrelis nemoka jokių mokesčių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder