Likimas ir Vydūnas: minčių tėkmė nulemia ir mūsų likimus

Likimas ir Vydūnas: minčių tėkmė nulemia ir mūsų likimus

Kasmetinėje Vydūno konferencijoje Neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ kolektyvas dalyvauja reguliariai. Pasiruošimas tam vyksta ištisus metus, nes sveikatos prekių ir paslaugų mugei reikia pagaminti kokybiškų ir ekologiškų rankdarbių ir jais nustebinti konferencijos dalyvius. Bendradarbiavimas su Klaipėdos universitetu tai socialinio darbo profesionalizacija mokslinio, teorinio ir praktinio darbo lygmenyse. Neįgaliems asmenims tai patirties įsigijimas, mokymasis iš profesionalų, savirealizacija bei turimų gebėjimų įvertinimas.

Šių metų konferencijos pagrindinė tema – psichoemocinė sveikata ir streso valdymas – tai socialinį darbą dirbantiems asmenims ypatingai aktuali problema. Sekcijose buvo diskutuojama apie streso atsiradimo priežastis ir alternatyvius kovos su jomis būdus, fizinio aktyvumo, pirčių naudą žmogaus savijautai, novatoriškus pastebėjimus apie sveikos mitybos įtaką prischoemocinei sveikatai. Ypatingas ir turbūt vienintelis pranešimas „Neįgaliųjų socialinis dalyvavimas ir psichoemocinės sveikatos patirtys: žvalgomojo tyrimo rezultatai“ apie esamą neįgaliųjų padėtį Klaipėdos mieste. Tyrimas atskleidė kaip asmenų su negalia psichoemocinė sveikata glaudžiai susijusi su jų socialinio dalyvavimo (ne)sėkmėmis. Tyrime buvo atskleistos neįgaliųjų socialinio dalyvavimo stiprybės, plėtojimo prielaidos ir esamos problemos. Pranešimą skaičiusi Jūratė Ruškė ne tik apibendrino tyrimo rezultatus ir pateikė išvadas, bet labai nuoširdžiai ir įtikinamai pasidalijo savo gyvenimo patirtimi. Džiugu, kad pasibaigus renginiui atlikti darbai ir išsakytos mintys neišsisklaidys, nes jos yra publikuojamos konferencijos leidinyje „Į sveiką gyvenseną ir skaidrią būtį Vydūno keliu“.

Minčių tėkmė nulemia ir mūsų likimus. Neapsakomai svarbu, kad ši tėkmė būtų kryptinga ir valdoma. Sveika gyvensena – tai labai svarbus laimingo ir ilgo bei prasmingo gyvenimo komponentas. Jis gali būti prasmingas ir veiksmingas tik tada, kada suvokiama jo svarba ir principai ir kryptingai jų laikomasi –sakė profesorius A. Kirkutis. Tai labai svarbu suvokti kiekvienam žmogui atskirai. Sveika gyvensena sveikam mieste visiems: ir sveikiems, ir neįgaliems asmenims. Suvokimo sveikai gyventi neįgalūs žmonės ugdomi BĮ Neįgaliųjų centre „Klaipėdos lakštutė“. Kasryt darbą pradedame muzikiniu šaukiniu, kviečiančiu į masinę rytinę mankštą. Kineziterapeutas veda užsiėmimus ne tik neįgaliems asmenims, bet ir jų asistentams, socialiniams darbuotojams, administracijai. Pirmadieniais su Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialiste mokomės šiaurietiško vaikščiojimo, du kartus per savaitę vykstame sportuoti į sporto klubą „Šansas, likęs laikas skiriamas muzikai, šokiui, asmenų su negalia kūrybos galių didinimui.

BĮ Neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ direktorė, socialinio darbo ekspertė Danutė Daukantienė

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder