Lietuvos vaikų karta - viena nelaimingiausių Europoje

Lietuvos vaikų karta - viena nelaimingiausių Europoje

Tyrimų duomenimis, Lietuvoje auga viena nelaimingiausių vaikų karta Europoje. Specialistai mano, kad padėtis pagerės, kai pasikeis tėvų požiūris.

Vasarą, kai moksleiviai turi daug laisvo laiko, tėvų dėmesys jiems itin svarbus, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Vaiko teisų specialistai kone vienu balsu tvirtina – vaikams trūksta tėvų dėmesio. Jungtinių Tautų fondo UNICEF tyrimo duomenimis, Lietuvoje tėvai savo vaikams per parą teskiria 7 minutes dėmesio. Nuo 2009-ųjų nemokamu pagalbos telefonu vaikai skambino per 120 tūkst. kartų. Dažniausiai dėl to, kad jaučiasi vieniši.

„Dažniausiai mes skambučių sulaukiame tada, kai vaikai grįžta iš mokyklos, kai tėvų dar nėra namuose. Dėl didelio tėvų užimtumo vaikai negali pasiskambinti tėvams ir pasidalinti savo patirtais išgyvenimais“, – teigia Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė.

Prasidėjus atostogoms, tėvams dar teks laužyti galvas, kur jų vaikai praleis beveik tris mėnesius. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė teigia, kad apklausus visas savivaldybes aiškėja, kad valdžia šią vasarą vaikams nelabai ką turi pasiūlyti.

„Svivaldybės šiais metais yra nusiteikusios išleisti nuo 6 iki 10 tūkst. litų per visą vasarą. Tai yra tikrai labai maži pinigai ir, suprantama, neatitinka poreikio tokio, koks jis yra“, – tvirtino ji.

„Mes dar tebeturim tą atostogų modelį iš turbūt prieškario laikų, kada vaikus anksti paleisdavo, kad jie galėtų padėti pasodinti, kad padėtų tėvam nusikasti bulves. Ir dabar tris mėnesius vaikai yra laisvi, o mes nesukūrėme sistemos, ką jie tuo metu veikia“, – kalbėjo Seimo narys Stasys Šedbaras.

Tėvai sako, kad dažniausiai įdomiam vaiko poilsiui kelią užkerta finansai. Pavyzdžiui. dešimties dienų stovykla kainuoja 600 ir daugiau litų.

„Manau, kad tos šeimos, kurios neturi močiučių, nelabai gali pasirūpinti vaikų atostogomis. Gal yra kažkiek tų stovyklų mieste, bet jos prižiūri tik pusę dienos, o tai nepakankama“, – teigė kalbinta moteris.

„To dėmesio vaikams niekada nebus per daug. Jeigu jūs turite galvoje būrelius, užsiėmimus, ar kada nors jų buvo pakankamai? Ir net jei bus pakankamai, vis tiek atsiras žmonių, kuriems trūks tų būrelių“, – savo nuomonę dėstė vyras.

Įvairiausi tyrimai rodo, kad Lietuvos vaikai – nelaimingiausi Europoje. O nelankančių mokyklos vaikų skaičius 2009–2010 metais siekė beveik 16 tūkstančių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder