Lietuvoje sklinda geresnės santuokos virusas

Lietuvoje sklinda geresnės santuokos virusas

"Kam tenkintis gerais santykiais, jei jie gali būti labai geri", - šypsosi sparčiai Lietuvoje išpopuliarėjusio Marko Gungoro DVD seminaro "Per juokus į geresnę santuoką" pradininkė Nesavanaudiškos lyderystės instituto direktorė Dalia Bytautienė.

Labiausiai D. Bytautienę malonina tai, kad šis seminaras ypač patinka vyrams ir tai, kad kartą jį išklausiusios poros deda visas pastangas, kad išgirsta informacija pasiektų ir kitus artimuosius.

"Labai malonu stebėti, kai į seminarą ateina kelios kartos - tėvai, vaikai su antromis pusėmis. Sėdi visi kartu, klausosi, krykštauja iš juoko. Iš tiesų šis seminaras ir paperka daugelį tuo, kad per juokus narpliojami esminiai ir svarbiausi gyvenime dalykai - šeimos santykiai. Juk iš tiesų nieko brangesnio be šeimos mes ir neturime", - sako Nesavanaudiškos lyderystės instituto direktorė.

D. Bytautienė prieš trejetą metų šį seminarą pradėjo organizuoti paskatinta Miesto bažnyčios pastoriaus Sauliaus Karoso. Per keletą metų ši veikla taip išsiplėtė, kad dabar licencijas organizuoti dvasininko, lektoriaus, šeimos santykių specialisto M. Gungoro DVD seminarą turi jau 12 organizacijų visoje Lietuvoje.

M. Gungoro išsakyta tiesa apie vyrus ir moteris šokiruoja, stulbina.

"Lietuvoje mes dar nesame girdėję taip kalbant apie partnerystę ir šeimą. Beje, kone visi atėję į šį seminarą pripažįsta, kad mažai "dirba" su santuoka. Beveik niekas nėra buvę jokiame santuokos seminare. M. Gungoras sudaužo daugelį nusistovėjusių stereotipų ir tai daro su nepaprastu humoru. Daugeliui tokia seminaro forma patraukli dėl to, kad nėra jokių pamokslavimų, ar mokymosi tarsi mokykloje. Tiesiog poros maloniai praleidžia laiką ir įgauna drąsos pasikalbėti tarpusavyje, išsiaiškinti kas kėlė nėrimą, ar netenkino šeimoje", - pasakojo D. Bytautienė.

Daugelis į šį seminarą eina tarsi į spektaklį ar filmą. Skirtumas tik tas, kad kartais nuėjęs į filmą pasijuoki iš širdies, bet viduje lieka tuščia - nieko neparsineši. Tuo metu išklausiusios seminaro poros pasisemia daug minčių, kurios padeda koreguoti santykius ir juos tobulinti. Kuo daugiau sutuoktiniai atpažįsta, supranta ir priima skirtumus, tuo lengviau jiems gyventi santarvėje ir atsinaujinančioje meilėje.

"Pastebėjau, kad į šį seminarą daugiausiai eina poros, kurių santykiai geri. Matyt, jie supranta auksinę tiesą, kad profilaktika visada geriau nei kapitalinis remontas. Tačiau žinau ne vieną porą, kuri stovėjo ant skyrybų slenksčio ir šio seminaro dėka jiems pavyko išsaugoti santykius. Įdomu tai, kad seminaro pabaigoje visiems suteikiama proga atsistoti ir atsiprašyti savo antrosios pusės.

Nepatikėsite, bet daugelyje seminarų atsistoja visa auditorija. Aš ir pati po kiekvieno seminaro vis dar randu dėl ko atsiprašyti savo vyro ir jis manęs vis atsiprašo bei žada labiau mylėti... Santuokoje labai svarbu atleisti vienas kitam", - šypsojosi seminaro iniciatorė Lietuvoje D. Bytautienė.

"Juokiesi ir atpažįsti save"

Aleksas MAŽONAS, pantomimos teatro "A" vadovas, aktorius, režisierius

Man dažnai iškildavo klausimai, kodėl žmonės nesutaria tarpusavyje, ir šis seminaras pateikė daugybę atsakymų.

O svarbiausia, kad viskas dėstoma labai aiškiai ir patrauklia forma. Klausaisi, juokiesi ir atpažįsti save. Pavyzdžiui, dabar mano antrajai pusei aišku, kodėl vyrui tą patį sakinį reikia pakartoti kelis kartus ir dėl to nebekyla ginčų. Tikrai rekomenduoju visoms poroms, nepaisant kokie jūsų santykiai. Juk santykiai - kaip medis, juos reikia puoselėti ir auginti.

"Ypač rekomenduoju vyrams"

Arūnas BURKŠAS, Neringos miesto Tarybos narys ir verslininkas.

Pirmą kartą į šį seminarą su žmona nuėjome pakviesti vieno ROTARY brolio ir man taip patiko, kad dėjau visas pastangas surengti tokį seminarą Nidoje.

Norėjosi, kad mano sūnus, kuris yra vedęs, apie svarbiausius dalykus išgirstų santuokos pradžioje, o ne į pabaigą. Sužavėjo tai, kad lengva forma M. Gungoras pasakoja apie tokius dalykus, kurių nemoko jokioje mokykloje. Ir ypač šis seminaras reikalingas vyrams, nes jie yra stabdžiai, jie dažniausiai mano, kad viską žino bei išmano, ir jiems dažnai sunku peržengti jautrumo barjerą, esą tai ne vyriška. Nė velnio. Labai svarbus šio seminaro aspektas - pokalbiai apie seksą.

Manau, kad nėra porų, kurioms tai nebūtų svarbu, tačiau daugeliu atveju ši tema yra tabu. Mano santuoka tęsiasi daugiau nei 25 metus ir tikrai galiu pasakyti, kad labai svarbu yra vienam kitą suvokti, suprasti ir atrasti iš naujo. O seminaro pabaigoje suteikta galimybė atlikti vienas kitam tarsi išpažintį taip sujaudino, kad net ašaros akyse žibėjo...

"Tokie seminarai poroms turėtų būti privalomi"

Tomas KESMINAS, sporto klubo "Apelsinas" vadovas:

Šioje terpėje, kai žmonės nebesusikalba ir sėdi visi sulindę į "feisbukus", toks seminaras yra tarsi balzamas širdžiai. Mes su žmona buvome jau du kartus ir būtinai eisime dar kartą. Nes pirmą kartą beveik visą seminarą iš širdies juokiesi, o antrą kartą išgirsti dar daugiau esminių dalykų. Ir ypatingai veikia ta bendrumo atmosfera, kai kartu juokiasi ir diskutuoja tiek daug porų.

Nuoširdžiai pasakysiu - po šio seminaro aš su tokia pagarba pradėjau žiūrėti į moterį. Pasirodo, reikia labai nedaug - įsiminti esminius vyrų ir moterų skirtumus, ir gyvenimas poroje pasidaro toks lengvas. Žinote, aš manau, kad tokie seminarai turėtų būti privalomi poroms - akivaizdžiai pasikeistų skyrybų kreivė.

Informacija apie vyksiantį seminarą

Artimiausias seminaras vyks rugsėjo 28-29 d. (penktadienio vakarą ir šeštadienį) viešbutyje "Amberton", Naujojo Sodo g. 1, Klaipėdoje.

Seminaro dalyviai DVD žiūrės ir diskutuos sėdėdami prie stalų. Galima rezervuoti vietas 6 asmenų ir didesnei grupei prie vieno stalo, tik apie savo norą prašome pranešti iš anksto.

Plačiau apie seminaro programą, registraciją, apmokėjimą, atsiliepimus bei nuotaikingas akimirkas iš buvusių seminarų rasite www.nlin.lt

Mokestis už 2 dienų seminarą su kava ir saldumynais vienam asmeniui - 75 Lt. Surinktos lėšos bus skirtos seminaro išlaidoms padengti ir santuokų stiprinimo projektų plėtrai.
Registruoti į seminarą užpildant anketą ir apmokėti pavedimu galite www.nlin.lt arba www.m-b.lt.

Kilus klausimams skambinkite tel.: +370 676 37707 arba el.p. [email protected].

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder