Lietuvoje pradedama tarptautinės programos "Everyone" kampanija

Lietuvoje pradedama tarptautinės programos "Everyone" kampanija

Visuomeninės organizacijos (VO) "Gelbėkit vaikus" generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė, atlikėjas Andrius Mamontovas, TV3 televizijos žurnalistai Audrė ir Gintaras Kudabos – komanda, neseniai grįžusi iš kelionės po Zambiją. Savaitė, praleista vienoje skurdžiausių Afrikos valstybių – tai įvadas į Lietuvoje pradedamą tarptautinės programos EVERYONE (liet. – KIEKVIENAS) kampaniją, prie kurios VO "Gelbėkit vaikus" bando prisijungti jau antrą kartą.

Zambijos vaikų gyvenimo realybė netrukus suguls į Audrės ir Gintaro Kudabų kuriamą filmą, kurį organizacija pristatys rugpjūtį per TV3. Tuo pačiu metu svetainėje www.TV3Play.lt bus pristatyta ir A. Mamontovo bei Zambijoje populiaraus muzikanto Maiko Zulu bendrai sukurta ir įrašyta daina. Specialiai kuriamo filmo vaizdus antrins ir dvi specialios kelionės po Zambiją fotografijų parodos: vieną jų pristatys A. Mamontovas, antroji bus kuriama iš A. Kudabienės fotografijų archyvo.

EVERYONE programa, kurioje šiuo metu dalyvauja 25 tarptautinės organizacijos "Save the Children" šalys narės, pradėta įgyvendinti 2009 metų rudenį. Jos tikslas – iki 2015 metų 2/3 sumažinti kūdikių ir vaikų iki 5 metų mirtingumo rodiklius trečiojo pasaulio šalyse.

Iki šiol šiose šalyse kiekvienais metais iš viso miršta 9,2 mln. kūdikių ir vaikų iki 5 metų. Skaičiuojama, kad kiekvieną minutę pasaulyje miršta 3 vaikai. Dauguma mirčių yra beprasmės tuo, kad jų galima išvengti, lengvai panaikinant šias mirtis lemiančias priežastis. Dauguma šių vaikų miršta, nes laiku negauna šaukšto antibiotikų, skiepų, vaistų nuo diarėjos (viduriavimo) arba uždegimo. Net 40 % šių mirčių tenka kūdikiams per pirmąjį savo gyvenimo mėnesį. Vien nuo plaučių uždegimo ir diarėjos kasmet miršta apie 3,5 mln. kūdikių ir vaikų.

Programoje EVERYONE dalyvauja daug skurdžių šalių, kurių vaikams padeda "Save the Children" organizacija. VO "Gelbėkit vaikus", pradėdama programos EVERYONE viešinimą Lietuvoje, ryžosi aplankyti Zambiją ir su joje veikiančio Save the Children padalinio atstovais savo akimis pamatyti ir įvertinti šios šalies vaikų kasdienybę tam, kad kuo tiksliau perduoti pagalbos reikalingumo žinią Lietuvos žmonėms.

"Mūsų organizacija jau 20 metų padeda Lietuvos vaikams. Tačiau būdami pilnateisiais "Save the Children" nariais, laukėme to laiko, kai, išugdžius ir sutvirtinus VO "Gelbėkit vaikus" veiklos pozicijas Lietuvoje, pajėgsime sąmoningai ir užtikrintai peržengti nacionalines sienas ir pradėti atsigręžti į globalias vaikų problemas bei kančią.

 


Tai, ką pamatėme Zambijoje, Bulaya kaimelyje – gyvenimą be elektros, menkavertę kukurūzų košę dukart dienoje, vaikų badavimą, ligas, vaikystę skaldant akmenis, o ne žaidžiant, gimdymą žvakių šviesoje ir nuolatinę mirties nuojautą – tik dar labiau įtvirtino klausimą sau "kuo mes galime padėti?", - teigia VO "Gelbėkit vaikus" generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė. – "Ir kaip visuomet supranti, kad pagalba prasideda nuo mažų dalykų – elementarių priemonių užtikrinimo ir nuolatinio žmonių švietimo".

Save the Children padalinys Zambijoje gyvuoja per 20 metų. Vienas pagrindinių organizacijos vykdomų projektų yra susijęs su tenykščių kaimo bendruomenių, tokių kaip Bulaya kaimelis, pajėgumo stiprinimu. Tikslas - apmokyti kaimo vietovių savanorius elementarių pirmosios medicininės pagalbos žinių, aprūpinti juos vaistais, kad jie savo kaimo gyventojams būtų pajėgūs suteikti būtinąją medicininę pagalbą, ypač padėti besilaukiančioms moterims ir išgelbėti jų naujagimių gyvybes.

Šiuo metu Zambijoje gyvena apie 12,5 mln. žmonių, iš jų 51% - vaikai iki 18 metų. Zambija užima 12 vietą tarp skurdžiausių pasaulio valstybių. Apie 3 mln. Zambijos vaikų kenčia nuo nuolatinio maisto trūkumo. Vaikų mirtingumo rodikliai dideli - iš 1000 vaikų miršta 182 (arba vienas iš penkių vaikų). Dažniausiai šioje šalyje kūdikiai ir vaikai iki 5 metų miršta nuo maliarijos, diarėjos, plaučių uždegimo, gimdymo komplikacijų. 0,5 mln. vaikų gyvena gatvėje, be tėvų. Zambijoje net 30 tūkst. vaikų kasmet gimsta užsikrėtę AIDS (Zambija yra viena iš labiausiai paveiktų AIDS šalių pasaulyje – juo užsikrėtęs 1 iš 7 suaugusiųjų). Dėl šios priežasties sąlygoto mirtingumo, apie 700 tūkst. vaikų liko našlaičiais. Vidutinis žmonių amžius tesieka 40 metų.

Apie 1 mln. Zambijos vaikų dėl skurdo nelanko mokyklos. 86% Zambijos gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos - šeimos dienos pajamos siekia vos 1 JAV dolerį. Kas antras Zambijos gyventojas neturi darbo. Tik 58% gyventojų turi galimybę naudoti švarų vandenį.

"Tai, ką teko matyti, vis dar sunku nusakyti žodžiais. Ten viskas kitaip – kitos problemos, kiti džiaugsmai. Tačiau savo patirtimi ir įspūdžiais, savo pasakojimais tikiuosi atkreipti lietuvių dėmesį į tikrai sunkią Zambijos vaikų dalią. Negaliu likti nuošalyje. Todėl manau, kad jei kiekvienas žmogus prisidėtų prie šių vaikų problemų sprendimo ir pagalbos, mūsų pasaulyje būtų daugiau vilties," – sako A. Mamontovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder