Liberalai siūlo įteisinti tiek vyro ir moters, tiek homoseksualių porų partnerystę

Liberalai siūlo įteisinti tiek vyro ir moters, tiek homoseksualių porų partnerystę

Opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovai siūlo įteisinti tiek vyro ir moters, tiek homoseksualių porų partnerystę.

„Mes norime įtvirtinti visų lygybę prieš įstatymą, tiek skirtingų lyčių poros, tiek tos pačios lyties poros turi turėti galimybę įvertinti partnerystę“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė liberalė Aušrinė Armonaitė.

Kita Civilio kodekso pataisos iniciatorė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad siūloma įteisinti šiuo metu Lietuvoje plačiai paplitusią gyvenimo nesusituokus formą.

„Partnerystės įteisinimas nepablogintų niekieno padėties, bet smarkiai palengvintų daugeliui žmonių (gyvenimą – BNS)“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Liberalų siūlymu, partnerystės faktas būtų fiksuojamas dviem būdais: pas notarą registravus partnerystės faktą arba partneriams kartu pragyvenus ilgiau kaip metus.

„Apie šimtas tūkstančių Lietuvoje gyvenančių porų šiuo metu gyvena nesusituokusios ir kas trečias vaikas gimta ne santuokoje, ši tendencija akivaizdi ir ji nuolatos auga. Matome, kad šis klausimas aktualus dešimtims tūkstančių porų ir laikas ištaisyti politikų neryžtingumo padarinius ir priimti tokius įstatymus, kurie užtikrintų nesusituokusių porų teises, apsaugotų silpnesnę santykių pusę“, – tvirtino V.Čmilytė-Nielsen.

A.Armonaitė pabrėžė, kad įteisinusios partnerystės ryšį poros galėtų lengviau tvarkyti turtinius, paveldėjimo klausimus, taip pat būtų apsaugota silpnoji santykių pusė, skyrybų atveju būtų lengviau užtikrinti vaikų teises, spręsti turto dalybų klausimus.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovės taip pat teigė šios kadencijos Seime matančios daugiau galimybių projektui pajudėti į priekį nei ankstesniais metais, kai partnerystė nesulaukdavo pakankamos paramos parlamente.

„Seime sieksime kuo platesnio palaikymo, nuo šiandien pradedame rinkti parašus ir žinome, kad po šiuo įstatymu pasirašys kitų frakcijų Seimo nariai. Mes tikimės, kad Seime bus balsuojama pagal sąžinę, ir yra prielaidų, kad palaikymas projektui bus didesnis“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

„Galimybės sulaukti plataus palaikymo yra tikrai realios. Sunku prognozuoti, ar pirmu teikimu galime pasiekti sėkmės, tačiau optimistiškai žiūrime ir jau žinome, kad dalis Seimo narių iš įvairių frakcijų po juo pasirašys ir jį palaikys“, – situaciją vertino A.Armonaitė.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes iki šiol nebuvo parengtas specialus įstatymas.

Seime anksčiau buvo registruoti keli projektai, kurie leistų tiek skirtingos, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, tačiau jie nepasiekė priėmimo stadijos.

Seimas taip pat yra pradėjęs nagrinėti grupės parlamentarų siūlymą iš Civilinio kodekso iš viso braukti partnerystės galimybę.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder