Kūjis su pjautuvu - (ne) draudžiami

Kūjis su pjautuvu - (ne) draudžiami

Klaipėdoje pro pirštus žvelgiama į sovietinius simbolius draudžiantį įstatymą. Tai laikoma mūsų istorijos dalimi, tačiau uoliai vykdoma to paties įstatymo dalis, draudžianti nacistinę simboliką.

Gegužės 9-ąją Klaipėdos rusakalbiai šventė pergalės Antrajame pasauliniame kare 68-ąsias metines. Skulptūrų parke vykusiame iškilmingame minėjime netrūko liepsningų kalbų, karinių maršų ir... sovietinės simbolikos. Ant garbaus amžiaus vyriškių krūtinių žvangėjo medaliai su uždraustu simboliu - pjautuvu ir kūju. Tą patį ženklą buvo galima pamatyti ir ant kai kurių kepurių.

Dar daugiau - scenoje dainą atlikęs moksleivis taip pat vilkėjo sovietinio kario uniformą ir dėvėjo pilotę, kurioje buvo įsegta raudona žvaigždė. Taip pat su kūju ir pjautuvu.

TEATRAS. Mokytoja Tamara Šuklina (kairėje) tvirtina, kad daina, kurią atliekant dalyvavo sovietų kario uniformą vilkintis moksleivis, tebuvo teatrinis vaidinimas.

Nors prieš 5 metus, 2008-aisiais, Seimas priėmė Sovietinių ir nacistinių simbolių draudimo įstatymą bei papildė Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK) baudomis, tačiau uostamiestyje už šio teisės akto nuostatų pažeidimą sankcijų skirti neskubama.

Tiesa, Klaipėdos pirmojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Busilas "Vakarų ekspresui" tvirtino, kad prieš įstatymą visi lygūs, tačiau nežinojo, ar nors vienam mitingo dalyviui buvo surašytas ATPK pažeidimo protokolas. M. Busilas teisinosi, esą gegužės 9-ąją jis buvo išvykęs.

"S. Daukanto gatvėje vykusiame renginyje buvo policijos patrulių, kurie turėjo užtikrinti viešąją tvarką. Gal jie ką nors ir nubaudė. Tačiau dabar XXI amžius, jei internete publikuotose nuotraukose pamatysime ką nors, kas pažeidžia įstatymo nuostatas, imsimės tam tikrų teisinių priemonių", - žadėjo komisariato viršininkas.

Miesto Tarybos narys Viačeslavas Titovas, priklausantis Lietuvos rusų sąjungai, teigė nesmerkiantis renginio organizatorių, kurie toleravo sovietinę simboliką.

"Juk tai mūsų istorija, todėl, manau, yra normalu, kad sovietiniai simboliai atsiranda tokiuose renginiuose. Aš tik apgailestauju, kad Lietuvoje veikia (Sovietinių ir nacistinių simbolių draudimo) įstatymas", - "Vakarų ekspresui" sakė V. Titovas.

Renginį vedusi "Santarvės" pagrindinės mokyklos mokytoja Tamara Šuklina gana kategoriškai pareiškė, kad tai buvo ne sovietinės simbolikos propagavimas, o teatrinė kompozicija.

"Maniau, kad paskambinote su šventėmis pasveikinti, o čia..." - nusivylė pedagogė. Beje, paprašiusi su ja kalbėti rusiškai.

"Aš esu mokytoja, statau spektaklius ir nežadu jų atsisakyti. Tas berniukas tebuvo teatrinio veiksmo dalis, nieko daugiau. Jokios politikos. Į Lietuvos Respublikos santvarką mes nesikėsinome", - užtikrino T. Šuklina.

Seimui priėmus minėtąjį įstatymą, Lietuvoje uždrausti naudoti ar rodyti viešuose renginiuose nacistinės Vokietijos, SSRS ar tarybinės Lietuvos vėliavos, herbai, ženklai ar uniformos, šių režimų organizacijų simbolika - svastikos, SS ženklas, sovietinis kūjis ir pjautuvas, raudona penkiakampė žvaigždė, nacionalsocialistų ir komunistų partijos vadovų atvaizdai.

Beje, gegužės 9-ąją Vilniaus policija sulaikė apie 10 jaunuolių, kurie bandė viešai demonstruoti plakatą, kuriame penki žmonių siluetai su Lietuvos vėliava rankose sutrypia raudoną vėliavą su Lietuvoje draudžiamu simboliu - kūju ir pjautuvu.

Pernai Klaipėdoje buvo sulaikyti S. Daukanto gatve važiavę motociklininkai, vilkėję panašiomis į vermachto uniformas be jokių nacistinių simbolių. Vyriškiai senoviniais motociklais bandė patekti į 67-ųjų karo pabaigos metinių minėjimo vietą, tačiau policijos pareigūnų nebuvo praleisti.

Be to, iki šiol iš teismų neišeina trys klaipėdiečiai, vieno renginio metu pasirodę su plakatais, kuriuose buvo pavaizduotos senovinės lietuvių svastikos, pripažintos kaip istoriniai baltų simboliai.

Tačiau šiemet, gegužės 9-ąją, pro pirštus buvo pasižiūrėta į pilietį Valerijų Ivanovą, į Vilniaus Antakalnio kapines atsinešusį buvusio sovietų lyderio Josifo Stalino portretą.

INFORMACIJA

Už netinkamą simbolikos nesilaikymą žmogui gali būti skirta bauda nuo 500 iki 1 000 litų. Tiesa, baudos neskiriamos, kai simbolika naudojama muziejų veikloje, atspindint istorinius įvykius, totalitarinių režimų veiklą, švietime, moksle, antikvarinių daiktų prekyboje. Baudos netaikomos ir tuomet, kai naudojama oficiali egzistuojančios valstybės simbolika.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder