Klaipėdos jaunimas: gali, bet nenori?

Klaipėdos jaunimas: gali, bet nenori?

Jaunimo problematikos tyrimų rezultatai liudija, kad Lietuvos jaunimo užimtumo problema yra didžiulė. Daugelis jų laisvalaikį leidžia su draugais, prie televizoriaus ar kompiuterio ekranų, mažesnė dalis užsiima sportu, dar rečiau skaito knygas ir vos tik 13,5 procento dalyvauja visuomeninėje veikloje. Klaipėdoje, kaip ir visoje šalyje, padėtis yra identiška. Skeptikai sako, kad uostamiestyje jaunimui nėra kas veikti, jų oponentai tikina, esą tai priklauso tik nuo pačių jaunuolių, ir dėl jų tinginystės nereikėtų kaltinti kažko kito.

Jaunimo problematikos tyrimas Klaipėdos miesto savivaldybėje, vykęs dar 2010 metais, parodė, kad tiktai 5,4 proc. tiriamųjų priklauso nevyriausybinėms jaunimo organizacijoms. Jaunimas pakankamai pasyvus ir savanoriškos veiklos atžvilgiu. Tiktai 12,34 proc. apklaustųjų tyrimo metu arba anksčiau yra dalyvavę savanoriškoje veikloje.

Nurodomos pilietinio pasyvumo priežastys: nepatrauklūs renginiai, per daug laiko skiriama sėdėjimui prie kompiuterio ir kt. Be to, jaunimo pasyvumą sąlygoja nepasitikėjimas politika, veiklos jaunimui trūkumas, rūpinimasis ateitimi, laiko stoka ir kiti veiksniai.

Vykę tyrimai taip pat nustatė, kad net 30 proc. apklaustųjų nežino, kokios veiklos jiems trūksta, žinantys sako, kad pasigenda nemokamų sporto, muzikavimo, šokių užsiėmimų.

Tiesa, tiek paties jaunimo, tiek asmenų, užsiimančių jaunimo reikalų bei užimtumo problemoms spręsti, teigimu, veiklos ir vietų, kur jaunimas galėtų aktyviai praleisti laisvalaikį, Klaipėdos mieste netrūksta. Anot jų, prasmingas laisvalaikis, vieta bei galimybės saviraiškai reikalauja pačių jaunuolių iniciatyvos, kurios, deja, dažnai stinga.

Iniciatyvos stygius

Tą patvirtina ir Klaipėdos jaunimo centro mokytojas bei vaikų socialinės pagalbos centro "10 talentų" įkūrėjas ir vadovas Vitalijus Chomičenkas.

"Šiandien pats jaunimas yra labai pasyvus, viskam abejingas. Jie laiką leidžia prie kompiuterio arba televizoriaus, o išeiti į lauką ir kiek pajudėti arba nuveikti ką nors visuomenei naudingo nenori", - sako jis.

Anot pokalbininko, jaunuoliai yra įpratę ir laukia, kol kas nors už juos bus padaryta ir suorganizuota: "Reikia ir jų iniciatyvos, kurios, deja, pastebiu mažai. Dabar jie yra įpratę ir laukia, kol viskas bus padėta ant lėkštutės."

NUSIVYLĘS. "Organizavome krepšinio varžybas, suradome prizų, o atėjo vos trys vaikai", - stebisi Vitalijus Chomičenkas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Tą esą įrodė jo organizuotas krepšinio turnyras, kurio tikslas buvo paskatinti aktyvų jaunimo poilsį vasarą bei atkreipti dėmesį į krepšinio aikštelių būklę Klaipėdoje. Pasak V. Chomičenko, į turnyrą buvo užsiregistravusios aštuonios komandos, tačiau atvykęs į aikštelę jis rado vos tris lakstančius vaikus.

"Tai yra jaunimo pasyvumo bei neatsakingumo įrodymas", - neslėpė nusivylimo vienas turnyro iniciatorių, kuriam vaikų privilioti pasivaržyti nepavyko net pažadėjus prizų.

Pasiūla - didelė

Anot statistikos, kurią pateikia 2010 metais vykęs jaunimo laisvalaikio praleidimo bei užimtumo poreikių tyrimas, apklausti jaunuoliai nurodė, kad jiems yra reikalingos nemokamos, lengvai ir greitai prieinamos įvairiausios užimtumo formos. Remiantis apklausų duomenimis bei išaiškėjus jaunimo užimtumo problemai, Klaipėdoje buvo įkurtas vienas pirmųjų Lietuvoje Atviros erdvės jaunimo centras.

Vienas šio projekto vadovų, Klaipėdos miesto jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus, yra įsitikinęs, kad tokios vietos, kuriose jaunimas gali reikštis įvairiapusiškai, yra būtinos.

"Šis centras yra pietinėje miesto dalyje, žinoma, vieta pasirinkta ne be reikalo. Čia gyvena didžiausia dalis miesto jaunimo, o ir nusikalstamumo rodikliai - didžiausi visoje Klaipėdoje", - sako jis.

Šiam centrui nupirkta naujausia technika: muzikos instrumentai, vaizdo aparatūra ir kt. Čia užsukusiems jaunuoliams atsiveria plačios galimybės išreikšti bei ieškoti savęs. Iš viso vyksta apie 20 įvairiausių užsiėmimų: nuo lotynų ar breiko šokių pamokų iki grafičių meno.

Vasarą Atviros erdvės jaunimo centras organizuoja vaikų susibūrimus lauke. Pavyzdžiui, praėjusį ketvirtadienį surengtas susibūrimas šalia centro, kur jaunimas galėjo užsiimti aktyvia bei prasminga veikla: žaisti stalo žaidimus, mokytis groti būgnais, klausytis muzikos, sportuoti.


Bandyti įžvelgti

Centro darbuotoja Zigmantė Čiakaitė tikina, kad čia jaunimas, nesvarbu, koks jis bebūtų, turi ką veikti.

"Jaunuoliai čia gali užsiimti kuo ir kaip nori, viskas vyksta laisva forma. Taip pat jie gali tikėtis bei sulaukti pagalbos dėl nesėkmių gyvenime ar problemų šeimoje, draugų rate", - sako ji.

AKTYVŪS jaunuoliai teigia visiškai nepateisinantys bendraamžių, kurie sako, kad Klaipėdoje nėra ką veikti - esą tai priklauso tik nuo paties jaunuolio, ir tas, kuris turi hobį, kuo nors domisi, tikrai ras kuo užsiimti. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Anot Z. Čiakaitės, jaunimui svarbiausia žinoti, kad juos gali išklausyti, nemoralizuoti, tada jis jaučiasi geriau bei įgauna pasitikėjimo savimi ir kitais.

"Žinoma, pasyvumas ir trainiojimasis gatvėmis yra didžiulė bėda, tačiau matau, kad jie gali būti aktyvūs, kai nori, tik juos prie to reikia privesti, pastūmėti. Jaunimas tikrai turi norą veikti, neretai - tą, kas suaugusiam atrodo nepriimtina, tačiau kiekviename jų reikia bandyti įžvelgti potencialą ir jį iškelti", - kalba Atviros erdvės jaunimo centro darbuotoja.

Aktyvumo yra

Nors jaunimo neveiklumo problema yra gana didelė, tačiau gerų iniciatyvų iš jų netrūksta, tik jos turėtų būti skaitlingesnės, sako M. Vitkus.

"Patiems pasidažyti ar nusipiešti linijas krepšinio aikštelėje, nupjauti žolę futbolo stadione ar prisukti keletą atsipalaidavusių varžtų riedlenčių parke juk nėra taip sunku. Gaila, tačiau dabar dažniausiai laukiama, kol kažkas atneš, parodys ir viską padarys už juos", - sako jis.

Yra ir gerų pavyzdžių, pavyzdžiui, subyrėjęs riedlenčių parkas Naujojo Sodo gatvėje. Gavus finansavimą, patys ekstremaliu sportu užsiimantys jaunuoliai ryžosi jį sutvarkyti. Susitikimo metu jie susitarė dėl medžiagų, kitų svarbių dalykų ir patys imsis tvarkymo darbų.

Tereikia noro

Pasak jaunimo reikalų koordinatoriaus, Klaipėdos mieste jaunimas, norintis ir nestokojantis iniciatyvos prasmingai leisti laisvalaikį, turi didžiulę galimybę rinktis.

"Užimtumo formų, kuriose jauni žmonės gali dalyvauti, yra begalės, tik trūksta jų pačių noro. Patys jaunuoliai gali pasirinkti tai, kas jiems miela ir artima, pradedant organizuojamomis įvairiomis sporto varžybomis, išvykomis ar stovyklomis, baigiant edukaciniais projektais, dalyvavimu įvairiausių organizacijų veikloje.

Klaipėda turi labai gerai išvystytą infrastruktūrą: parkai, žaidimų bei sporto aikštelės, nepamirškime ir pliažo bei jūros. Kelias yra toks - jaunam žmogui duodama meškerė, o ne žuvis, yra sudaromos visos įmanomos galimybės ieškoti savęs, neleisti laiko veltui. Tad kur prasmingai praleisti laisvalaikį tikrai yra", - kalba M. Vitkus.

Kitokia saviraiška

Konstatuojama, kad esminė jaunimo bėda - pilietiškumo stoka. Jeigu jaunas žmogus yra pilietiškas, jis yra atviras pasauliui ir greičiau prisitaiko prie gyvenimo tempo, tačiau jeigu neranda, kaip realizuoti save, saviraiška prasideda per alkoholio, narkotikų vartojimą.

"Pilietiškumas adaptuoja žmogų. Jis suteikia galimybę jaunuoliui ieškoti savęs per įvairią veiklos prizmę. Juk jaunimas privalo išbandyti viską, atsirinkti, kas yra gera, o kas bloga, kas tinkama, kas - ne. Manau, kad jaunimas neturėtų bijoti klysti, ir klysti daug, nebijoti savęs ir susiprasti, ko nori gyvenime. Kodėl to trūksta ir kodėl jauni žmonės į veiklą anapus ekrano žiūri kreivai, sunku atsakyti. Galbūt tai motyvacijos stoka, baimė", - teigia M. Vitkus.

Violeta Lideikytė, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė, įsitikinusi, kad pasyvūs ir nepilietiški jaunuoliai sudaro mažesnę dalį, tačiau tai vis tiek išlieka opi problema.

"Motyvuotieji susiranda veiklos ir veikia kažką naudingo, o pasyviųjų priversti pakeisti savo gyvenimą, rodos, neįmanoma. Jie patys nenori aktyviai bei prasmingai leisti laiką, dažniausiai sako, kad jiems tai neįdomu, tačiau vis tiek skundžiasi, kad nėra ką veikti. Galiausiai neveiksnumas priveda prie alkoholio ar net narkotikų vartojimo, nes tai yra lengviausias saviraiškos būdas, kuriam pastangų nereikia. Juk lengviau ten, kur nereikia jokio įdirbio, o kažko siekti tai yra daug sudėtingiau", - konstatuoja pareigūnė.

KOMENTARAI

"Užvaldė internetas"

Klaipėdietė Raminta, 20 metų
Mano nuomone, bėda yra pačiame jaunime, o ne mieste. Jaunimo pasyvumas prasideda ir baigiasi tingėjimu ir sėdėjimu prie kompiuterio. Internetas taip užvaldė jaunų žmonių gyvenimus, kad darosi sunku pagalvoti, kuo reikėtų užsiimti, jeigu jis staiga išnyktų.
Veiklos ieškoti man niekada nereikėdavo, nes jos visada būdavo užtektinai. Po pamokų lėkdavau į Klaipėdos moksleivių saviraiškos centrą, ten papildomai mokiausi chemijos. Po to keliaudavau į sportinių šokių treniruotę. Ten atidavusi visas savo jėgas ir laiką namo grįždavau vėlai, kad kartais, pamenu, net pritrūkdavo laiko paruošti namų darbus. Todėl visiškai nepateisinu žmonių, kurie sako, kad Klaipėdoje nėra ką veikti. Tai priklauso tik nuo paties jaunuolio. Nemanau, kad dėl mūsų pačių klaidų ir tinginystės reikėtų kaltinti kažką kitą.

"Išeiti iš komforto zonos"

Klaipėdietė Ieva, 20 metų
Kodėl šiandien jaunimas yra pasyvus? Manyčiau, jog šiais laikais ne vien jaunimas yra pasyvus. Žmonės įsitraukia į rutiną "namai-darbas-parduotuvė". Išeiti iš tos tariamos komforto zonos reikia pastangų, pastangų reikia įdėti ir bendraujant, tad daugelis tiesiog nusprendžia likti nuošalyje. Jaunimą ypatingai įtraukia virtuali erdvė, kurią pasitelkus galima sužinoti naujienas neišlipus iš lovos.
Ko aš pasigendu Klaipėdoje? Būtent jaunų žmonių, studentų, kuriems visi keliai atviri ir neribojami. Dauguma išlekia studijuoti į kitus miestus ar kraštus. Renginių Klaipėdoje netrūksta, tačiau nėra to šurmuliuko, auditorijos, kuri tuos renginukus įprasmintų.

"Reikia patiems įdėti pastangų"

Klaipėdietis Edgaras, 19 metų
Rasti atsakymą į klausimą, kodėl šiandien Klaipėdos jaunimas yra pasyvus, man yra gana sunku, nes mano draugai bei pažįstami yra tikrai aktyvūs ir veiklūs žmonės.~
Manau, žmogaus aktyvumas ar pasyvumas priklauso nuo paties žmogaus, vieniems smagu tiesiog sėdėti namuose ir žiūrėti TV, kitiems toks laisvalaikio praleidimo būdas atrodo nepriimtinas. Mano manymu, Klaipėdoje jaunimas tikrai turi ką veikti, tiesiog patiems reikia įdėti šiek tiek pastangų norint susirasti įdomesnės veiklos nei kavos gėrimas. Visų svarbiausia - turėti hobį, domėtis kuo nors, tada veikla pati ateina pas tave, pradedi bendrauti su žmonėmis, kurių interesai yra panašūs, taip kuriasi bendruomenė, kurią vienija tam tikra veikla. Aš pats groju būgnais, tad veiklos trūkumo tikrai dar nespėjau pajusti. Įsiliejau į aplinką, kurioje žmonės domisi tuo pačiu, kaip ir aš, turiu daug bendraminčių, draugų, su kuriais patys susikuriame sau veiklos, vis atrandame kažką naujo ir neleidžiame laiko veltui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder