Klaipėdoje - nemokama senos elektronikos surinkimo akcija

Klaipėdoje - nemokama senos elektronikos surinkimo akcija

Klaipėdoje prasidėjo nemokama senos elektronikos surinkimo ekologinė-aplinkosauginė akcija "Kartu mes galime papuošti savo miestą".

Miesto gyventojai, įmonės ir įstaigos gali registruotis akcijos interneto svetainėje www.elektronikosakcija.lt, nemokamu telefonu 8-800 00653 arba informacijos telefonu 118, kad iš jų namų ar biurų būtų nemokamai išvežta sena elektros ir elektronikos įranga. Už surinktas atliekas viešose miesto erdvėse bus pasodinta medžių.

Ar kada susimąstėte, kiek laiko reikia tam, kad mūsų naudojama buitinė technika, be papildomo perdirbimo natūraliomis sąlygomis suirtų žemėje? Pavyzdžiui, kompiuteriui, be kurio beveik neįsivaizduojame nė dienos, reikėtų net 1700 metų. Deja, buitinė technika netarnauja žmogui tiek laiko ir ją tenka keisti kas 5-8 metus. Kartais ir dažniau.

Kiekvienas pripažins, kad senas neveikiantis šaldytuvas tikrai netelpa į šiukšlių dėžę ir juo labiau nepuošia namų interjero. Tad kur padėti seną buities techniką, IT įrangą ir kitą elektros bei elektronikos įrangą, kad ji neterštų aplinkos?

Startavusi ekologinė-aplinkosauginė akcija "Kartu mes galime papuošti savo miestą" skirta būtent tiems, kurie nėra abejingi aplinkosaugos problemoms. Akcijos iniciatorės UAB "Žalvaris" darbuotojai susisieks su su visais užsiregistravusiais ir jums patogiu metu iš namų ar įstaigų specialiu transportu išgabens elektronikos atliekas nemokamai.

Praėjusios akcijos metu kovo–balandžio mėnesiais metu buvo surinkta 120 tonų technikos, kuri jau pavirto 1200 žaliuojančiomis pušaitėmis ir eglėmis labiausiai nuo škvalo nukentėjusiose miško vietovėse. Daugiausia medelių – per 3000 kv. metrų – atsodinta Dubravos eksperimentinėje mokomojoje miškų urėdijoje.

Itin svarbu, kad buitinių elektros ir elektroninių prietaisų atliekų tvarkymas būtų patikėtas patikimiems ir specializuotiems perdirbėjams. Nepasimeskite skelbimų gausoje apie brangiai superkamus metalus, nes dažnai nelegalūs perdirbėjai tik išrenka vertingesnes detales, kurias priduoda į metalo laužą. Tačiau tai yra daroma neturint tinkamų elektronikai perdirbti būtinų įrenginių, neužtikrinamas saugaus pavojingų medžiagų pašalinimas.

Netinkamai ardant seną buitinę techniką į aplinką patenka kenksmingos medžiagos. Iš vieno šaldytuvo į aplinką išleisto freono kenksmingumas prilyginamas 13 tūkstančių automobilio nuvažiuotų kilometrų. Kompiuterių monitoriai, televizoriai yra didžiulis švino šaltinis, kuris yra itin kenksmingas tiek suaugusiems, tiek mažiems vaikams. Netinkamai ardant buitinę techniką į aplinką patenka net ir vėžio sukėlėjai – chromas, kadmis ir kiti itin kenksmingi cheminiai elementai.

Raginame visus būti aktyvius ir atsakingus – tegul panaudota technika sužaliuoja medžiais mūsų mieste!

Daugiau informacijos Klaipėdoje, tel. 340248, mob. 8-698 49338 ir nemokamu telefonu 8-800 00653.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder