Kišenpinigiais bus ugdoma vaikų atsakomybė

Kišenpinigiais bus ugdoma vaikų atsakomybė

Pinigėliai smulkioms išlaidoms mokyklą lankančiam vaikui - normalu ir suprantama. Tai ne tik leidžia nusipirkti bandelę mokyklos valgykloje, bet ir ugdo finansinį raštingumą. Ne išimtis ir vaikų namų auklėtiniai. Tačiau čia planuojama keisti nusistovėjusią tvarką ir kišenpinigius skirti ne nuo 14, o nuo 7 metų.

Kišenpinigiai moko

Nuo 2012-ųjų pagal Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymą, globos namuose augantiems vaikams kišenpinigiai turėtų būti skiriami jau nuo 7 metų. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjos ryšiams su visuomene Vaidos Vincevičiūtės, naujoji tvarka įvesta siekiant padėti vaikui rengtis savarankiškam gyvenimui bei integruotis į visuomenę. Vaikai tada turėtų pinigų savoms išlaidoms, o kartu ir mokytųsi tvarkytis su pinigais.

Vykdant šią tvarką artimiausiame Kelmės rajono tarybos posėdyje kaip tik ir planuojama keisti kišenpinigių tvarką ir juos vaikų namų auklėtiniams skirti nuo 7 metų. „Vijurkų“ globos namų direktorės pavaduotoja Vilma Kiselienė teigė, jog šiuo sumanymu siekiama išmokyti vaikus tvarkyti savo finansus ir atsakingai elgtis su pinigais. „Dabar, kai kišenpinigiai pas mus skiriami tik nuo 14 metų, tai gana vėlus amžius mokyti, kaip elgtis su pinigais“, - dėstė moteris. Naujoji tvarka, pasak direktorės pavaduotojos, būtų puikus stimulas atsakingai žiūrėti į pinigus. Vaikai pastebėtų kainas parduotuvėse, skaičiuotų, planuotų ir žiūrėtų, ką gali nusipirkti už tuos pinigus.

Sumą, kuri būtų duodama vaikams, nustatytų socialinis darbuotojas, atsižvelgdamas į vaiko individualumą bei gebėjimą tvarkytis su pinigais. Suma neturėtų būti didesnė nei 20 litų mėnesiui.

Kontroliuos elgesį

Pasidomėjus kišenpinigių kontrole, kad gautieji pinigai nebūtų leidžiami cigaretėms ar alkoholiui, įstaigos darbuotoja patikino, kad vaikai visada stebimi ir kontroliuojami. „100 procentų niekas užtikrinti negali, bet jeigu matome, kad vaikas pinigus naudoja netinkamai, pinigai kurį laiką nemokami.

Jeigu matome, kad vaikas perka alkoholį ar kaip kitaip netinkamai leidžia savo pinigus, jis rašo raštą ir pinigų mokėjimas kuriam laikui stabdomas, kol vaikas supranta savo elgesį ir pradeda elgtis kitaip“, - dėstė V.Kiselienė.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder