Inkilų kėlimas - pagalba paukščiams, pramoga vaikams

Inkilų kėlimas - pagalba paukščiams, pramoga vaikams

Atkeliaujantis pavasaris - laikas, kai į mūsų šalį iš šiltųjų kraštų parskrenda peržiemoję paukščiai, kuriems reikia namų. Tad gamtininkai jau kviečia pasirūpinti inkilais - juos reikia kelti kuo anksčiau, kad paukščiai spėtų juos susirasti ir prie jų priprasti. Inkilams kelti geriausiai tinka kovo vidurys ar antroji jo dekada.

Inkilai paukščiams Lietuvoje keliami nuo senų senovės. Didžiausia paskata organizuoti kolektyvinius inkilų kėlimo renginius buvo prof. Tado Ivanausko iniciatyva pradėtos rengti inkilų kėlimo šventės. Tokios šventės 1922-1923 m. vyko Kaune ir jo apylinkėse, vėliau paplito po visą šalį.

Pastaraisiais metais miškininkų organizuojamos inkilų kėlimo šventės jau yra tapusios smagia tradicija, pažyminčia paukščių grįžimą bei gamtos prisikėlimą po žiemos. Rūpintis mus supančia gamta - visų, ne tik miškininkų pareiga. Tad į šią veiklą aktyviai siekiama įtraukti vaikus - jaunuosius miško bičiulius.

Šiemet miškininkai pavasarį pasitiks ne tik tradiciniu inkilų kėlimu, bet ir visose Lietuvos urėdijose organizuojamu vaikų fotografijų konkursu „Paukščiai grįžta namo“, laimėtojai už meilę gamtai bus paskatinti vertingais prizais.

42 Lietuvos miškų urėdijose jaunieji miško bičiuliai siuntė savo nuotraukas konkursui „Paukščiai grįžta namo“. Kiekviena miškų urėdija išrinks po geriausią fotografiją, jų autoriai bus apdovanoti pavasario šventės „Paukščiai grįžta namo“ renginių metu.

„Puoselėjant mūsų šalies miškus, labai svarbu, kad jaunoji karta suprastų miško reikšmę ir svarbą, todėl organizuojamas fotografijų konkursas yra gera paskata jiems prisiliesti prie Lietuvos gamtos, geriau pažinti sparnuočius“, - sako renginio globėjas aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Pavasario šventės „Paukščiai grįžta namo“ renginiai vyks visoje Lietuvoje.

Kovo 17 dieną miškų urėdijų girininkijose kartu su jaunaisiais miško bičiuliais tradiciškai bus keliami inkilai grįžtantiems paukščiams.

Kovo 21-ąją, Pasaulinę miškų dieną, inkilai bus keliami ir sostinės Kalnų parke.

Tą pačią dieną Vilniuje, Generalinėje miškų urėdijoje, vyks šventė, kurios metu bus apdovanoti geriausių fotografijų konkurso „Paukščiai grįžta namo“ nuotraukų autoriai.

„Pasaulinę miškų dieną paminėsime jaunųjų draugų apdovanojimu, taip pat pagerbsime Lietuvos šviesuolius, nusipelniusius gamtosaugos srityje“, - apie numatomus pavasario šventės renginius pasakoja generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas.

Geriausių nuotraukų autoriai ne tik bus paskatinti vertingais prizais. Jų darbai taip pat bus eksponuojami šventės metu, o vėliau paroda keliaus po Lietuvą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder