Hitlerio vizitą menantis vokietis aplankė Klaipėdą

Hitlerio vizitą menantis vokietis aplankė Klaipėdą

"Aš manau, kad nėra Lietuvoje ir Klaipėdoje kito tokio žmogaus, kuris matė ir aiškiai prisimena Klaipėdą prieš 77 metus. Džiaugiuosi galimybe bendrauti su gyva miesto legenda", - taip vakar merijoje įvykusį susitikimą su 94 metų vokiečiu Kurtu Lepiesu (Kurt Lepies) pradėjo miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Prieš II pasaulinį karą ir jo metu Klaipėdoje gyvenęs vokietis pirmą kartą po 77 metų aplankė uostamiestį, o į vaikystės ir jaunystės miestą jį kartu atlydėjo dukra Saskia ir anūkė Nina.

Vis dar gyvi karo prisiminimai

Susitikimo pradžioje meras nedaugžodžiavo: "Labai noriu pasidžiaugti, kad esame tokio išskirtinio renginio liudininkai. Todėl turėčiau kalbėti ne aš, bet turi kalbėti istorija ir legenda."

K. Lepiesas pasidalino prisiminimais apie Mėmelį, savo gyvenimą bei likimą.

"Man labai patiko grįžti į šį miestą. Aš čia baigiau mokyklą, gavau diplomą. Karo metais priklausiau vadinamajai karo grupei, mes gaudavome visą informaciją apie karą. Tuomet čia jaučiausi saugus, o kada Klaipėdą užėmė rusai, mes tapome kaliniais ir buvome išvežti į Rusijos kalinimo stovyklas", - apie dramatiškus penktojo praėjusio amžiaus dešimtmečio įvykius kalbėjo svečias.

Garbaus amžiaus vokietis papasakojo, kad nors ir Rusijoje buvo nelengva, jam pavyko išgyventi tėvo įdiegtų sugebėjimų dėka: "Man labai pasisekė, kad mano tėvelis buvo gabus ir mane išmokė įvairaus amato, pavyzdžiui, dirbti su metalu. Kuomet išvykau į Rusiją, aš koncentracijos stovykloje būtent tokia veikla ir užsiėmiau: litavau, dirbau su staklėmis, dariau įvairius dirbinius savo rankomis."

Klaipėda - išgražėjusi ir pasikeitusi

Vokietis po 77 metų pirmąkart vėl lankosi uostamiestyje, todėl teigia, kad miestas tikrai pasikeitęs.

"Prieš atvykdamas į Klaipėdą tikėjausi, kad susigaudyti bus lengviau, bet viskas labai yra pasikeitę: pristatyta daug naujų pastatų, o senieji - didesni, gražesni. Tuo metu, kai gyvenau Klaipėdoje, miestas buvo skurdokas, dabar jis visiškai kitoks, išsivystęs", - kalbėjo K. Lepiesas.

Mero teigimu, kai kurias vietas vokietis tikrai turėtų atpažinti.

"Visiškai neseniai iš Kaliningrado mero gavau vaizdo įrašą, kuriame - Vokietijos dokumentika iš 1938-1939 metų, yra ir medžiagos, nufilmuotos Klaipėdoje. Iš tiesų, žiūrint tuos kadrus, daugelį vietų galima atpažinti. Pavyzdžiui, Dramos teatrą, rotušę", - pasakojo meras.

Ir tikrai - svečias iš Vokietijos pritarė V. Grubliauskui, jog būtent šios vietos, bent jau išoriškai, išliko mažiausiai pakitusios.

Hitlerio vizito liudininkas

Šis svečias ypatingas dar ir tuo, jog Teatro aikštėje gyvai stebėjo nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio vizitą 1939 metų kovo 24 dieną.

"Mano tėvelis nacionalizmo atžvilgiu buvo nusiteikęs labai priešiškai. Kadangi jis man darė tikrai didelę įtaką, aš toje susirinkusioje minioje jaučiausi kaip pašalinis stebėtojas. Buvo garsiai ir aiškiai girdimas Hitlerio balsas, nes aplinkui stovėjo gausybė garsiakalbių. Visi rėkė, džiaugėsi, o mano būsena nebuvo gera", - teigė K. Lepiesas.

"Nuolat girdėjome apie Klaipėdą"

Svečią atlydėjusi jo dukra Saskia pirmą kartą apsilankė Klaipėdoje. Ji pasakojo, kad tėvas dažnai kalba apie šį miestą, dėl to ji nemažai žinanti.

"Mes nesame buvusios Klaipėdoje niekada anksčiau, bet visą gyvenimą girdėjome apie šį miestą iš tėvo. Jis mums dar ir dabar sako, kad jo gera sveikata yra dėl Klaipėdoje praleistos vaikystės. Čia geras ir sveikas klimatas, šviežias oras, tinkamai užaugintos ir kokybiškos daržovės bei vaisiai. Jam taip pat labai patinka jūra", - kalbėjo K. Lepieso dukra.

Pats svečias pridėjo: "Dažnai žmonės manęs klausia, iš kur esu kilęs. Aš su pasididžiavimu sakau, kad esu kilęs iš Mėmelio. Išgirdę šį pavadinimą, žmonės nelabai įsivaizduoja, kur jis yra, bet aš paaiškinu: ten, prie Baltijos jūros, kur graži žemė."

Padovanojo sagę su miesto herbu

Klaipėdos meras palinkėjo svečiams nepamiršti uostamiesčio.

"Aš linkiu jums niekada nepamiršti Klaipėdos, vietos, kurioje jūsų tėvas gyveno. Taip pat tikiuosi, kad jūs dažniau aplankysite Klaipėdą. Tikiuosi, jūs išpildysite savo tėvo norą ir nupirksite jam mašiną, o kitą kartą, kai vyksite į Klaipėdą, atvažiuosite būtent su ja", - sakė V. Grubliauskas.

Svečiui meras įteikė sagę su Klaipėdos herbu.

"Tikiuosi, jog tai bus gražus ženklas prie jo širdies. Mūsų svečias - pats tikriausias Klaipėdos ambasadorius", - teigė miesto vadovas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder