Geriausią koncepciją sukūrė klaipėdiečiai

Geriausią koncepciją sukūrė klaipėdiečiai

Iš keturių siūlytų projektų, kaip galėtų atrodyti netolimoje ateityje šalia Šv. Panciškaus onkologijos centro sukurtas socialinių paslaugų klasteris, komisija išrinko klaipėdiečių architektų darbą "Vilties sodai".

Jau rašėme, kad Klaipėdoje dvasinę, psichologinę ir socialinę pagalbą onkologiniams ligoniams bei jų artimiesiems teikiančio Šv. Pranciškaus onkologijos centro įkūrėjai planuoja šalia įkurti sveikatinimo centrą, paliatyviosios slaugos namus, senjorų kaimą, dienos centrą vaikams bei moterų vienuolyną. Preliminariai planuojama, kad šis socialinių paslaugų klasteris, pranciškonų jau vadinamas "Vilties miestu" arba "Viltes slėniu", pradės funkcionuoti maždaug po 5-6 metų.

Buvo paskelbtas vizijų konkursas, kuriame dalyvavo ne tik Lietuvos, bet ir Italijos architektai. Komisijos sprendimu labiausiai atitinkantis idėją pripažintas klaipėdiečių darbas "Vilties sodai". Projekto autoriai - Arūnas Kilišauskas, Tomas Grunskis, Martynas Mankus, Saulius Druskis, Andrius Pakulis, Ieva Marija Malinauskaitė, Gintarė Šverytė, Jūratė Kindurytė, Tomas Rimkus, Ieva Baranauskaitė, Eglė Urbonavičiūtė ir Sandra Kanapeckaitė.

"Socialinių paslaugų klasterio "Vilties slėnis" viziją matome kaip unikalią gamtos ir žmogiškosios būties darnos vietą. Japonų Kioto universitete atlikta studija parodė, kad pasivaikščiojimas miške ne tik nuramina protą, bet ir turi terapinį poveikį lėtinėms ligoms. Žalioje aplinkoje greičiau sumažėja kraujospūdis, širdies plakimo dažnis, streso hormonų koncentracija. Lygiai taip pat teigiamai gamta veikia vaikus, mažindama jų depresijos požymius, slopindama pykčio ir agresijos protrūkius", - šitaip projekto koncepciją pristato klaipėdiečių komanda.

Pasak jų, planuojant "Vilties slėnio" teritoriją visas funkcines komplekso zonas siekta susieti skirtingo charakterio ir tematikos sodais (paparčių sodas, vėjo takas, obelų sodas, etc.) bei įsileisti gydantį gamtos poveikį tarp pastatų, į pastatus bei ant pastatų. Dalį statinių stogų siūloma apželdinti žole.

Numatyta, kad su visomis rekreacinėmis zonomis "Vilties slėnis" užimtų 14 hektarų.

"Mes tikimės, kad įgyvendinus šią idėją nemaža dalis žmonių galės sugrįžti į aktyvų gyvenimą. Pavyzdžiui, tėvai augina neįgalų vaiką, kuris yra visiškai prikaustytas prie lovos. Arba prižiūri senus tėvus. Rūpestingi žmonės nebegali aktyviai gyventi, nes jie rūpinasi savo artimaisiais. "Vilties slėnyje" jie rastų pagalbą ir galimybę grįžti į aktyvų gyvenimą", - pristatydamas gražią socialinio klasterio idėją sakė brolis Benediktas Sigitas Jurčys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder