Estrela pralaimėjo, bet tai ne pabaiga

Estrela pralaimėjo, bet tai ne pabaiga

Vakar Strasbūre vykusioje plenarinėje sesijoje europarlamentarai nedideliu balsų skirtumu pasisakė už tai, kad šeimos politika - valstybių narių reikalas.

Europos Parlamente buvo antrą kartą balsuota už portugalės Editos Estrelos parengtą projektą "Dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos bei teisių", kurio nuostatos dėl mažamečių lytinio ugdymo šokiravo ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos tėvus. Šį kartą dokumentas atmestas galutinai.

Nubalsuota už Europos liaudies partijos (EPP) ir Konservatorių reformistų (ECR) frakcijų alternatyvią rezoliuciją: 334 - už, 327 - prieš, 35 - susilaikė. Alternatyvi rezoliucija teigia, kad švietimo ir šeimos politika - valstybių narių klausimas.

"Vakarų ekspreso" kalbinto politologo Vytauto Sinicos duomenimis, tai geriausias galimas variantas: "Estrelos rezoliucija nebuvo atmesta - tokiu atveju ji būtų galėjusi vėl grįžti svarstymui, bet buvo priimta alternatyvi rezoliucija. Vadinasi, klausimas uždarytas."

UŽ! Kai kurie Lietuvos atstovai pasisakė už tai, kad 0-4 metų vaikai būtų informuoti apie "malonumą bei pasitenkinimą, pasiekiamą liečiant savo kūną", "ankstyvosios vaikystės masturbaciją", "teisę tyrinėti skirtingas lytines tapatybes". Scanpix nuotr.

Estrelos bandymai

Priminsime, kad šis dokumentas europarlamentarams jau buvo pateiktas balsuoti spalį. Už tai, kad 0-4 metų vaikai būtų informuoti apie "malonumą bei pasitenkinimą, pasiekiamą liečiant savo kūną", "ankstyvosios vaikystės masturbaciją", "teisę tyrinėti skirtingas lytines tapatybes" ir pan., tuomet balsavo ir mūsų atstovai Leonidas Donskis, Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Paleckis. Vis dėlto daugumos europarlamentarų sprendimu tuomet projektas buvo grąžintas persvarstyti Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetui.

Lapkričio 26 d. šis komitetas posėdyje vėl pasisakė už Rezoliuciją (19 balsų už, 15 prieš) pakartotinai jos net nesvarstęs.

Išsamiai šia tema "Vakarų ekspresas" rašė gruodžio 1 d. straipsnyje "Iššūkis tėvų teisei ugdyti vaikus".

ESTRELA. Socialistams demokratams atstovaujanti portugalė Edita Estrela (Edite Estrela) nesutinka su EP pozicija, kad šeimos ir švietimo reikalai - valstybių narių kompetencija, ir atsiėmė savo pavardę ties priimtu dokumentu. www.europarl.europa.eu nuotr.

Kaip balsavo lietuviai?

Vakar antrą kartą Parlamentui teiktame dokumente nuorodų dėl "ankstyvosios vaikystės masturbacijos" ugdymo neliko, tačiau pradinukai vis tiek turėjo būti privalomai supažindinti su "tos pačios lyties asmenų santykiais", "seksualiniais jutimais (artimumas, malonumas, susijaudinimas) - integralia žmogiškųjų jausmų dalimi", "skirtingomis šeimos sampratomis", o 9-12 metų vaikai turėjo mokėti "efektyviai naudoti prezervatyvus bei kontraceptines priemones" ir t. t.

Prieš europarlamentarams balsuojant antrą kartą, "Vakarų ekspresas" dešimties Lietuvos atstovų teiravosi, kaip jie žada pasielgti per pakartotinį balsavimą.

Į paklausimą atsakęs Algirdas Saudargas informavo, jog griežtai nepritaria šiai Rezoliucijai, todėl tikrai ketina balsuoti prieš. Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės atstovai pranešė, jog europarlamentarė taip pat balsuos prieš. Justas Paleckis informavo, kad "atsižvelgs į LR Seimo, ypač socialdemokratų frakcijos, poziciją."

Pakeistą rezoliuciją vakar palaikė Laima Liucija Andrikienė, Vytautas Landsbergis, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, A. Saudargas ir Valdemaras Tomaševiskis. Susilaikė Juozas Imbrasas ir Rolandas Paksas, o prieš balsavo Leonidas Donskis, Vilija Blinkevičiūtė bei Zigmantas Balčytis. Justina Vitkauskaitė-Bernard nebalsavo.

Sukilo tėvai

Prieš pakartotinį balsavimą dėl Estrelos rezoliucijos 30 Lietuvos visuomeninių organizacijų kartu su Lietuvos vyskupų konferencija kreipėsi į europarlamentarus ragindami suvokti, jog "vaikams reikia meilės, o ne sekso", ir balsuoti prieš.

Šį organizacijų Kreipimąsi inicijavo Lietuvos tėvų forumui (LTF) prijaučianti aktyvi mama, vardu Kristina.

Į minėtą kreipimąsi atsakė EP viceprezidentas Lazlo Surjano (Laszlo Surjan): "Dėkoju už jūsų paskatinamąjį laišką, susijusį su Estrelos rezoliucija. Esu tvirtai įsitikinęs, kad šis klausimas nėra tinkamas Europos Sąjungos kompetencijai, ir ketinu (ypač dėl šios problemos svarbos) apsvarstyti jūsų pasiūlymą. Padarysiu, ką galiu, kad pakeisčiau neteisingą šios Rezoliucijos kryptį."

Lietuviams už iniciatyvą taip pat padėkojo estų atstovas EP Tunė Kelamas (Tunne Kelam): "Ačiū už jūsų iniciatyvumą ir palaikymą! Mano grupė, Europos tautų partija, nusprendė oponuoti šiai Rezoliucijai. Aš balsuosiu prieš. Tai, kad Europos Parlamentas nusprendė iškelti šį klausimą, ne problema. Mes turime suvienyti jėgas ir apginti fundamentalias europiečių moralines ir etines vertybes, kurios negali būti pakeistos kažkam to panorėjus."

Pasak Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovo Renaldo Jančiausko, iš viso iš EP gauta 15 Kreipimuisi pritariančių laiškų.

Ne pirmas ir ne paskutinis

Panašios rekomendacijos - ne pirmasis tokio pobūdžio dokumentas, kuris įvairiais keliais skverbiasi į švietimo sistemą. Prisiminkime, kad Lietuvoje, prisidengiant Tolerantiško jaunimo asociacijos vykdytu projektu "Pabėgėlių integravimas į visuomenę taikant aktyvios socializacijos metodus", buvo parengtos rekomendacijos Švietimo ir mokslo ministerijai, kuriose siūlyta pateikti mokiniams alternatyvias šeimos sampratas, atmesti "heteroseksualumo prielaidą" ir visus lyčių santykius traktuoti kaip lygiavertes gyvenimo būdo alternatyvas. 2009 m. darželiams buvo skirtos "Gender Loops" programos, siūliusios darželinukams išbandyti priešingų lyčių žaidimus, drabužius ir pan.

Pasak R. Jančiausko, Estrelos rezoliucija - tai tik vienas iš daugybės bandymų įvairiais būdais (juvenaline justicija, genderizmo propaganda ir t. t.) įgyvendinti bendrą Europos Sąjungos politiką, kurios galutinis tikslas - nužmoginimas, "nušeiminimas" ir nutautinimas.

"Nėra jokios abejonės, kad po trumpos pauzės tokių projektų kaip Estrelos rezoliucija bus ir daugiau. Todėl turime galvoti apie būdus apsiginti įstatymiškai. Deja, žvelgdami į dabartinį mūsų Seimą, matome, kad aplinkybės tam nėra palankios. Dėl gaunamų subsidijų Lietuvos politikai uoliai vykdo Briuselio nurodymus. Tikimės, jog sveikas protas, žmonių vieningumas ir stiprybė nugalės, tačiau galvojame ir apie kraštutinę priemonę - referendumą. Neabejoju, kad jeigu tautai reikėtų pasisakyti, minėtu klausimu surinkti reikiamus šimtą tūkstančių parašų nebūtų sunku."

Vis tiek priims

Marija Aušrinė PAVILIONIENĖ, Seimo narė, socialdemokratė

Vieningas privalomas lytinis švietimas, grįstas naujausiomis mokslo teorijomis, tikrai nesutampa su tradiciniu, konservatorišku, kupinu gąsdinimų, stigmų ir netiesos katalikiškuoju mokymu apie lytiškumą, lyčių vaidmenis ir šeimą.

Rezoliucija siūlo Europos Komisijai lytinę, reprodukcinę sveikatą ir teises įterpti į Europos Sąjungos sveikatos strategiją. Po 2015 metų Europos bendrijos visuomenės vystymą glaudžiai sieti su lytinės reprodukcinės sveikatos ir teisių įgyvendinimu. Europos lyčių lygybės institutui Vilniuje stebėti, kaip įgyvendinamos nacionalinės lyčių lytinės, reprodukcinės sveikatos teisės.

Jei šiam Europos Parlamentui nepavyktų priimti pažangios, žmonių diskriminaciją naikinančios, visuotinį lytinį švietimą ir bendrą Europos Sąjungos sveikatos lygį teigiančios Rezoliucijos, kuriai įnirtingai priešinasi konservatorių jėgos, ją priims kitas, 2014 m. išrinktas Europos parlamentas, nes Europos bendrijos erdvėje, Europos kultūroje negali laimėti atsilikimas. Priešinimasis Rezoliucijai rodo siaurą mąstymą, atsilikusias pažiūras, melą ir šmeižtą siekiant išsaugoti nekintančią patriarchalinio pasaulio tvarką, kuri pagražinama religinėmis dorybėmis.

Šaltinis - delfi.lt, gruodžio 9 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder