Emigrantas apie Angliją: kultūrų įvairovė vargina

Emigrantas apie Angliją: kultūrų įvairovė vargina

Penkerius metus Londone gyvenantis odontologas Paulius Stučinskas sako, kad sprendimą išvykti iš Lietuvos priėmė ekspromtu ir to tikrai nesigaili. Nors Lietuvoje jam sekėsi puikiai, vyras negalėjo atsisakyti gyvenimo suteiktos galimybės pagyventi užsienyje.

„Gavau pasiūlymą išvažiuoti dirbti į Didžiąją Britaniją. Kadangi esu odontologas, Lietuvoje dirbau darbą, kurį mylėjau, tad pamaniau, kodėl gi to nepabandžius daryti svetur. Iki tol neturėjau jokios darbo praktikos užsienyje, tad mane traukė pati avantiūra pakeisti šalį, aplinką“, - „Žinių radijo“ laidoje „Salos“ pasakojo P. Stučinskas.

Skiriasi darbo specifika

Specialistas pasakoja, kad atvykęs į svečią šalį susidūrė su darbo skirtumais, apie kuriuos Lietuvoje nebuvo pagalvojęs.

„Dirbant Anglijoje su tarpkultūriniais pacientais reikia labai gerai viską išaiškinti. Kaip sako lietuvių patarlė: devynis kartus pamatuok, o dešimtą pjauk. Tam, kad nekiltų kažkokių nesusipratimų.“

„Čia svarbu ne tavo darbo rezultatas, metodika, kaip tu ką darai. Svarbu, kad pacientas liktų supratęs, jam būtų išaiškintas procesas. Kartais nereikia atlikti net kažkokių elementarių procedūrų, užtenka žmogui paaiškinti ir jam jau pagerėja“, - tikina vyras.

Lietuvos pliusai

Pašnekovas pripažino, kad D. Britanijoje didžiąją laiko dalį praleidžia dirbdamas, likusią – keliaudamas. Keliauja ne tik į kitas Europos šalis, bet ir į Lietuvą. Čia P. Stučinskas grįžta gana dažnai ir kaskart vis labiau pajaučia skirtumus: kokia šalis buvo prieš jam išvykstant ir kokia yra dabar.

„Pagrindinis Lietuvos pliusas – graži gamta, ekologiška aplinka, maža populiacija, tankis. Lietuvoje žmonės yra labai geri ir nuoširdūs. Galbūt tik išoriškai atrodo, kad jie yra šiek tiek rūstesni ar nusivylę, pavargę. Lietuviai galbūt tik sunkiau įsileidžia kitus asmenis į savo privatų gyvenimą“, - teigia odontologas.

P. Stučinskas neatmenta galimybės, kad po penkerių metų sugrįš gyventi į Lietuvą.

Trūksta nuoširdumo

Pašnekovo nuomone, senieji emigrantai, kurie Anglijoje gyvena daugiau nei 10 metų, yra „mėtyti ir vėtyti“ žmonės, turintys labai daug gyvenimiškos patirties, ir ne tik teigiamos.

„Jie labai užsigrūdinę ir stipriai įsitvirtinę D. Britanijoje. Visi turi savo verslus, veiklos sritis, yra įsigiję daug nekilnojamojo turto, stipriai ant kojų stovintys žmonės.“

„Mano čia labiausiai trūksta nuoširdaus lietuviško bendravimo su savo aplinkos žmonėmis, nes ta kultūrų įvairovė šiek tiek vargina“, - prisipažino vyras. Jo teigimu, šalyje esantys atstumai tikrai nepadeda taupyti laiko. Lietuvoje, vyro teigimu, viskas vyksta daug greičiau ir paprasčiau.

Parengė Laura Bagdžiūnaitė

Laida „Salos“ transliuojama trečiadieniais 10.10 val.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder