Ekologinis žygis Šyša: įspūdingi vaizdai ir šiukšlės

Ekologinis žygis Šyša: įspūdingi vaizdai ir šiukšlės

Per Šilutės rajoną ir miestą vingiuojančios Šyšos upės vagos valymui išleisti milijonai greitai nueis perniek, jeigu žmonės ir toliau nebaudžiami taip terš savo nutekamaisiais vandenimis ir visokiomis šiukšlėmis, kurių, kaip įsitikino ketvirtadienį įvykusio ekologinio žygio dalyviai, šiame vandens telkinyje nemažėja.

Komanda

Asociacijos „Šilutės gražinimo draugija“ nariai su bendraminčiais – iš viso 10 žmonių. Jie penkiomis dvivietėmis baidarėmis nuplaukė apie 8 kilometrus nuo Jonaičių tilto iki Šilutės miesto senojo turgaus aikštės.

Maršrutas

Tiesiog įspūdingas. Norintiems patirti nepakartojamų įspūdžių, nebūtina trenktis kažkur toli – Šyšos upės vingiai su krantų atodangomis tiesiog užburia.

Būtų iš viso nuostabu keliauti šia upe, jeigu ne tos šiukšlės…

Šiukšlės

Šyšos upėje jų vis dar be galo daug, ypač Šilutės miesto teritorijoje. Stiklinių butelių, plastmasinių „bambalių“, įvairių pakuočių ir netgi žaislų – nors vežimu vežk. Ko gero, vieno dar ir neužtektų…

Ekologinio žygio dalyviai, nors iš upės išgriebtomis šiukšlėmis ir pripildė dešimt 120 litrų talpos maišų, tačiau tik apvalė Šyšos vandens paviršių. Kad visiškai išvaduotume ją nuo šiukšlių, reikia keliskart didesnės entuziastų komandos ir… visų gyventojų supratimo, kad Šyša – visų mūsų upė…

Vamzdžiai ir…

Negali sakyti, kad jų labai daug. Tačiau, kaip byloja liaudies išmintis, ir vienas šaukštas deguto statinę medaus pagadina.

Būtų dar visai neblogai, jeigu į Šyšos upę būtų nuvestas tik vienas vamzdis. Deja, žygio dalyviai jų suskaičiavo daugiau kaip 10. Kam jie skirti ir kas jais srūva į upę, tegul aiškinasi gamtosaugininkai (jiems bus perduotos visos fotografijos su aprašymais).

Bet dėl vieno vamzdžio, to, kuris išlindęs iš dešiniojo kranto už Grabupių gyvenvietės, žiūrint nuo Šilutės, galime būti tikri – iš jo į upę tekantis vandenėlis dvokia srutomis. Jau nekalbant apie mazutu permirkusius krantus ties Macikais ir prie Šilutės ligoninės.

Nors pastaroji problema žinoma jau daug metų, tačiau neatrodo, kad kam nors, išskyrus tuos kelis entuziastus, dėl to skaudėtų galvą. Deja.

Ir dar. Už Macikų, vėlgi žvelgiant nuo Šilutės, greta privačios valdos, nemaža kairiojo Šyšos kranto atkarpa „sutvirtinta“ statybiniu laužu, o vienas iš „Dobilo“ sodų bendrijos savivinkų upės pakrantėje, už savo tvoros, yra atsikratęs asbestinio šiferio duženų.

Tad panašu, kad Šilutės gamtosaugininkams iš tiesų dar yra ką veikti Šyšos upės pakrantėse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder