Buvo tremtiniu, tapo benamiu

Buvo tremtiniu, tapo benamiu

"Iš pradžių savivaldybei kiekvieną mėnesį mokėjau po 95 litus. Nieko nesakiau, kai nuoma pabrango iki 233 litų, tačiau kodėl dabar turiu mokėti net po 433 litus? Aš tiems veltėdžiams valdininkams iš principo mokėti nenoriu", - pareiškė 50-metis klaipėdietis Vladimiras Špilčiakas, vakar dėl skolų iškeldintas iš Klaipėdos savivaldybei priklausančio buto.

Vyriškis į Lietuvą iš Kazachstano atvyko gyventi 1998 metais kaip tremtinės vyras.

Jis buvo susituokęs su lietuvio jūreivio Zigmo Kilbausko, 1947-aisiais bandžiusio jūra pabėgti į Kanadą ir už tai ištremto į Kazachstaną, dukra. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, ir Z. Kilbauskas, ir abi jo dukros buvo pakviestos grįžti į Lietuvą.

1998-aisiais Klaipėdos savivaldybė vieną butą skyrė Z. Kilbauskui, kitą - trijų kambarių su holu Liubeko gatvės 13 name - dukroms. Pastarajame su žmona ir sūnumi gyvenęs V. Špilčiakas būstą norėjo privatizuoti, tačiau to padaryti jam nebuvo leista.

Vietoje to vyriškis, išsiskyręs su užsienin gyventi išvykusia žmona, kas mėnesį savivaldybei turėjo mokėti nuomos mokestį. Iš pradžių jis buvo nedidelis, tačiau neseniai smarkiai išaugo.

Šį savivaldybės butą administruojančios įstaigos "Klaipėdos butai" vadovė Polė Maskeliūnienė patvirtino, kad pernai nuomos įkainiai padidėjo labai ženkliai ir priartėjo prie rinkos lygio.

Mažas pajamas gaunantiems nuomininkams leista sumažinti nuomos kainą, tačiau, P. Maskeliūnienės teigimu, V. Špilčiakas to neprašė. Taip susikaupė didesnė nei 7 tūkst. Lt skola.

Maža to - iš savo rankomis drožtų dirbinių bandantis pragyventi vyriškis nemokėjo ir kitiems paslaugų teikėjams. Už šildymą jis skolingas 2,3 tūkst. Lt, už šiukšles - per 550 Lt, už elektrą - apie 70 Lt.

Dėl to jis vakar, dalyvaujant savivaldybės atstovams, antstoliams, elektrikams, dujininkams, vandens tiekėjams ir net policininkui ir iškraustytas iš buto.

"Ką aš blogo valdžiai padariau? Buvau tremtinys, likau tik nuomininkas. O dabar mane išvaro iš namų", - konstatavo V. Špilčiakas, pripažinęs, kad nežino, ką darys toliau. "Gal iš balkono iššoksiu", - svarstė jis.

Vyriškiui duotos kelios dienos susirinkti daiktus, tačiau durys jau pakeistos - užsukti į būstą jis galės tik lydimas savivaldybės atstovo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder