Beveik kas antras šalies gyventojas ryžtųsi globoti giminaičio vaiką

Beveik kas antras šalies gyventojas ryžtųsi globoti giminaičio vaiką

Ryškėja tendencija, kad Lietuvoje mieliau globojami giminystės ryšiais susiję vaikai - beveik kas antras šalies gyventojas ryžtųsi globoti giminaičio vaiką.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu rinkos tyrimų kompanijos "Rait" atliktos gyventojų apklausos duomenimis, beveik kas penktas suaugęs žmogus globotų vaiką, jei leistų jo asmeninės, šeimos finansinės galimybės, o kas aštuntas - jei turėtų tinkamas buitines ir gyvenimo sąlygas. Taigi daugiau Lietuvos gyventojų ryžtųsi globoti vaiką, jei turėtų palankesnes ekonomines ir socialines sąlygas.

Maždaug penktadalis apklaustųjų priglaustų mažylį, jei patys negalėtų turėti vaikų, bet nebūtų tikri dėl įvaikinimo ar negalėtų įvaikinti. Be to, ne biologinį vaiką labiau linkę globoti jaunesni, 18-34 metų žmonės. Šio amžiaus grupėje yra ir mažiausiai asmenų, kurie nesutiktų globoti vaiko jokiomis aplinkybėmis.

Pagal atlikto tyrimo rezultatus ketvirtadalio Lietuvos žmonių visiškai nedomina globa arba jokiomis aplinkybėmis jie nesiryžtų tapti globėjais.

Apklausos duomenimis, viena pagrindinių priežasčių, kodėl Lietuvoje vis dar nedaug šeimų globoja vaikus, yra tai, jog žmonės bijo priimti giminystės ryšiais nesusijusį vaiką dėl jo genetinio ir socialinio paveldo. To baiminasi apie 40 proc. šalies gyventojų. Ne ką mažiau jų (36 proc.) mano, kad globą stabdo nepakankama valstybės finansinė bei socialinė ir psichologinė parama vaikus globojančioms šeimoms.

Penktadalis žmonių apskritai bijo atsakomybės už nebiologinį vaiką ir abejoja savo galimybėmis jam padėti.

Apklausa parodė, kad vis dar gajus neigiamas visuomenės požiūris į globą, esą vaikai globojami tik dėl pinigų. Kas septintas žmogus mano, kad nedidelį vaikus globojančių šeimų skaičių lemia neigiamas visuomenės požiūris į globojamą vaiką ir globėjus.

Iš viso Lietuvoje gyvena 11 tūkst. 130 tėvų globos netekusių vaikų. Kiek daugiau nei pusė jų globojami šeimose. Praėjusių metų duomenimis, mūsų šalyje 4536 šeimos globojo 6654 vaikus. 68 proc. šių šeimų priglaudė giminystės ryšiais susijusius vaikus: 1963 globėjų šeimos - seneliai, 780 - tetos ar dėdės ir 350 - broliai ar seserys. 1443 šeimos (32 proc.) globojo giminystės ryšiais nesusijusius mažuosius.

Vaikų globos namuose auga 4173 vaikai, iš jų 2665 yra 10-17 metų, 1044 - 4-9 metų ir 464 - iki 3 metų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder