Beveik 1500 skurstančių vaikų rugsėjo pirmąją pasitiks alkani ir tuščiomis kuprinėmis

Beveik 1500 skurstančių vaikų rugsėjo pirmąją pasitiks alkani ir tuščiomis kuprinėmis

Išsilavinimas svarbus ir reikalingas kiekvienam – be išimties. Net LR Konstitucijoje numatyta, kad vaikams iki 16 metų būtinas vidurinis išsilavinimas. Deja, ne visiems tai paprasta: kaip mokytis, kai neturi ant ko ar su kuo rašyti? Būtent su tokiais vaikų poreikiais susiduria Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT) savanoriai, globojantys vaikus savo įsteigtuose Vaikų dienos centruose. Norėdami padėti vaikams, maltiečiai šiuo metu vykdo akciją „Ir maža širdelė turi didelių idėjų“, kurios metu vaikams renkamos kanceliarinės prekės.

„Dienos centrą lanko vaikai iš daugiavaikių arba socialiai remtinų šeimų. Dauguma jų gyvena labai sunkiomis sąlygomis. Pavyzdžiui, viena šeima, kurioje yra 5 vaikai, gyvena dviejų kambarių bute, tėvai išgeriantys, nedirbantys, šeima gyvena iš pašalpų. Dalį pinigų tėvai skiria savoms reikmėms (alkoholiui), o kas lieka – maistui. Vaikai dėl tokios situacijos nekalti, todėl labai norisi jiems padėti, – savo patirtimi dalijasi Kriaunų vaikų dienos centro vedėja Daiva Steponavičiūtė. – Vaikams dienos centras yra tarsi palaima. Čia jiems suteikiama galimybė bendrauti, sočiai pavalgyti, išmokti ko nors naujo, ir, galiausiai, gauti to, kas jiems yra svarbiausia – sulaukti dėmesio ir jausti meilę. Ne kiekvienas vaikas tai gauna savo namuose“.

Pasak Vaikų dienos centro vedėjos, dėl savo padėties vaikai jaučiasi atstumti kitų. Pagalba iš šalies – tai galimybė jiems pasijausti geriau: tvarkingai apsirengti, turėti visas reikalingas priemones mokymuisi, nesijausti alkaniems. Net ir kanceliarinės prekės naujai prasidėjusiems mokslo metams jau leidžia sumažinti atskirtį nuo bendraklasių.

Iš viso 30-tyje šalies miestų net 1423-ims maltiečių globojamiems vaikams reikalinga pagalba, iš jų 520 yra neįgalūs ar turintys specialius poreikius. „Ši akcija organizuojama jau trečius metus iš eilės. Šiais metais nutarėme ją organizuoti vėl, nes matome, koks yra didžiulis poreikis. Globojamų vaikų šeimos negali tinkamai aprūpinti savo vaikų mokyklinėmis priemonėmis, todėl mūsų visų parama jiems yra labai reikalinga. Žinome, kaip jautriai vaikai reaguoja į savo bendraamžių pastabas ir patyčias dėl savo šeimų socialinės padėties, todėl norime, kad jie nesijaustų nuskriausti“, – sako akcijos organizatorė, MOPT Programų direktorė Rasa Stukienė.

Vaikams prieš naujus mokslo metus trūksta kanceliarinių priemonių, dailės reikmenų, kuprinių. Taip pat labai reikalingos knygos, loginiai, lavinamieji stalo žaidimai, lauko žaidimai bei sporto inventorius, priemonės neįgalių vaikų vystymuisi ir jų motorikai lavinti. Pasak R. Stukienės, didžiąją dalį šių priemonių padovanoja įmonės bei valstybinės institucijos, tačiau jų vis dar trūksta. Taip pat yra kita labai svarbi problema – tai vaikų maitinimas. Dauguma vaikų į dienos centrą ateina dėl ten gaunamo maisto, kuris dažnai būna vienintelis jų šiltas maistas per visą dieną. Deja, šiuo metu tam lėšų labai trūksta.

Akcijos globėja Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė kviečia prisidėti ir padovanoti vaikams šiltą maistą bei labiausiai reikalingus mokyklinius reikmenis. Visą rugpjūčio mėnesį tai labai paprastai padaryti gali kiekvienas, skambinant arba siunčiant žinutę trumpuoju numeriu 1404 ir aukojant 1,5 euro. Taip pat pervedant norimą pinigų sumą į banko sąskaitą nr. LT294010042403974431 (paskirties langelyje nurodant: „akcija vaikams“). Daugiau informacijos apie akciją ir kitus maltiečių projektus galima rasti: http://maltieciai.lt/akcija-vaikams/.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder