Bendrovės "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ" inkilų iniciatyva įtraukė ir vaikus

Bendrovės "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ" inkilų iniciatyva įtraukė ir vaikus

Klaipėdoje įsikūrusi UAB "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ", jungianti Lietuvoje ir Baltarusijoje veikiančias medienos perdirbimo įmones, dviejų įstaigų darželinukus ir moksleivius pakvietė šį pavasarį ne tik iškelti inkilus, bet ir susipažinti su inkilų gamybos procesu ar net patiems pabandyti juos pagaminti.

"VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖS" miškininkystės ir medienos kilmės vyr. specialistas Sigitas Girdziušas inicijavo naujų pavasario tradicijų kūrimo bendrovėje pradžią - kartu su bendrovės ir jos valdomos įmonės "KLAIPĖDOS MEDIENA" darbuotojais, Žemaitijos nacionaliniu parku ir pasirinkta mokykla bei vaikų darželiu organizuoti inkilų gaminimą ir jų iškėlimą.

S. Girdziušas pasakojo, kad atsakingu požiūriu į gamtą ir ypač miškus, kurie yra bendrovės ir jos valdomų įmonių veiklos pagrindas, vadovaujamasi nuo pat veiklos pradžios, tad ir inkilų kėlimas nėra naujiena, tačiau savo rankomis iš rąstų pagaminti uoksiniai inkilai bus keliami pirmą kartą.

Jau netrukus šios iniciatyvos dalyviai į medžius kels puikiai prie miško kraštovaizdžio tinkančius uoksinius inkilus, pagamintus iš specialiai atrinktų rąstelių su išpuvusia šerdimi. Nors tinkamos žaliavos paieškos truko gana netrumpą laiko tarpą, S. Girdziušas šypsodamasis sakė, kad jei tik bus norinčiųjų, tokių inkilų gamyba vyks ir kitąmet.

Inkilų gamybos pagalbininkai įsitraukė su entuziazmu

"Šįkart viską nulėmė malonus atsitiktinumas. Kalbėjomės su kolegomis, kad galbūt reikėtų į tokią iniciatyvą įtraukti ir darželinukus ar moksleivius, kuriems tai būtų galimybė susipažinti ir su paukščių įvairove, ir su jų gyvenimo sąlygomis bei ypatybėmis. Šį mūsų pokalbį nugirdo pro šalį ėjusi Klaipėdos pramonininkų asociacijos darbuotoja ir pasiūlė surasti porą įstaigų, kurios norėtų dalyvauti tokiame edukaciniame projekte. Tokiu pasiūlymu susidomėjo Klaipėdos darželis "Gintarėlis" ir Ketvergių pagrindinė mokykla", - pasakojo Sigitas.

Sutarus su šių įstaigų vadovais, užvirė "užklasinė veikla".

Sigitas konsultavosi su Žemaitijos nacionalinio parko specialistais dėl inkilų tinkamumo. Jie patvirtino, kad uoksiniai inkilai yra bene priimtiniausi paukščiams, jie tokius inkilus priima natūraliausiai. Tiesa, reikia žinoti, kokiems paukščiams bus gaminami inkilai, nes kiekvienai rūšiai reikia specifinių matmenų. Tad bendradarbiaujant su medienos tiekėjais buvo pasirūpinta inkilų žaliavos pristatymu į bendrovę "KLAIPĖDOS MEDIENA".

PROCESAS. Sukaupę reikiamų rąstų rietuvę "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖS" įmonių darbuotojai žiūrėjo, kurie iš jų tinka konkretiems inkilams gaminti, ir vėliau specialiai supjaustė juos benzininiu pjūklu. "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖS" archyvo nuotr.

"Sukaupus rąstų rietuvę buvo įvertintas žaliavos tinkamumas - ją išskleidėme ir žiūrėjome, kurie rąstai tinka mažosioms ir didžiosioms zylėms, bukučiams, čiurliams, varnėnams, pelėdoms ir kitiems paukščiams. Vėliau medienos drožlės gamybos padalinio darbuotojai specialiai supjaustė juos benzininiu pjūklu. Tiekimo tarnybos darbuotojai pasirūpino papildomomis medžiagomis inkilų gamybai - lentomis, vinimis, viela, skarda. Visas šias žaliavas išgabenome į Ketvergių mokyklą ir vaikų darželį "Gintarėlis". Labai smagu, kad visi žmonės, aktyviai dalyvaujantys inkilų gamybos procese, dirbo nuoširdžiai, iš idėjos, tai tikrai nebuvo jiems primestas ir nemalonus darbas", - apie procesą pasakojo pašnekovas.

Beje, vienas inkilui skirtas rąstas dėl didelių matmenų ir nemažo svorio liko bendrovės "KLAIPĖDOS MEDIENA" teritorijoje. Iš jo bus pagamintas inkilas didžiajam dančiasnapiui (tai stambus paukštis, atstumas tarp jo išskleistų sparnų siekia 78-94 cm).

Jau kitą savaitę ketinama suorganizuoti moksleivių ir darželinukų išvyką į Žemaitijos nacionalinį parką, kur ir bus keliami inkilai. Taip pat tikimasi susiderinti su parko specialistais dėl edukacinių pasakojimų apie paukščius, kad tai būtų visapusiškai naudinga patirtis.

Iniciatyva pradžiugino

Anot S. Girdziušo, uoksinius inkilus pasigaminti yra šiek tiek sudėtingiau nei lentinius, tačiau įmonės specialistai prie kiekvieno rąstelio pridėjo visas reikiamas medžiagas ir atitinkamus aprašymus.

"Moksleiviai, padedami mokytojų, ir darželio darbuotojai dar turės kai kur padidinti rąstelio vidinę erdvę, išgręžti skylę, užkalti lentas, apkalti skarda landą, kad plėšrūnai nesunaikintų kiaušinių ar jauniklių", - sakė Sigitas.

Prie iniciatyvos prisijungusios Ketvergių pagrindinės mokyklos direktorius Gendrutis Burbulis teigė, kad mokyklos kolektyvas ir moksleiviai kasmet gamina inkilėlius. Šiemet jų jau vežė į Ventės ragą.

"Anglų kalbos mokytojos dėka buvo užmegzti ryšiai su ROTARY klubu "Karalienė Luizė", kurios narės suvedė su "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖS" atstovais. Į mokyklą jau atkeliavo medžiagos. Į inkilų gamybos procesą įsijungė ne tik technologijos mokytojas, bet ir kiti pedagogai, padėsiantys moksleiviams", - pasakojo direktorius, patikinęs, kad jei ir kitąmet bus tokia iniciatyva, mokykla prie jos būtinai prisijungs.

Giruliuose įsikūrusio Klaipėdos darželio "Gintarėlis" direktorė Violeta Urbonienė džiaugėsi, kad inkilų akcijos iniciatoriai patys pakvietė juos prisidėti prie inkilų gamybos.

"Tikriausiai dėl to, kad mes įsikūrę miške", - šypsojosi direktorė.

Pasak jos, tai bus pirma tokia akcija ir ji labai pradžiugino tiek vaikučius, kurie stebėjo patį inkilų gamybos procesą (juo užsiėmė ūkio dalimi besirūpinantis darbuotojas), tiek ir auklėtojos, kurios esą visada nori darželinukams surengti kuo daugiau įvairių edukacinių renginių.

"VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖS" specialistų teigimu, jei tik bus norinčiųjų, tokių inkilų gamyba vyks ir kitąmet.

"Tik viską reikia pradėti organizuoti jau lapkritį, kad susiderintume, kur kelsime inkilus, ir žinotume, kokie paukščiai ten galėtų gyventi, kokių matmenų reikia inkilų, kiek ir kokių rąstų reikia surinkti", - entuziastingai kalbėjo S. Girdziušas.

Patarimai

Anot Lietuvos ornitologų draugijos, uoksiniuose inkiluose mielai įsikuria visi uoksuose perintys paukščiai. Šių inkilų storos ir vientisos sienelės gerai sulaiko šilumą, kas labai svarbu anksti perinčioms pelėdoms, klykuolėms, zylėms. Uoksiniai inkilai ypač mėgstami baikštesnių ir retesnių mūsų sparnuočių: pelėdų, žalvarnių, kukučių, meletų, dančiasnapių ir kt.
Geriausia medžiaga uoksiniams inkilams - lapuočių medžių rąsteliai su išpuvusia šerdimi. Tuomet lengva išskobti jų vidų.
Geras inkilas yra tas, kuriame paukščiai išperi sveiką ir gausią jauniklių vadą. Jis turi būti saugus, apsaugoti nuo plėšrūnų ir išlikti toks, nepriklausomai nuo oro sąlygų.
Plačiausiai naudojamuose lentiniuose inkiluose mielai apsigyvena zylės, musinukės, raudonuodegės, varnėnai.
Būtina teisingai iškelti inkilą. Juos galima kelti visur - miškuose, parkuose, soduose, tačiau pati inkilo iškėlimo vieta parenkama priklausomai nuo to, kam jie skiriami. Smulkiems uoksiniams paukščiams inkilus galima kelti visuose miškuose. Varnėnams labiausiai tinka pamiškės, sodai, parkai.
Inkilus medyje reikia tvirtinti taip, kad prie jų paukščiai galėtų laisvai priskristi. Stambesni sparnuočiai lajų tankmėje iškeltų inkilų visiškai neužima. Miško tankmių taip pat reikia vengti. Dauguma paukščių nemėgsta tos pačios rūšies sparnuočių kaimynystės. Todėl to paties tipo inkilai greta nekeliami. Išimtis - varnėnai. Smulkiems paukščiams inkilai keliami kas 30-50 metrų. Stambiems paukščiams (pelėdoms) inkilus keliame pavieniui, kadangi jiems reikalinga didelė maitinimosi teritorija.
Paukščiams svarbu, kaip inkilas yra pakreiptas. Jei inkilas yra "atsilošęs", į jį privilioti paukštį sunku, nes iš tokio inkilo nepatogu išlipti. Paukščiai mieliau renkasi inkilus, šiek tiek pasvirusius į priekį. Inkilo pasvirimas į kairę ar dešinę didelės įtakos jo patrauklumui neturi.
Svarbu, kad inkilo priekinės sienelės neliestų šakos - per jas lengviau įsibrauti plėšrūnams. Prie medžio inkilai tvirtinami įvairiais būdais. Labiausiai paplitęs inkilo prikalimas prie medžio kamieno. Miškuose šis būdas nėra blogas, bet soduose ir parkuose jis netinka, nes gali pažeisti vaismedžius ir tuos medžius, kurie pavasarį pagamina daug syvų.
Lengvų nedidelių inkilų kėlimui naudojama dvišakė kartelė. Sunkūs dideli inkilai keliami dažniausiai virve. Svarbu, kad iškeltas inkilas laikytųsi stabiliai ir esant stipresniam vėjui nesiūbuotų. Prie medžių inkilus patogiausia pritvirtinti prikabinant juos kabliu ant medžio šakos.

Informacija

UAB "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ" įkurta 2002 m. Dabar bendrovė jungia keletą įmonių, veikiančių Lietuvoje ir Baltarusijoje - AB "KLAIPĖDOS MEDIENA", UAB "SAKUONA", FLLC "VMG Industry", UAB "VMG Technics", JLLC "LogDrev", FLLC "SWOODS Eksport", FLLC "VMG Energy" ir UAB "Baltijos elektrinių investicijos". Grupės įmonėse dirba daugiau nei 3 000 aukštos kvalifikacijos darbuotojų.
Viena iš esminių bendrovės veiklos nuostatų - dėl daugialypio miškų vaidmens šis turtas turi būti naudojamas labai atsakingai. Dėl to bendrovės valdomos įmonės taiko griežtus reikalavimus savo medienos tiekėjams, o įsigyta mediena ir jos gaminiai naudojami kuo efektyviau.
Bendradarbiaujant su šalies miškininkais kiekvieną pavasarį Lietuvoje esančių įmonių darbuotojai dalyvauja miško želdinimo talkoje. Šią gražią tradiciją bandoma perduoti ir Baltarusijoje esančioms "VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖS" įmonėms.

Reklama

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder