Benamių bakūžėms Pievų gatvėje - galas

Benamių bakūžėms Pievų gatvėje - galas

Pievų gatvėje susiręstose lūšnose kurį laiką besiglaudusiems benamiams teko išsikraustyti. Ketvirtadienį nuo pat ryto čia burzgė sunkiasvorė technika ir plušo darbininkai, rinkdami šiukšles ir ardydami statinius.

Valstybinėje žemėje netoli Šiaurės prospekto nelegaliai bakūžių prisistatę benamiai apie planuojamą griovimą buvo informuoti iš anksto, tačiau išsikelti neskubėjo. Kartu jiems buvo pranešta ir apie tai, kad už griovimo darbus teks susimokėti statinius susirentusiems žmonėms.

Liūdesį laistė alkoholiu

Pasak vienos trobesių gyventojos, prisistačiusios Gailės vardu, nesuprantama, kodėl jiems liepiama susimokėti už tai, kad nugriovė jų pačių pasistatytus būstus.

"Šitą buveinę patys savo rankomis pasistatėme, kodėl turime mokėti už tai, ką nori ją išversti? Kokią turi teisę? Jeigu aš einu ieškodama lentų, dar kažko, kodėl turiu mokėti už tai, kad jie nuverčia? Nesuprantu", - sakė moteris.

Ji neslėpė, kad trečiadienį lūšnų gyventojai išgėrė nemažai alkoholio - iš liūdesio, kad teks išsikraustyti.

"Visi apsidžiaugėm, kad galėsim gyventi, o čia atvažiuoja..." - pyko Gailė.

Merfiui - parama

Kartu su kitais gerokai išgėrė ir Merfiu save vadinantis britas Entonis Davidas Hypas (Antony David Heap), kurio istoriją "Vakarų ekspresas" aprašė jau ne sykį. Vyriškis kuo ramiausiai miegojo savo būste ir į technikos keliamą triukšmą bei likimo draugų šūksnius nereagavo.

Be paso, pinigų ir darbo Klaipėdoje užstrigęs britas, jo istorijai pasklidus žiniasklaidoje, susilaukė dėmesio ir užsienyje. Apmokėti paso gamybą ir kelionę į Didžiąją Britaniją pasišovė šioje šalyje dirbantis lietuvis. Vis dėlto, pasak Merfio kaimynų, visos kalbos esą britas nori grįžti į tėvynę, nėra tiesa.

"Nenori jis niekur važiuoti", - tvirtino kiti benamiai, spėliodami, gal šis tėvynėje ko nors "prisidirbęs".

Merfis - ne vienintelis užsienietis, gyvenęs šiose bakūžėse. Savivaldybės sprendimu griauti būstus buvo nepatenkintas ir tadžikas Marselis, kuris piktinosi, kad darbininkai, tvarkantys teritoriją, jo daiktus meta į konteinerius.

"Nusprendė teismas? Dievas mums teismas", - apie valdininkų sprendimą iškraustyti ir nugriauti statinius žurnalistams sakė Marselis.

Ieškos kitos vietos

Gailės teigimu, vienas gyventojas, apimtas depresijos, paliko buveinę anksčiau už kitus - išeidamas gyventi į mišką plynėje Pievų gatvėje pastatė kryžių, prie jo padėjo gabalėlį duonos, vandens ir Naująjį Testamentą.

Tarp lūšnyno gyventojų - ir neįgaliojo vežimėlyje sėdintis Ramūnas. Vyras pasakojo gatvėje gyvenantis nuo 2000-ųjų, po keleto metų nušalo abi kojas, jas teko nupjauti iki kelių. Paklaustas, ar vietoj gyvenimo krūmynuose nenorėjo kreiptis į nakvynės namus, aiškino, jog pradžioje ten apsilankydavo, bet su vežimėliu ten patekti neįmanoma - visur laiptai.

"Eisiu į ligoninę gultis, kas man belieka", - sakė Ramūnas, paaiškinęs, kad serga tuberkulioze ir jam reikėtų gydytis.

"Eisim į kitus krūmus", - paklaustas, ką dabar darys, sakė kitas benamis, turintis Hanso pravardę. Jis tarstelėjo, kad geriau nei buvo Pievų gatvėje, neturėjo. Dar vienas lūšnyno gyventojas, tikinęs turintis darbą, sakė bandysiantis žiemai nuomotis kambarį, blogiausiu atveju žada gyventi turimoje palapinėje.

Griaus viską

Teritoriją tvarkančios UAB "Ekonovus" Teritorijų priežiūros vadybininkas Steponas Brikys žurnalistams sakė, jog pirmiausia rengiamasi surinkti aplink trobesius besimėtančius daiktus, tuomet bus imtasi ir pačių nelegalių statinių. Galiausiai bus dar sykį patikrinti visi aplinkiniai krūmai, kad juose neliktų benamių paslėptų daiktų.

Pasiteiravus, ar bus griaunama ir bakūžė, kurioje tuomet miegojo Merfis, S. Brikys pabrėžė, kad bus laukiama, kol jis paliks buveinę.

"Kol jis neišeis, namelio negriausime. Jei neišeis, informuosime savivaldybę, policiją, jie jį išves. Į mūsų pareigas jį iš namo iškrapštyti neįeina. Mes turime sutvarkyti viską, išvežti", - aiškino "Ekonovus" specialistas. Jis sakė, jog jei britas ilgą laiką nepaliks būsto, teks nuardyti stogą.

Ketvirtadienį teritorijoje važinėjo vienas ekskavatorius, stovėjo keletas statybinėms atliekoms surinkti skirtų konteinerių, atskirai buvo kraunamos automobilių padangos bei senas šiferis. S. Brikio teigimu, sparčiau darbuotis kiek trukdo ir oro sąlygos - šlapia klampi žemė.

"Sudėtingiausia - įvažiuoti. Dabar yra tik traktorius. Būtų geriau, kad būtų sausa, būtų galima atsivežti didelius konteinerius ir kraustymo darbai vyktų daug greičiau", - sakė S. Brikys.

Kuriasi visame mieste

Pasak S. Brikio, mieste yra nemažai vietų, kuriose tokie tvarkymo darbai jau buvo atlikti - išvalius teritoriją paprastai benamiai ten nebegrįžta, paskutinė vieta, iš kurios buvo iškraustyta nemažai benamių, buvo Panevėžio, Plieno gatvėse.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė anksčiau teigė, kad panašūs nelegalūs lūšnynai Klaipėdoje dažniausiai kuriasi prie garažų masyvų. Tačiau kiek tiksliai jų mieste yra, nežinoma.

"Tokios statistikos nevedame. Tačiau juos griauname bei valome kone kasmet. Pavyzdžiui, prieš keletą metų išvalytas didžiulis lūšnynas prie garažų masyvo Šilutės plente", - tuomet sakė valdininkė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder