Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius: visuomenė yra tapusi kietaširdė ir negailestinga

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius: visuomenė yra tapusi kietaširdė ir negailestinga

Didžiųjų Šiluvos atlaidų pagrindinės dienos iškilmėse prašyta atleidimo tautai ir visam pasauliui.

Padėkos už Dievo Gailestingumą šventėje sekmadienį Lietuvos vyskupai aukojo iškilmingas šv. Mišias, kuriose dalyvavo Lietuvos politikai, žinomi visuomenės veikėjai, gausiai susirinkę tikintieji.

Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų pagrindinė diena sutapo su rugsėjo 11-ąja, minint prieš dešimtį metų teroristų įvykdytą šiurpią ataką Niujorke, kai sugriovus du dangoraižius žuvo 3000 žmonių. "Šis kraupus nusikaltimas liudija, prie kokios aklavietės yra atėjęs pasaulis. Žmonės neturi atsakymo, kaip susitvarkyti su terorizmu, neteisingumu, bado šmėkla, tarp tautų tvyrančia neapykanta ir kitais pasaulio visuomenę slegiančiais reiškiniais", - vardijo savo homilijoje Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Pasak arkivyskupo, mūsų visuomenės kietaširdiškumas kartais tiesiog gąsdina. "Apie kietaširdiškumą kalba teisingumo nepaisymas visuose visuomenės sluoksniuose. Apginti savo teises kartais atrodo sunkiai įmanoma. Kietaširdžiai užsidaro savo egoizme ir nenori matyti aplinkui juos esančio vargo bei kančios. Maža to, kietaširdis, siekdamas pasirodyti teisus, kaltina kitus. Dėl to šiandien rečiau girdime gerą žodį, o kaltinimų kitiems - nesuskaičiuojamos aibės. Sugebantieji naudotis internetu patvirtins liūdną tikrovę - dažnai vienam pozityviam komentarui tenka šimtai negatyvių, dažniausiai kažką kaltinančių komentarų. Žmonės net nesivargina suvokti tiesos, nes yra įsitikinę, kad kalti kiti. (...) Bet kokiu atveju kaltinimai veda tik į aklavietę: geresni netampa nei kaltintojai, nei kaltinamieji", - pabrėžė S. Tamkevičius.

Šiluvos atlaidų dalyviai bendruomeninėje atgailos maldoje prašė Dievo atleidimo sau, savo artimiesiems, mūsų tautai ir visam pasauliui. Atsiprašyta už kasmet nužudomus dešimtis tūkstančių negimusių kūdikių, beširdišką elgesį su gyvaisiais, už daug žalos atnešusį kolaboravimą su okupantais ir nacių okupacijos metais Lietuvos žemėje įvykdytą žydų genocidą, skaudžias kunigų neištikimybės nuodėmes Bažnyčios bendruomenėje, Nepriklausomybės metais Lietuvą užplūdusį okultizmą, burtus, prietarus ir jų sužeistus žmones.

S. Tamkevičius paskelbė Dievo Gailestingumo metų proga kelis ypač pasižymėjusius gailestingumo darbais ir iniciatyvomis asmenis apdovanojantis Šiluvos Dievo Motinos medaliais.

Garsieji Šiluvos atlaidai, į kuriuos kasmet susirenka nuo 50 iki 75 tūkstančių tikinčiųjų, tęsis iki rugsėjo 15 dienos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder