2011 metų Nobelio medicinos premija skirta už imuninės sistemos tyrimus

2011 metų Nobelio medicinos premija skirta už imuninės sistemos tyrimus

2011 metų Nobelio medicinos premija skirta Bruce'ui A. Beutleriui ir Julesui A. Hoffmannui už tyrimus įgimtos imuninės sistemos aktyvavimo srityje bei Ralphui M. Steinmanui už dendrinių ląstelių ir jų vaidmens įgytoje imuninėje sistemoje atradimą, pranešė tinklalapis "Nobelprice.org".

Šių metų Nobelio premijos laureatai, atradę pagrindinius imuninės sistemos aktyvavimo principus, iš pagrindų pakeitė mūsų supratimą apie imuninę sistemą. Mokslininkai ilgai bandė išsiaiškinti, kaip imuninė sistema padeda žmogui ir kitiems gyvūnams apsiginti nuo bakterijų ir kitų mikroorganizmų puolimo. B. Beutleris ir Dž. Hoffmannas atrado baltymą receptorių, kuris atpažįsta tokius mikroorganizmus ir aktyvuoja įgimtą imuninę sistemą. Tai pirmasis kūno imuninės sistemos atsako etapas. R. Steinmanas atrado dendrines imuninės sistemos ląsteles ir jų unikalų sugebėjimą aktyvuoti ir reguliuoti įgytą imuninę sistemą. Tai kitas imuninės sistemos atsako etapas per kurį mikroorganizmai pašalinami iš kūno.

Trijų Nobelio premijos laureatų atradimai išaiškino, kaip aktyvuojami įgimtas ir įgytas imuninio atsako etapai, ir suteikė naujų žinių apie ligų mechanizmus. Jų darbai atvėrė kelią infekcijų, vėžio ir uždegiminių ligų prevencijos ir gydymo plėtrai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder