Užtemimas - kosmoso ir gamtos šventė

Užtemimas - kosmoso ir gamtos šventė

Šiandien - penktadienis, 13 mėnesio diena, ir prasidėjo ji Saulės užtemimu. Nuo senų laikų žmonės tikėjo, kad tokios dienos - kupinos magiškos jėgos, o astrologai šį laiką vadina koridoriumi, kuriame žmogus turėtų būti ypač budrus ir sąmoningas, nes užtemimai aktyvuoja pasąmonę, iškelia emocijas ir skatina gyvenimo transformacijas.

Paprastai Saulės ir Mėnulio užtemimai kartojasi dukart per metus ir jų iš viso būna keturi. 2018-ieji metai - ypatingi, nes per juos vyks penki užtemimai. Du jau įvyko žiemą. Šiandien 6 val. ryto įvyko Saulės užtemimas, tačiau Lietuvoje jis nebuvo matomas.

Už poros savaičių, liepos 27 d., apie 22.30 val., jei orai leis, galėsime grožėtis Mėnulio užtemimu. O rugpjūčio 11-ąją, apie 12 val., vyks dar vienas Saulės užtemimas, tačiau Lietuvoje jis nebus matomas.

Pasak astrologės Loretos Stonkutės, metai, kada vyksta daugiau nei įprasta užtemimų, yra vadinami fatališkais. "Pavyzdžiui, 1917 metais buvo net 7 užtemimai. Tada istorijoje įvyko daug lūžių, revoliucija Rusijoje... O dabar mūsų laukia mėnuo harmonijos. Vieniems bus sunku, kitiems - lengva. Tai nepriklauso nuo jūsų horoskopo ženklo. Priklauso nuo to, kaip užtemimus sutiksite", - kalbėjo astrologė.

Prieš užtemimą - apsivalyti

"Užtemimas yra kosmoso ir gamtos šventė. Žinome, kad šis reiškinys gali įvykti tik tada, kai Saulė, Mėnulis ir Žemė sustoja į vieną liniją vienoje plokštumoje.

Žmonės, kurie nuolat palaiko vidinę ir išorinę švarą bei tvarką, per užtemimus išgyvena pakylėjimą, laimę, džiaugsmą. Jeigu žmogus per šią šventę išgyvena sunkumus, jaučia nemalonias emocijas, ima lūžti daiktai, įrankiai, automobiliai - nereikėtų to nurašyti užtemimui. Tai yra ženklas, kad reikia šiek tiek save "sustyguoti", - paaiškino L. Stonkutė.

Pašnekovė priminė, jog prieš kiekvieną didelę šventę yra išsigryninimo laikas.

Taip pat ir prieš Mėnulio bei Saulės užtemimus verta pasirūpinti daiktais ir žmonėmis, kuriuos buvote apleidę. O tada jau galima imtis to, ką laikome dvasiniu veiksmu.

Jei bažnyčioje sugebate patirti pakylėjimą, išsigryninimą, tada pats laikas nueiti ten. O gal norisi aplankyti kokią kitą šventą vietą: Merkinės piramidę, Lopaičių "dolmenus", Šatrijos kalną ir pan.

HARMONIJA. "Užtemimas - tai ypatinga kosmoso harmonija ir pusiausvyra. Žmonės, kurie nuolat palaiko vidinę ir išorinę švarą bei tvarką, per užtemimus išgyvena pakylėjimą, laimę, džiaugsmą. Jeigu žmogus išgyvena sunkumus, jaučia nemalonias emocijas, nestabilumą, baimes, polinkį klysti, elgtis netinkamai, ima lūžti daiktai, įrankiai, automobiliai - tai yra ženklas, kad reikia šiek tiek save "sustyguoti", - teigia astrologė Loreta Stonkutė. Asmeninio albumo nuotr.

O gal jums dvasingumas labiau suprantamas kaip atleidimo ar susitaikymo žodis. O gal tai - meditacija ar asmeninis ritualas prie žvakės...

Verta daryti tai, kas jus pakylėja, sugrąžina gyvenimo prasmę, nuteikia geranoriškai, šviesiai, - patarė astrologė.

L. Stonkutė pridūrė, jog užtemimų metu galima koreguoti savo likimą. "Jei jūs nepasiruošęs šventei, jūsų apleisti dalykai ims griūti ir jūs būsite linkęs daryti skubotus sprendimus, kurie vėliau paaiškės buvę klaidingi. Jei spėsite pasiruošti šventei, būdami harmonijoje su gamta ir kosmosu, galėsite pradėti naują verslą, keisti gyvenimo būdą, gyvenamąją vietą ir t. t.", - akcentavo pašnekovė.

Permainų laikas

Astrologė Violeta Liaugminienė antrino, jog laikas tarp šiandieninio Saulės užtemimo, Mėnulio užtemimo ir iki rugpjūčio 11 d. vadinamas koridoriumi, kuriame žmogus turi būti ypač budrus. "Užtemimų įtaka juntama dvi savaites prieš ir po užtemimo, tad jau nuo birželio pabaigos žmonės, įvykiai ir situacijos, esantys ar ateinantys į gyvenimą, yra ne šiaip sau.

Stebėkite įvykius, kas su jumis vyksta, apie ką kalbate, kokie žmonės jus supa, kokie jūsų poreikiai, norai. Tad nepirkite per užtemimus automobilių, namų, nekeiskite darbo, geriau nesiskirkite ir nesituokite, nesioperuokite ir toli nekeliaukite, tačiau tai geras laikas galvoti apie permainas, svajoti, kurti planus", - patarė V. Liaugminienė.

Astrologė teigė, jog kiekvienas užtemimas yra individualus ir kiekvieną žmogų veikia vis kitaip.

"Šiandien Saulės užtemimas įvyko 6 val. 1 min. 21 Vėžio ženklo laipsnyje. Šis užtemimas gana švelnus, nors Plutono opozicija neša virsmus, bet Baltas Mėnulis tarsi Angelas Sargas juos sušvelnina. Gali būti jautresnis skrandis, virškinimo sistema. Nepalankus laikas pradėti naujas veiklas", - įspėjo pašnekovė.

EVOLIUCIJA. "Stebėkite įvykius, kas su jumis vyksta, apie ką kalbate, kokie žmonės jus supa, kokie jūsų poreikiai, norai. Užtemimams priskirtinas evoliucinis vaidmuo, jie išryškina tas gyvenimo sferas, kuriose reikalingi pokyčiai, transformacijos", - sakė astrologė Violeta Liaugminienė. "Vakarų ekspreso" archyvo nuotr.

Liepos 27 d. Mėnulio užtemimas, kuris vyks 5 Vandenio ženklo laipsnyje, anot V. Liaugminienės, bus sudėtingesnis, nes šalia Mėnulio bus Marsas ir Juodas Mėnulis bei Urano kvadratūra.

"Pasąmoniniai procesai gali tapti visiškai nevaldomi, emocijos - nestabilios, gali iškilti agresijos, kankinti didelė nuotaikų kaita (ypač moteris).

Šiuo laiku geriau nesipykti su draugais, nes pykčio pasekmės bus negatyvios ir ilgalaikės, net iki 18 metų. Atsargiau reikėtų elgtis su aštriais daiktais,transportu", - sakė V. Liaugminienė.

Rugpjūčio 11 d., pasak astrologės, Saulės užtemimas vyks 19 Liūto ženklo laipsnyje ir aktyvuos savirealizacijos, savivertės, vaikų, kūrybos aspektus.

Šiuo laiku, anot V. Liaugminienės, reikėtų atkreipti dėmesį į širdies, kraujotakos ligas. Šis laikas bus sunkesnis egoistams, narciziškoms asmenybėms.

Kas prarijo Saulę?

Senovėje žmonės, nesuprasdami Saulės ir Mėnulio užtemimo priežasčių, priskirdavo jiems antgamtinę reikšmę, apipynė tikėjimais ir sakmėmis. Buvo manoma, kad dangaus šviesuliai užtemsta, kai juos užpuola sukėlusios maištą piktosios dvasios.
Plačiausiai buvo paplitęs tikėjimas, kad dangaus šviesuliai užtemsta todėl, kad juos kas nors ryja.

Kartais užtemimai buvo siejami su pasaulio pabaiga, su Dievo įspėjimu apie marą, badą ar karą, tačiau yra ir erotinių, emocinių užtemimo kontekstų, fiksuojamų sakmėse.

Nors iš tautosakos šaltinių galima spręsti, jog mūsų protėviams, kaip ir kitoms tautoms, užtemimai keldavo siaubą, tačiau, pasak fiziko, gamtos mokslų daktaro, etnologo Liberto Klimkos, bendros tradicijos, kaip reaguoti į Saulės ar Mėnulio užtemimus, Lietuvoje nėra.

"Greičiausiai mūsų žmonės niekada nebuvo labai prietaringi, - daro išvadą mokslininkas. - Tikėta, kad Saulės užtemimo metu privalu būti namuose, melstis, prašyti Dievo, kad atleistų nuodėmes, nutolintų nelaimes.

Žmonės melsdavosi. Būdami namuose, žmonės užverdavo langines, uždangstydavo langus. Kartais uždegdavo žvakes, smilkydavo. Jei spėdavo, gyvulius suvarydavo ir uždarydavo tvartuose, mat bijojo, kad šie gali susirgti, apakti. Norėdami nubaidyti piktąsias dvasias, senovės lietuviai triukšmaudavo, indus tarškindavo…" - pasakojo L. Klimka.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder