Saugokite emocinę sveikatą

Saugokite emocinę sveikatą

JAV psichoanalitikė, filosofijos mokslų daktarė, žurnalų "The Psychoanalytic Review", "Psychoanalytic Psychology" bendraautorė Nensi Makviljams (Nancy McWilliams) yra aprašiusi, iš kokių esminių elementų susideda mūsų psichinė bei emocinė sveikata.

Gebėjimas mylėti

Gebėjimas mylėti (partnerį, vaikus...), kurti ir puoselėti santykius su jais, atsiverti kitam žmogui, priimti jį tokį, koks jis yra - su dorybėmis ir trūkumais, neidealizuoti, tačiau ir nemenkinti, ne tik reikalauti ir imti, bet ir atiduoti dalį savęs, - pasak N. Makviljams, tai pirmučiausia psichinės sveikatos sąlyga.

Gebėjimas dirbti

Turimas galvoje darbas ne tik tiesiogine prasme - sėdint kontoroje, plušant už atlygį. Svarbiausia - kurti, duoti pasauliui ką nors nauja, realizuoti savo potencialą. Suvokdami, kad viskas, ką jūs darote, turi prasmę ir reikšmę ne tik jums pačiam, bet ir kitiems žmonėms, tampate psichiškai ir emociškai sveikesni.

Gebėjimas žaisti

Čia kalbama apie suaugusių žmonių gebėjimą žaisti žodžiais, metaforomis, simboliais, apie humoro jausmą, savo patirties įprasminimą. Šių dienų psichikos sveikatos specialistai pastebi gero nežadančią tendenciją - kad žmonės praranda žaismingumą. Mūsų žaidimai, kadaise buvę aktyvūs, dabar tapo stebėjimu laikantis atstumo. Mes nebenorime patys šokti, dainuoti, vaidinti etc., dažniau renkamės žiūrėti, kaip tai daro kiti.

Saugūs santykiai

Psichoanalitikas Džonas Bolbis (John Bowlby) yra aprašęs keturis prisirišimo prie objekto tipus: normalų prisirišimą, nerimastingą (kai sunku pakelti vienatvę, todėl tiesiog prilimpame prie reikšmingo objekto) bei tokį, kai žmogus bando išvengti prisirišti, tačiau gyvena su didžiuliu nerimu viduje. Iš čia D. Bolbis išskiria dar vieną prisirišimo tipą - dezorganizuojantį: kai ne tik "prilimpama" prie objekto, bet jis dar ir "kandžiojamas". Psichikos specialistai pastebi, jog tokie santykiai - labai paplitęs šių dienų reiškinys.

Autonomija

Jos trūkumas pirmiausiai pasireiškia tuo, kad žmonės daro ne tai, ką iš tiesų nori daryti. Jie netgi negali iš savęs išgirsti, ko jie norėtų norėti. Tačiau troškimas būti autonomiškam ir turėti galimybę spręsti, rinktis vis tiek lieka, todėl žmogus bando kontroliuoti bent ką nors (pavyzdžiui, savo svorį).

Neprarasti ryšio su savimi

Sąžiningas, atviras kontaktas su visomis savojo Aš pusėmis - tiek blogomis, tiek geromis, tiek maloniomis, tiek nekeliančiomis džiaugsmo - yra emocinės ir psichinės sveikatos požymis. Tai padeda sveikiau išgyventi konfliktus, stresus ir nesubyrėti į atskirus asmenybės gabalus. Labai svarbu savyje išlaikyti tris pavidalus: tą, kas jūs buvote praeityje, kas esate dabar ir kuo norite tapti. Labai svarbu atsižvelgti į tai, ką davė gamta, ir derinti šią dovaną su tuo, ką patys sugebame iš savęs sukurti.

Gyvybingumas

Žmogui reikia sukaupti pakankamai ne tik fizinių, bet ir dvasinių jėgų, kad patiriami sukrėtimai jo nesužlugdytų ir nesusargdintų. Gyvybingumas - tai sugebėjimas ieškoti ir atrasti būdų gyventi pasikeitusiomis aplinkybėmis.

Realus savęs vertinimas

Daugelis žmonių pernelyg griežtai save vertina, kritikuoja, žemina, kiti - atvirkščiai: pasikelia į puikybę. Taip nutinka todėl, kad tėvai, norėdami turėti viską, kas geriausia, įskaitant ir "geriausius" vaikus, juos aukština, tačiau be meilės ir šilumos, o tai vaikams įskiepija tuštumos jausmą. Jie nesupranta, kokie yra iš tikrųjų, ir jaučiasi taip, tarsi būtų nusipelnę išskirtinio kitų santykio, o jo nesant jaučiasi išduoti.

Vertybės

Svarbu, kad žmogus ne tik žinotų etikos normas, bet ir suprastų jų prasmę. Laikantis etikos normų reikalingas lankstumas.

Išlaikyti įtampą

Tai reiškia leisti sau jausti emocijas, neneigti jų, tačiau nesileisti jų visiškai užvaldomam, nesivadovauti jomis priimant sprendimus. Svarbu išlaikyti kontaktą ne tik su savo emocijomis, bet ir su mintimis - savo racionaliąja dalimi.

Refleksija

Tai gebėjimas stebėti save iš šalies. Žmonės, turintys šį sugebėjimą, mato, kas sudaro jų problemas, ir stengiasi jas spręsti, maksimaliai efektyviai padėdami sau.

Mentalizacija

Tie, kurie turi šį gebėjimą, supranta, kad kiti yra atskiros asmenybės, su savo ypatumais, asmenybės ir psichikos struktūra. Tokie žmonės lengviau įsisąmonina, kad kartais nuoskaudą dėl kito žodžių ir poelgių sukelia jų pačių, asmeninė, patirtis ir charakterio savybės, o ne kito žmogaus noras įžeisti.

Vitališkumo jausmas

Tai gebėjimas jaustis gyvam. Psichoanalitikas Donaldas Vudsas Vinikotas (Donald Winnicott) rašė, kad žmogus gali normaliai funkcionuoti, tačiau tuo pat metu būti kaip negyvas. Apie vidinį apmirimą rašė ir psichoanalitikas Andrė Grinas (Andre Green).

Gebėjimas priimti

Tai gebėjimas priimti savo galimybių ribotumą, tai, ko negalime pakeisti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder