Populiarėjančios asmenukės kelia nerimą medikams

Populiarėjančios asmenukės kelia nerimą medikams

Vis populiarėjanti mada savo įvaizdį formuoti internetinėje erdvėje skelbiant intriguojančias savo nuotraukas gydytojus verčia sunerimti. Daugelis pavyzdžių rodo, kad per daug dėmesio sau rodantys ir drąsiai reiškiantys socialiniuose tinkluose žmonės dažniausiai turi rimtų problemų – jie realybėje yra uždari, sunkiai bendraujantys, sergantys psichinėmis ligomis ar net turintys priklausomybę nuo interneto. Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro Psichikos sveikatos centro gydytojas psichiatras-psichoterapeutas Vytautas Bartkevičius sako, kad pastaruoju metu daugiausia nerimą kelia iš užsienio atėjusi problema patiems telefonu fotografuotis autoportretus (asmenukes), ir ja „serga“ vis daugiau žmonių. Manoma, kad tai sukelia priklausomybę, o kai kuriais atvejais gali sukelti net depresiją.

Nuotrauka yra saviraiškos būdas

Pasak V. Bartkevičiaus, dažniau jaunimas į internetines svetaines kelia savo nuotraukas, taip norėdami parodyti save. Vieni kelia nuotraukas su daugiau apnuoginto kūno, kiti – su mažiau. Dėmesys kreipiamas ištreniruotam vyrų kūnui ir gražiai atrodančiai moters figūrai.

„Būtent tai rodo, kad žmonės serga „narcisizmu“. Reikia gerbti ir mylėti save, tačiau per daug to neafišuoti. Dažniausiai nuotraukos keliamos į socialinių tinklų puslapius, nes tikimasi komentarų apie nuotrauką. Taip žmonės save stengiasi papildyti, nes savo aplinkoje to dėmesio nesulaukia, tačiau kartu iš savęs reikalauja tobulo grožio, tobulų formų. Tai didžiulė problema. Gerai, jei sulaukiama teigiamų komentarų. Tačiau yra ir labai kritiškų žmonių. Sulaukus neigiamų vertinimų žmogus nusivilia, jaučiasi nelaimingas, pradeda galvoti, kad niekam yra nereikalingas, nepasitiki savimi - net gali susirgti depresija. Kartais ir aplinkinius piktina tai, kad „narcisizmu“ sergantys žmonės stengiasi visais būdais gauti dėmesio. Nuolat tikimasi, o gal pastebės, o gal pakalbins - taip siekiama rasti draugų, bendraminčių“, - teigia V. Bartkevičius.

Internetas – priešas ar draugas?

Pasak V. Bartkevičiaus, šiuolaikiniam jaunam žmogui uždrausti naudotis kompiuteriu – nėra geriausias sprendimas. Tačiau yra būdų, kaip galima apriboti jo naudojimą. „Tėvai turi prižiūrėti savo vaikus, kad jie nepraleistų per daug laiko internetinėje erdvėje. Geriausia yra sudaryti sutartį, kada vaikui ar paaugliui yra skiriamas laikas interneto ir kompiuterio naudojimui, tada nekils jokių piktumų“, - sako V. Bartkevičius.

Jei vaikas ar paauglys tampa uždaresnis, pavargęs, dažnai priešiškai nusiteikęs, pasak gydytojo, tėvams reikėtų sunerimti. „Apsilanko daug vaikų, kurie jau iš pažiūros atrodo pervargę – neišsimiegoję, prastos nuotaikos. Juk pasitaiko ir tokių atvejų, kai vaikas vėlai gula miegoti, todėl rytą, kai reikia eiti į mokyklą, sunkiai atsikelia. Žinoma, jiems smagu sėdėti ištisas valandas prie kompiuterio, tačiau turi būti ir saikas. Dažniausiai vaikai nesupranta, kad turi problemų, tai turėtų pastebėti tėvai. Reikia stebėti savo vaikus, ypač kai dažnai keičiasi jų nuotaikos, galima pasidomėti, ką jis veikia laisvalaikiu ir taip išsiaiškinti, ar jis turi problemų. Pas mus savarankiškai vaikai nepatenka, tad problema pradedama spręsti, kai tėvai vaikus atveda į gydytojo kabinetą“, - aiškina V. Bartkevičius.

Galima susirgti depresija

Kartais į internetą žmonės talpina nuotraukas jau turintys psichologinių problemų. Nes paprastai protingi žmonės vengia per daug afišuoti savo gyvenimą, nebent tai visiems gerai žinomas žmogus.

„Pasikartosiu sakydamas, kad neigiami komentarai gali į neviltį nuvaryti net iš pažiūros labai stiprų žmogų. Tačiau reikia suprasti viena, kad bendravimas internetinėje erdvėje skiriasi nuo realybės. Pavyzdžiui, socialiniame tinkle mes galime turėti net kelis šimtus draugų, o realybėje nė su vienu iš jų nebendrauti. Paprasčiausiai ieškodama būdų, kaip save realizuoti, pritraukti gerbėjų, talpinant autoportretus internete. Tokie žmonės realybėje mažiau linkę bendrauti, yra kuklesni – internete jie slepiasi už kuriamo įvaizdžio“, - sako V. Bartkevičius.

Blogiausia tai, kad tai „internetinės“ ligos tampa nuolatine priklausomybe, pavyzdžiui, patiems telefonu fotografuotis save. „Yra daug priklausomybių: rūkymas, alkoholis, narkotikai ir kita, kurios žaloja mūsų organizmą. „Internetinės“ ligos taip pat labai pavojingos, nes priklausomas nuo jų žmogus agresyviai elgiasi, jei negali norimu laiku pasinaudoti kompiuteriu, tam skiria labai daug laiko, dažnai pervargsta jam trūksta miego. Nuo interneto priklausomas žmogus visuomet stengiasi kurti savo tobulą įvaizdį, tačiau tai dar labiau apsunkina gyvenimą“, - sako V. Bartkevičius.

Teigiama interneto pusė – geri pavyzdžiai

Tikriausiai daugelis Lietuvoje gerai žinomų žmonių pasakytų, kad talpinti nuotraukas socialinių tinklų puslapiuose šiais laikais yra natūralus dalykas, nes tai dalis viešųjų ryšių. Gerbėjams visuomet įdomu, ką jų mėgiamas atlikėjas ar aktorius veikia, tad informacija, kuri pateikiama internete – puiki galimybė sekti žinomo žmogaus gyvenimą. Tačiau pasirodo, kad kartais žinomi žmonės užkrečia visuomenę geraisiais pavyzdžiais – kad ir metimu rūkyti.

„Esu girdėjęs, kaip užsienyje žinomi sportininkai metė rūkyti ir tai paskelbė viename socialiniame tinkle. Po to didžioji dalis gerbėjų pasekė šiuo geru pavyzdžiu, tai galime sakyti, kad šiuo atveju internetas pasitarnavo auklėjant jaunimą. Tačiau yra ir kita medalio pusė – pavyzdžiui, kai mergina sportuoja ir nori visiems pasirodyti, kaip sulieknėjo. Žinoma, sulieknėjusi moteris geriau jaučiasi, labiau pasitiki savimi ir tai gali būti prastas pavyzdys jaunoms merginoms, kurios nori atrodyti taip pat gerai. Ko moterys ir merginos dėl savo išvaizdos nepadaro. Buvo situacija, kai vyrui išvykus į komandiruotę, viena moteris sugalvojo valgyti vien tik virtą kopūstą. Sugrįžęs namo vyras ją sunkiai pažino, nes žmona buvo per daug nusilpusi ir iš jos likę tik kaulai. Tačiau dabar jos sveikata vėl normali, nes laiku gavo specialistų pagalbą. Tad visur turi būti riba, kada reikia sustoti“, - pasakoja gydytojas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder