Perdėtas vyrų pasitikėjimas savimi turi įtakos nelaimingiems atsitikimams

Perdėtas vyrų pasitikėjimas savimi turi įtakos nelaimingiems atsitikimams

Visų galų meistras - tai daugelį vyrų vienijanti savybė. Ar tai būtų stogo keitimo darbai, ar elektros įrenginių taisymas, vyrai dažnai numoja ranka į patirties trūkumą ir nusprendžia su buityje (ir ne tik) iškylančiomis problemomis tvarkytis patys.

Psichologė Alina Martinkutė-Vorobej pastebi, kad egzistuoja tendencija, jog iškilus įvairiems iššūkiams vyrai yra rečiau linkę priimti pagalbą iš specialistų nei moterys, o tai kelia grėsmę jų saugumui ir sveikatai.

Tai atsispindi ir statistikoje: 2017 metais dėl nelaimingų atsitikimų Lietuvoje mirė dvigubai daugiau vyrų nei moterų.

"Higienos instituto duomenys atskleidžia, kad 2017 metais dėl nelaimingų atsitikimų (apima transporto įvykius, nukritimus, paskendimus, susižalojimus, apsinuodijimus) mirė 1055 vyrai, tuo tarpu moterų dėl tų pačių priežasčių mirė dvigubai mažiau - 504.

Nuo nelaimių niekas nėra apsaugotas, tačiau saugus ir apgalvotas elgesys gali padėti išvengti skaudžių nutikimų.

Visose gyvenimo situacijose svarbu nepervertinti savo jėgų ir elgtis atsakingai", - sako draudimo specialistė Brigita Poškuvienė.

Pasak psichologės Alinos Martinkutės-Vorobej, tai, kad vyrai yra labiau linkę pervertinti savo jėgas nei moterys ir dėl neatsargaus elgesio nukenčia dažniau, gali lemti toksiško vyriškumo normos ir susiformavę lūkesčiai vyrams.

"Nuo mažumės berniukai yra auginami būti vyrais, kurie yra savarankiški, linkę į nuotykius ir įvairias rizikas, nepriklausomi nuo kitų pagalbos. Jie jaučia aplinkos spaudimą būti "kietais superherojais", kurie sugeba viską atlikti patys be kitų pagalbos, nes pagalbos prašymas gali būti suprantama kaip "nevyriškas" elgesys.

O kadangi šalia spaudimo viską atlikti savarankiškai egzistuoja dar didesnis spaudimas - nuolatos patvirtinti sau ir kitiems, kad esi "tikras vyras", tikėtina, kad dalis vyrų nesąmoningai aukoja savo saugumą ar sveikatą dėl to, kad nepatirtų pažeminimo būti laikomam "mažiau vyru". Deja, tai gali baigtis tragiškai", - kalba psichologė.

Mokslininkai, tyrinėjantys lyčių psichologiją, pastebi, kad jau 5-6 metų mergaitės savo gebėjimus linkusios nuvertinti, o berniukai, atvirkščiai, linkę pervertinti.

"Galima manyti, jog dėl skirtingos socializacijos moterys gali būti labiau linkusios elgtis atsargiau, atidžiau įvertinti aplinkybes, galvoti apie savo pasirinkimų pasekmes sau ir kitiems.

Didesnė tikimybė, kad suaugusios moterys vadovausis iš vaikystės atsineštomis pamokomis apie tai, kad tavo pačios ir kitų žmonių saugumas bei gera savijauta yra prioritetas. Berniukai ugdomi būti pasitikintys savo jėgomis nepriklausomi nuo kitų.

Todėl nieko nuostabaus, kad užaugus pastebimi gana ryškūs moterų ir vyrų elgsenos skirtumai - nemaža dalis moterų yra linkusios atsargiai pasverti situacijas, o nemaža dalis vyrų labiau linkę rizikuoti, pulti stačia galva į pavojingas situacijas ir pervertinti savo gebėjimus bei nuvertinti grėsmių rimtumą", - teigia psichologė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder