Pagalbos reikia ir tėvams

Pagalbos reikia ir tėvams

Nuo vakar visi šalies tėveliai, iškilus su vaikų auklėjimu susijusiems klausimams ar namuose įsivyravus karinei parengčiai, galės drąsiai kreiptis į profesionalus nemokamos pagalbos tiesiog telefonu 8 800 900 12. Pirmą kartą Lietuvoje pradėjo veikti „Tėvų linija“, kurioje konsultacinę pagalbą šalies tėveliams teikia profesionalūs psichologai.

- Su kokiomis problemomis šiandien susiduria šiuolaikiniai tėvai? - „Vakaro žinios“ paklausė projektą įgyvendinančios institucijos Paramos vaikams centro direktorės Auros Kurienės.

- Pirmiausia, šiuolaikiniai tėvai jaučia didžiulį spaudimą. Jie nuolat stengiasi būti pačiais geriausiais tėvais, todėl savo vaikams nori suteikti visko kiek galima daugiau: leisti į šokio būrelį, į tenisą, į futbolo ar muzikos mokyklą. Tačiau iš tiesų tėveliai šiandien turėtų kiek atsikvėpti ir nepersistengti. Jie tikrai gali būti puikūs tėvai. Tik kartais neišdrįsta, nepasitiki savimi.

Daug dirbame su tėvais ir žinome, kad jie turi daug resursų, bet kartais ir juos apima nuovargis bei nerimas. Kartais ir tėvams prireikia nuraminimo. Net jei tėveliams puikiai sekasi bendrauti su vaikais, kartais tiesiog prireikia nesudėtingo praktinio patarimo, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.

Todėl džiugu, kad atsiranda aukščiausiu lygiu išreikšta valia rūpintis pačiais mažiausiais, šeimomis. Žinoma, mums šis projektas taip pat bus šioks toks iššūkis, nors jau daug metų konsultuojame vaikus ir tėvelius tiesiogiai, bet tikimės susitvarkyti ir teikdami pagalbą telefonu.

- Pagalba tėveliams telefonu bus teikiama darbo dienomis nuo 17 iki 21 val. Ar užteks tokio darbo laiko?

- Manau, kad šis laikas yra gerai parinktas. Tai laikas po darbo valandų, kai po darbų, mokyklos į namus grįžę namiškiai susitinka ir tuomet vyksta daug įvykių: kažkas gamina vakarienę, kažkas ruošia pamokas, užsiima kita veikla. Šiuo metu bus atidarytos dvi linijos. Manome, kad abi jos bus užimtos. Kol kas nežinome, kiek skambučių sulauksime, tačiau esame nusprendę vienam skambučiui skirti 30 min. Žinoma, gal būtų galima pratęsti linijos valandas, pridedant laiką, kai vaikai jau sugulę. Jei bus poreikis ir galimybės, taip pat gali atsirasti ir papildomos rytinės valandos, kai mamos su vaikais yra namuose ir nori pasitarti. Nemanau, kad sėdėdami darbe žmonės turėtų ar norėtų skambinti ir konsultuotis šiais klausimais.

- Dažnai pagalbos linijos dirba savanorystės pagrindu, tačiau šį kartą kitame laido gale pašnekovus pasitiks profesionalai. Kodėl?

- Manome, kad tai daugiau ne emocinė pagalba, o profesionalios konsultacijos, todėl reikia išmanyti vaiko raidą, disciplinavimo būdus, įstatymus, susijusius su vaikais. Tad manome, kad tėvams turi būti skiriama profesionalių psichologų pagalba. Ši linija tikrai nėra skirta pranešti institucijoms apie išgirstus dalykus, linija skirta suprasti ir padėti tėvams tapti geresniais tėvais, kad jie jaustųsi žinantys ir galintys.

- Ar tėveliams, vaikams ir pačioms šeimoms pakanka valstybinio rūpesčio ir paramos?


- Manau, svarbus žingsnis yra savivaldybėse pradėtos teikti naujos paslaugos, kuriomis bandoma padėti sunkumus patiriančioms šeimoms išspręsti socialines problemas. Suprantama, vis dar trūksta psichologinės, vaikų psichiatrų pagalbos, informacijos, kaip auginti vaikus. Tačiau, paieškojus jau galima rasti informacijos apie rengiamus įvairius mokymus bei seminarus, kuriuose aptariami svarbūs klausimai apie vaikų auginimą ir auklėjimą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder