Nuodingi žmonės

Nuodingi žmonės

Esama žmonių, su kuriais bendravimas daro griaunamąją įtaką mūsų jausmams, mąstymui, elgesiui. Jie sukuria mūsų gyvenime įtampos ir chaoso pojūtį, išmušdami iš vėžių, išvargindami ir išsekindami. Psichoterapeutė Emi Morin (Amy Morin) įvardijo požymius, rodančius, jog patekote į tokio žmogaus įtakos zoną.

Savo įžvalgomis specialistė dalijasi knygoje "13 Things Mentally Strong People Don't Do" ("13 dalykų, kurių nedaro dvasiškai sveiki žmonės").

Apsinuodijimo požymiai

Daug apie jį kalbate

Jūs nuolat mąstote arba pasakojate apie kurio nors žmogaus egoizmą ir beširdiškumą draugams, artimiesiems. Tai atima iš jūsų daug jėgų ir laiko.

Prarandate kantrybę

Jis sukelia jums tokias stiprias emocijas, kad būna sunku susivaldyti. Bendraudami su šiuo žmogumi, jaučiate frustraciją, kuri kartais perauga į įsiūtį.

Abejojate savimi

Šis žmogus jus nuolat vertina ir kritikuoja. Jis sumenkina jūsų sprendimus, vertybes, poelgius. Jaučiate, jog imate abejoti savo verte.

Jis kelia siaubą

Jūs bijote atsidurti konkretaus žmogaus draugijoje. Su siaubu galvojate apie tai, kad jums teks praleisti vakarą prie šventinio stalo šalia šio žmogaus.

Kaltinate

Dėl savo pasirinkimų, savijautos ir poelgių kaltinate konkretų žmogų.

Nusileidžiate iki jo lygio

Manydami, jog neturite kitos išeities, kaip tik "susidraugauti" su agresoriumi, imate elgtis priešingai savo vertybėms. Jums nebūdingas elgesys sukelia vidinės tuštumos jausmą ir chaosą jūsų gyvenime.

Kenčia santykiai

Nesveikas vieno žmogaus elgesys kaip virusas išplinta į visas mūsų gyvenimo sritis. Toksiškas žmogus, kurį prisileidote per arti, gali apnuodyti ne tik jūsų savijautą, bet ir - sniego lavinos principu - santykius su šeimos nariais.

Ką daryti?

Psichoterapeutės Emi Morin žodžiais, ne visus žmones reikia įsileisti į savo gyvenimą. Kai kuriems iš jų būtina nubrėžti aiškias ribas ir pareikalauti laikytis distancijos.

"Jeigu pažinote save aprašytose situacijose, prisiimkite atsakomybę už tai, ką darote ir kaip, - sako E. Morin. - Turite liautis eikvoti jėgas ir laiką apmąstymams apie asmenį, kuris nuodija jūsų gyvenimą. Turite iki minimumo apriboti bendravimą su juo, dažniau pasakyti "ne". Rimtesnėse situacijose verta visiškai išbraukti tokį žmogų iš savo gyvenimo."

Apie toksiškus santykius

Kokius santykius galima laikyti toksiškais?

Tuos, kurie jūsų nepraturtina dvasiškai. Tuos, kurie nieko neduoda nei jūsų protui, nei širdžiai. Veikiau stumia į psichologines problemas, o kartais net gali sutrikdyti sveikatą.

Jeigu vieno iš bendravimo partnerių saviraiškos būdas abipusiuose santykiuose yra agresija, kitas visada bus energijos donoras. Semas Vakninas (Sam Vaknin) knygoje "Toxic Relationships: Abuse and its Aftermath" ("Toksiški santykiai: piktnaudžiavimas ir jo padariniai") rašo, jog kartais žmogui prireikia ne vienerių metų suvokti, jog jis puoselėja būtent tokius santykius. Pasak S. Vaknino, santykių nesveikumą rodo nuolatiniai konfliktai, pajuoka, partnerių negebėjimas priimti kompromisą ir spręsti problemas, nepasitikėjimas kitu, nepasitenkinimas savimi.

"Kiekvienas iš mūsų esame potencialus energijos vampyras, - sako psichoterapeutas Kristofas Andrė (Christophe Andre). - Tokia mūsų prigimtis: laukti iš kitų maksimumo, trokšti kito žmogaus viso. Tačiau bręsdamas žmogus supranta, kad realūs santykiai to negali pasiūlyti." Brandūs žmonės ne tik ima, bet ir duoda, t. y. keičiasi energija; priklausomai nuo situacijos, geba jos ir semtis iš kitų, ir atiduoti kitiems.

Sveiki santykiai - tai lygiaverčiai mainai. Esant tokiems mainams, niekas nedaro spaudimo ir niekas nepaklūsta kitam.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder