Mėgstama muzika ir charakteris

Mėgstama muzika ir charakteris

Psichologijos profesorius Todas Kašdanas (Todd Kashdan), vienas iš pozityviosios psichologijos lyderių pasaulyje, dirbantis JAV Džordžo Meisono universitete, teigia, jog tarp sunkiojo metalo mėgėjų ir klasikinės muzikos vertintojų yra kur kas daugiau bendro, nei gali pasirodyti.

Pasak psichologo, 2014 m. išleidusio knygą "Atskleisk savo tamsiąją pusę", mėgstama muzika ne tik nurodo žmogaus charakterio ypatumus, bet ir padeda jam kovoti su nerimu, pykčiu, baime bei kitomis žlugdančiomis emocijomis.

Psichologas svarsto, iš kur kyla mūsų muzikinis skonis, kaip muzika veikia mūsų mintis, jausmus, elgesį... Juk muzikos klausymasis - vienas iš populiariausių šiuolaikinio žmogaus laisvalaikio praleidimo būdų, daugelis renkasi jį vietoje filmo, knygos, televizoriaus ir t. t.

4. savybės

Tyrimai, skirti šiai sričiai, negausūs, tačiau jų vis dėlto esama. Štai vienas iš jų: 5000 žmonių muzikinis skonis buvo padalintas į keturias kategorijas ir kiekvienai priskirta viena iš dominuojančių asmenybės savybių:

noras eksperimentuoti,

sąmoningumas,

ekstraversija,

neurotizmas.

1. Sudėtinga muzika (klasika, avangardas)

Instrumentinė, įvairiaplanė, įkvepianti, inteligentiška. Klasikiniai orkestrai.

2. Intensyvi muzika (isteriškas balsas, nuožmi gitara)

Pjaunantis, agresyvus garsas. Pankrokas ir sunkusis metalas.

Jeigu jums patinka sudėtinga arba intensyvi muzika, vadinasi, esate smalsūs, kūrybingi, linkę eksperimentuoti, atrasti naujas perspektyvas, laikotės liberalių pažiūrų.

Svarbus niuansas: tie, kurie mėgsta sudėtingą muziką, yra lankstūs socialinių ryšių srityje, o štai intensyviosios muzikos mėgėjai siekia dominuoti bei išsiskiria impulsyviu elgesiu.

Kitaip tariant, pankroko ir sunkiojo metalo mėgėjai nepasižymi dideliu sąmoningumu: jie spontaniški, neorganizuoti, stokoja savitvardos ir santūrumo.

3. Nepretenzinga (kantri rokas, "bluegrass")

Atpalaiduojanti, romantiška, melancholiška. Miela, paprasta, neokantri, "mainstream country".

Jeigu jums labai patinka nepretenzinga muzika, vadinasi, esate disciplinuotas, geras, kitiems nusileidžiantis žmogus. Nepasižymite ekstraversija, dideliu kūrybiškumu ir smalsumu, politikoje - konservatyvus. Nemėgstate kapstytis savyje ir skraidyti padebesiais.

4. Brandi

"Acid jazz", "cool down". Romantika, kartais su liūdesio priemaišomis. "R&B", "soul", "soft rock".

Jeigu mėgaujatės brandžia muzika, vadinasi, esate visiškai atviras eksperimentams.

5 Šiuolaikinė

Dominuoja elektroninės muzikos (įvairių žanrų, įskaitant repą) garsai.

Šiuolaikinės muzikos mėgėjai nelinkę į ekstraversiją, nenuolaidūs, laikosi liberalaus požiūrio ir stengiasi neatkreipti į save per daug dėmesio.

Muzika mūsų viduje

Prieš išsirinkdami, kokią būtent kompoziciją išklausyti, mes pirmiausiai įsiklausome į savo vidų: kokios emocijos dabar dominuoja. Muzika gali paveikti mūsų nuotaiką ir būklę, todėl labai svarbu neapsirikti.

Muzika gali būti puikus instrumentas kovojant su nerimu ir baime, išgyvenant pyktį ar liūdesį.

Psichologas Todas Kašdana sako, jog intensyvios muzikos verta paklausyti prieš sportuojant arba prieš susitikimą su žmogumi, su kuriuo teks atlaikyti konfliktą.

Nepretenzinga muzika, atvirkščiai, tiks tuo atveju, jeigu įtempta situacija jau praėjo ir metas atgauti pusiausvyrą. Tokia muzika mus pripildo ramybės ir taikos.

* Originalus knygos pavadinimas - "The upside of your dark side: Why being your whole self - not just your "good" self - drives success and fulfillment".

POVEIKIS. Pasak psichologijos profesoriaus Todo Kašdano, muzika smarkiai veikia žmogaus būklę, ji gali būti puikus instrumentas kovojant su nerimu ir baime, išgyvenant pyktį ar liūdesį. Todėl labai svarbu neapsirikti renkantis, ką klausyti.

www.toddkashdan.com

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder