Magiška manipuliacija: tarytum nieko neįvyko

Magiška manipuliacija: tarytum nieko neįvyko

Manipuliacija vyksta tada, kai vienas žmogus kažko nori iš kito, tačiau tiesiai nedeklaruoja, o netiesiogiai provokuoja kitą veiksmams ar jausmams, kurie patenkintų jo poreikį.

Manipuliacijos būna skaudinančios ir nekaltos, juokingos ir nelabai, bet jų tikslas visada vienas – pažeisti kito žmogaus asmenines ribas ir pačiam neprisiimti atsakomybės.

Vieną populiariausių manipuliacijos rūšių galima būtų pavadinti „magiška“, nes po jos tarsi burtų lazdele pamojus viskas vėl sugrįžta į senas vėžes.

Šios manipuliacijos esmė tokia: po poros barnio ar triukšmingo kivirčo, po kurio nebuvo pasiektos jokios paliaubos (tai yra, partneriai nesusitarė, nepadarė kompromisų, nesusitaikė, neatsiprašė, o kontaktas pasibaigė neaiškiu rezultatu, arba aiškiu – vienas partneris pasiuntė kitą velniop), po kurio laiko „siuntėjas“ inicijuoja bendravimo tąsą. Jis elgiasi taip, tarytum nieko neįvyko, jis niekur nesiuntė, nerėkė, nekaltino, neįžeidinėjo, nepuolė.

Jeigu pašnekovo asmeninės ribos yra netvirtos, jis ima svarstyti pats sau maždaug taip: „Prisimenu, kaip ,man buvo skaudu ir nemalonu per paskutinį konfliktą. Bet dabar jis elgiasi maloniai ir atrodo nusiteikęs geranoriškai. Ar galiu aš nenusileisti ir neatleisti, kai jis pasidarė toks geras man?. Gal jis nori tokiu būdu susitaikyti? Turbūt reikia suteikti jam šansą.“

Ir žmogus, kuris vis dar jaučiasi nukentėjęs, palaiko tą bangą „tarytum nieko nebuvo“.

Kuo brangesnis kitas žmogus, tuo labiau vertinami geri santykiai su juo ir tuo didesnė tikimybė užkibti ant jo kabliuko.

Labai mažai pasitaiko žmonių, kurie sugebėtų į draugišką kreipimąsi atsakyti grubiai. Ypač svarbūs šilti santykiai būna su artimais žmonėmis. Tokie svarbūs, kad galima apakti ir nepastebėti momentų, kurie atima daug jėgų ir smarkiai sužeidžia.

O tai reiškia, kad kažkokiu magišku būdu pamirštama tai, kas dar visai neseniai buvo suvokiama kaip skriauda ir visai nepriimtinas, netoleruotinas, neatleistinas elgesys, apima palengvėjimas: „Gerai, kad susitaikėme“. Nors problema, dėl kurios kilo konfliktas, taip ir liko neišspręsta. O nepasitenkinimas niekur nedingo, tik buvo užslopintas, liko tūnoti giliai viduje.

Tai kartojasi periodiškai, nepasitenkinimas dėl neišspręstų konfliktų kaupiasi, kol bus didelis sprogimas arba išsivystys depresija.

Kokia manipuliacijos esmė asmeninių ribų kontekste?

Pyktis (jis neišvengiamai kyla, kai jus pasiunčia kuo toliau, išduoda, įžeidžia, įskaudina, paniekina) – tai apsauginis jausmas, nurodantis, kad žmogus išgyvena savo asmeninių ribų pažeidimą (kitas klausimas, ką jis įtraukia į savo asmeninę zoną).

Tai yra, į tą teritoriją, kurią jis laikė sava, kažkas pasikėsino, be jo sutikimo. Kažkas įsibrovė ir pareiškė: „Čia darysiu, ką noriu, neklausdamas tavo sutikimo. Dabar ta teritorija yra mano“.

Šios manipuliacijos tikslas – apeiti apsaugines kliūtis ir išvengti santykių aiškinimosi, rašo portalas „Econet“.

Jeigu nebus išsiaiškinta, kuri yra kieno teritorija, kur kieno interesai, ir nesusitarta dėl to, kaip reikėtų sąveikauti vienam su kitu, atsižvelgiant į kito ypatumus, argi tai išgelbės nuo santykių konfliktų? Žinoma, kad ne. Tai sukels atsiribojimą ir susvetimėjimą.

Nepaisant to, kad abu partneriai gali vaizduoti, jog tarp jų viskas gerai, tačiau artumo jau nebebus, liks tik skersvėjai sieloje. Tik protas vis dar galėsi kabintis ir ieškoti to, „kas buvo gerai“ ir „kur visas tas ankstesnis gerumas pradingo?“

Arba kartosis nesibaigiantys konfliktai, nes vieno žmogaus teritorija bus okupuota be jo sutikimo, jo reikšmingumas partneriui sumažės ir sustiprės emocinė priklausomybė.

Ar galima susitaikyti ir sureguliuoti santykius be šios manipuliacijos?

Pasirodo, galima. Net jeigu nėra jėgų aiškintis (o kai aistros smarkiai įkaitusios, aiškintis santykius būnai net pavojinga, nes emocijos gali įsiliepsnoti iki destrukcijos ir griovimų), reikia atvirai apibrėžti savo poziciją.

Pavyzdžiui: „Taip, tai sunki vieta man mūsų santykiuose, bet dabar aš pasimetusi ir nežinau, ko noriu, esu per daug susijaudinusi ir nenoriu priskaldyti malkų, todėl pasišalinsiu kuriam laikui. Jaučiuosi įskaudinta, bet tuo pačiu jaučiu, kad esi man brangus. Taip, mūsų paskutinis dialogas buvo sunkus, bet dabar noriu atsiprašyti ir susitarti su tavimi dėl štai ko...“

Atsisakykite manipuliacijų ir atvirai deklaruokite savo ribas, savo poziciją (nuomonę, jausmus) dėl konflikto. Magija būna tada, kai kažkas tikrai įvyko, bet paskui staiga išnyko, tarsi nieko nebuvę.

Paprastai tokia manipuliacija naudojama tada, kai žmogus nori kažką nuslėpti, arba pats pasislėpti kaip strutis įkišdamas galvą į smėlį, kad nematytų kažko gąsdinančio, baisaus ir nesuprantamo arba nepatirtų ko nors nemalonaus.

Sugebėjimas atpažinti tą vietą ir savo impulsus (pavyzdžiui, impulsą palaikyti regimybę, kad nieko neįvyko) jau padeda išvengti atsiribojimo. Vadinasi, padeda išsaugoti bendrumą ir surasti kūrybinį sprendimą, kaip aplenkti pavojingas vietas santykiuose, nepažeidžiant kito asmeninių ribų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder