Kur gauti charizmos arba papuošalai įvaizdžiui

Kur gauti charizmos arba papuošalai įvaizdžiui

"Visada maniau, kad charizma - tai tik papuošalas viešajam įvaizdžiui, o ne būtinybė. Man nereikėjo charizmos, kad sukurčiau šeimą ir gaučiau norimą darbą. Kodėl ši savybė tapo XXI amžiaus sėkmės atributu?" Smalsus britų žurnalistas Kolinas Druris (Colin Drury), rašantis leidiniams "The Guardian", "Independent" ir kt., užsirašė į charizmos didinimo kursus.

"Antradienio vakaras. Sėdžiu kirpykloje. Viskas kaip visada: iš šonų trumpiau, iš užpakalio trumpiau, ir labai nejauku viduje, - pradeda savo istoriją K. Druris leidinyje "The Guardian". - Mirtina tyla, kurią perkerpa tik žirklių čekšėjimas. Kirpėjas nekaltas - jis jau perėjo visas standartines temas (mano plaukai, mano planai savaitgaliui, ką veiksiu per šventes). Dabar kamuolys mano rankose. Jau seniai išnaudojau "Tikrai?" kvotą. Ką daryti toliau?"

Mokymai

"Charizma. Akivaizdu, kad manęs ja neapkaltinsi. Nesu tas, apie kurį sakytų: "Taip, tas vaikinas ypatingas." Ar galima to išmokti? Išmokti charizmos? Šalia manęs - tas, kuris sako: "Taip, galima." Jis vardu Danišas Šeikas (Danish Sheikh), jis charizmos ugdymo "koučas" (asmenybės ugdymo treneris. - Red. past.). Tarp jo klientų - didelių įmonių vadovai, kuriuos jis mokė meno įgyti pasitikėjimo savimi ir "asmeninio patrauklumo". D. Šeikas tvirtina, kad gali iš bet ko padaryti Džordžą Klūnį, ir aš būsiu jo mokinys dvi dienas.

Sėdžiu krėsle, galvoju, apie ką dar galima užmegzti kalbą. Tai neturėtų būti sunku: aš pakankamai protingas, šį tą išmanau apie muziką ir sportą, seku pasaulio naujienas. Žodžiu, variantų - tūkstančiai. "O ką jūs? - galų gale išspaudžiu. - Ruošiatės kur nors šventėms?"

Veidrodyje matau, kaip Šeikas susiraukia.

"Kalbant iš esmės, charizma - tai gebėjimas užsitarnauti žmonių palankumą, pasitelkus savo asmenybės galią. Šis gebėjimas neįkainojamas, - sako Šeikas, nors faktiškai tai jau padarė: 150 svarų už valandą." (150 svarų - 178,74 euro. - Red. past.)

Kam jos reikia

"Kodėl charizma tokia svarbi? To paklausiau Ričardo Reido (Richard Reid), britų kognityvinio psichoterapeuto, žmogaus, kuris akivaizdžiai nesidrovi savo žavesio ir vadina save Ponu Charizma, - rašo K. Druris. - Reidas specializuojasi įvairiose srityse - priklausomybių, depresijos, krizių valdymo, - bet 2009 m. jis pirmasis Jungtinėje Karalystėje įkūrė charizmos kursus. Nuo to laiko jo klientais pabuvo Londono transporto departamentas, Nacionalinė nusikaltimų prevencijos agentūra ir "Google".

"Šios organizacijos daugiau nebeieško vadybininkų, - sako R. Reidas. - Joms reikia lyderių. O lyderystė yra emocinis intelektas. Kitaip tariant, charizma."

Tie, kurie neturi lemtingojo EQ, remiasi instrukcijomis, sako Reidas. Taip efektyviau. "Kalbant apie verslą, jeigu pažvelgsite į ryškiausias šiandienos kompanijas, pamatysite, jog personalas tiki įmonės veiklos filosofija ir kultūra. Tai nutiko neatsitiktinai. Tokia atmosfera sukurta per charizmatiškąjį vadovavimą."

Jeigu jūs išmoksite bendrauti su žmonėmis, jums atsivers daugiau galimybių, sako R. Reidas. Be to, patirsite daugiau malonumo ne tik dalyvaudami susitikimuose, oficialiuose pokalbiuose, bet ir būdami su kolegomis ir draugais.

Skamba per gerai, kad būtų tiesa. Ar tikrai įmanoma to išmokti?

Manęs gamta neapdovanojo "šarmu". Balansuoju ties riba tarp nerangumo ir arogancijos. Antroji yra būdas įveikti pirmąjį. Bet man 33 metai, ir jau imu įtarti, kad nerangumas vis dėlto laimi.

Prieš kurį laiką rašiau skiltį vietos laikraščiui, ir toji skiltis buvo gana populiari. Bet kai skaitytojai susitikdavo su manimi gyvai, jaučiau, kaip jie nusivylę. Vienas iš jų pasakė: "Keista - jūsų straipsniai parašyti su ugnele, bet jumyse aš jos nematau." Aš tai suprantu, bet neįsivaizduoju, kaip man pakeisti tai, kas man yra būdinga iš prigimties."

Iš kur paimti ugnelės?

"Dr. Erikas Matseras - neuropsichologas, kuris dirbo su futbolo klubu "Chelsea" ir olimpine olandų plaukimo rinktine, specializuojasi talentų optimizacijos srityje, - toliau pasakoja "The Guardian" žurnalistas.

- Tik nedaugeliui iš tiesų jauku būti savo kailyje, pasakė jis man. Kitiems reikia treniruotis - kad ir kaip tas treniruotes vadinsite. "Manau, jog norėti tapti geresne savo paties versija yra gerai, tik jums gali prireikti pagalbos. Žmogaus raida - sudėtingas dalykas, daugelis su tuo sutinka", - mano dr. E. Matseras. Pasak jo, emocinis intelektas - empatija, bendravimo įgūdžiai, kurių mokoma jau mokykloje, yra vienas iš būdų geriau atskleisti kiekvieno žmogaus potencialą ir sukurti geresnį pasaulį."

Tu man patinki

K. Drurio treneris Šeikas - savamokslis. "Kilęs iš Indijos, jis buvo vėpla paauglys, paskui tapo "Yahoo" gamybos viršininku, neturėjo draugų ir dešimt metų savarankiškai studijavo psichologiją ir socialinę neurologiją. Galiausiai, sulaukęs 30 metų, tapo etatiniu guru.

Pirmas įspūdis, kurį jis man padarė, buvo geras, bet, kalbant atvirai, jis nepasirodė labai charizmatiškas. "Bet tu man patinki, - replikuoja jis, - vadinasi, mūsų santykiai jau pozityvūs." Šachas ir matas.

Pirmasis Šeiko įspūdis apie mane buvo žiaurus. Jis visur su manim vaikščiojo, stebėjo. Savo įžvalgas po to užrašė ant lentos. Tai nebuvo patys maloniausi skaitiniai. "Bet nesijaudink, - linksmai pridūrė Šeikas, - viską pataisysime."

Per 48 valandas aš daug išmokau, įskaitant gorilos pozą (tai nesąmoningai siunčia žinią apie aukštą statusą). Vis dėlto svarbiausias žmogaus magnetizmo bruožas, sakė Šeikas, yra padaryti taip, kad transliuotum savo vertę ir leistum kitam žmogum irgi jaustis reikšmingam."

Instrukcijos

"Kai rodai susidomėjimą žmogumi, leidi jam pasijusti reikšmingam. Todėl vėliau jis sies šį malonų jausmą su tavimi. Sukoncentruok visą dėmesį į žmogų, kuris šalia, ir jis bus dėkingas. Nesvarbu, su kuo kalbi - su kaimynu ar su valytoju, visas tavo dėmesys turi būti atiduotas jam", - sakė mokiniui Kolinui treneris Danišas.

Charizmos kursuose atliekamas pratimas "Kaip įeiti į kambarį". Smakras aukštyn, pečiai atgal, akių kontaktas ("nežiūrėk per ilgai, 4 sekundės - maksimum, tada - pertrauka"), gestai - ekonomiški. Tas pats su balsu: nekalbėk per greitai; nekalbėk per lėtai; geriau kalbos tempo įvairovė - kad išlaikytum klausytojo dėmesį. Tiesi laikysena, stiprus balsas ir atvira pozicija. Visa tai reiškia valdžią.

"Šeikas pataria kalbėti pusiau rimtu tonu. Išraiškingai. Atvirai formuluoti klausimus. Susikoncentruoti tik į esamą momentą, visiškai tik į pokalbininką. Jeigu Šeikas jaučia, kad nebevaldo dėmesio, nusiima akinius ir juos trina nosine. Šis veiksmas priverčia susikaupti. (Vėliau, kai gėrėme kavą ir aš pasakojau savo geriausią anekdotą, pastebėjau, kad jis trina savo akinius.)"

Paskutinė pamoka

"Paskutinė pamoka. Egzaminas, galima sakyti. Mes einame į gatvę ir turime spontaniškai susipažinti su žmonėmis, - pasakoja K. Druris. - Bare kalbu su kūno kultūros fakulteto absolvente, ji man pasakoja apie juodąsias skyles. Sunkvežimio vairuotojas sako, kad rytoj tuo pat metu jau bus Arbrote. "Gražus miestas", - sakau, stengdamasis, kad susižavėjimo gaidelė mano balse būtų natūrali. "Jūs ten buvote?" - klausia vairuotojas nustebęs. Aš darau pauzę ir renku atsakymų variantus. "Ne, - galiausiai atsakau. - Bet esu tikras, kad tai nuostabi vietelė."

Nekryžiuoti rankų. Akių kontaktas...

Prisiminti viską - apie rankas, akis, aktyvų klausymą etc. - sunkus darbas. Galiausiai, jausdamas, kad jėgų man nebedaug liko, griebiuosi šiaudo: porai žmonių papasakoju, jog tiesiog lankau charizmos didinimo kursus. Pokalbis iškart pagyvėja. "Būti charizmatiškam - tai tiesiog būti savimi, be jokių techninių triukų", - sako man vienas jaunuolis. Ši frazė prieštarauja viskam, kam ruošiausi dvi pastarąsias dienas.

Aš nuoširdžiai mokiausi pakeisti savo elgesį, kad patikčiau kitiems žmonėms. Susimąsčiau, ar, stengdamasis būti kažkuo kitu, neprarasiu daugiau (autentiškumą) nei įgysiu (žavesio)?

Pasidalinau savo abejonėmis su kursų vadovu. Šeikas jau turėjo atsakymą. "Tu užmezgei su tuo vaikinu kontaktą, - priminė jis. - Tas kontaktas užsimezgė abipusės simpatijos pagrindu. Tam ir reikalinga charizma. Tai reiškia, kad kursai tau buvo naudingi."

Ar aš pasikeičiau? Nelabai. Niekada nestovėsiu gorilos poza ir neaikčiosiu dėl škotų miestų, kurių nerasčiau net žemėlapyje.

Kai išėjome iš baro, paspaudėme vienas kitam rankas ir išsiskyrėme. Šeikas iš kitos gatvės pusės šūktelėjo: "Ei, pranešk man, kaip kitąkart seksis pas kirpėją!" Jis pakėlė ranką su ištiestu viduriniuoju pirštu - turbūt norėdamas pasiųsti paskutinį savo charizmos užtaisą.

Vis dėlto jis man patiko."

P. S. Pateikta sutrumpintai. Visas tekstas - "Theguardian.com": "I am not naturally magnetic: can you learn how to be charismatic?".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder