Kodėl nesame tokie užsiėmę, kaip mums atrodo

Kodėl nesame tokie užsiėmę, kaip mums atrodo

Tikėtina, kad, kai žmonės paklausia, kaip jums sekasi, greičiausiai atsakysite, kad esate labai užsiėmęs, BBC interneto svetainėje rašo knygų autorė ir žurnalistė Lennox Morrison.

Išsakyti tai žodžiu arba leisti tai suprasti kitaip, pavyzdžiui, nuolat tikrinti telefoną ar nešiojamą kompiuterį susitikimuose arba daryti kelis darbus vienu metu, iš tiesų nesusitelkiant į nieką, tapo įprasta ir tarsi savaime suprantama. Tačiau ar tikrai?

Gali atrodyti, kad būtina sugebėti vienu atsikvėpimu išberti priežastis, dėl kurių esame nuolat užsiėmę. Tačiau žmonėms tai nedaro įspūdžio. Pasak ekspertų, dar blogiau yra tai, kad jie gali susidaryti neigiamą nuomonę apie jus, o tai gali pakenkti jūsų karjerai ir santykiams.

Taip iš dalies yra dėl to, kad jūs – ne vienintelis, kas mano, kad nieko nebespėja. 2014 m. pabaigoje ir 2015 m. pradžioje aštuoniose šalyse apklausus 9 700 visu etatu dirbančių darbuotojų, apie pusė vadybininkų teigė, kad per pastaruosius penkerius metus jų darbo valandų skaičius smarkiai išaugo. Vienas iš trijų darbuotojų teigė, kad jiems vis sunkiau derinti darbą ir asmeninį gyvenimą. Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, neužtikrintumas dėl darbo, darbas skirtingose laiko zonose ir nuolatinis naudojimasis skaitmeniniais įrenginiais nurodomos kaip priežastys, dėl kurių didėja darbo krūvis.

Jūs nesate toks užsiėmęs, kaip jums atrodo

Tokioje padėtyje atsidūrėme ne tik dėl savo kaltės ar vien dėl to, kad dabar turime gausybę prietaisų bei programėlių, bet ir dėl to, kad nuolat naudojamės internetu.

„Man yra tekę daug dirbti aplinkoje, kur užimtumas vertinamas labai teigiamai, – sako žmogiškųjų išteklių strategas ir konsultantas Edas Baldwinas, kuris šioje srityje dirba jau 25 metus. – Darbuotojai mato, kad jų vadovai yra labai užsiėmę, ir, jei jie nori daryti karjerą, taip pat privalo atrodyti užsiėmę.“

Tai gali atrodyti kaip išmintinga taktika. Be to, juk mums sakoma rengtis ir elgtis taip, kaip priimta tuose darbuose, kuriuos norime gauti. Tačiau, pasak E. Baldwino, akcentuodami savo užimtumą nedarote teigiamo įspūdžio; greičiau žmonės pamanys, kad esate neefektyvus ir nemandagus.

Klaidingai manoma, jog sudarydamas įspūdį, kad esate užsiėmęs (net jei tai netiesa), atrodysite vertingesnis ir svarbesnis savo vadovui, kolegoms, šeimos nariams ar draugams. Gali būti, kad kažkada tai buvo tiesa, kol tai netapo tiesiog automatiniu atsakymu.

Iš tiesų žmonės girdi visai ką kita. Aplinkiniams atrodo, kad norite būti vertinamas ne dėl to, kiek esate produktyvus, o pagal tai, kiek esate užsiėmęs, teigia E. Baldwinas. Tikra jūsų siunčiama žinia, priduria jis, yra tokia: „Aš nelabai sugebu tinkamai tvarkyti savo laiko, ir jūs šiuo metu nesate tarp mano prioritetų.“

Socialinėje žiniasklaidoje įžymybės dažnai yra linkusios apsimestinai padejuoti dėl to, kad jos nuolat gastroliuoja ir visai neturi laiko. Nuo seniausių laikų turtą būdavo įprasta demonstruoti nešiojant deimantinį žiedą ar brangų laikrodį, o naujesnis ir subtilesnis būdas užsiminti apie savo statusą – informuoti aplinkinius apie savo užimtumą, teigia rinkodaros docentė S. Bellezza, remdamasi savo atliktais tyrimais.

Žinoma, visame pasaulyje padėtis skiriasi, o toks požiūris ypač įsigalėjęs JAV.

„Darbas amerikiečių tapatybei yra svarbiausias, – teigė ji. – Tačiau Europoje ne mažiau svarbūs ir kiti gyvenimo aspektai. Pavyzdžiui, birželį Italijoje visi kalba apie tai, ką veiks per atostogas. Jei sakote, kad visą vasarą dirbsite, žmonės pagalvos, kad esate nevykėlis, kad neturite pinigų kur nors išvykti ir kad apskritai esate neįdomus žmogus.“

Interpretacijos klausimas

Tad, jei „užsiėmęs“ yra toks nepadorus žodis, o jūs iš tiesų nebespėjate padaryti visų darbų, kaip geriau apie tai informuoti aplinkinius?

Rizikos ir saugos specialistė Laura Simms turi išmintingų patarimų. „Aš iš tiesų sudirgstu išgirdusi, kai kas nors sako, kad yra užsiėmęs“, – teigė L. Simms. Be to, pasak jos, tas posakis yra beprasmis.

„Mano manymu, būtų geriau tiesiog sakyti: „Dabar turiu užbaigti skubų darbą ir su malonumu susisieksiu su jumis po kelių valandų“. Kai sakote „aš užsiėmęs“, tai reiškia, kad tas žmogus tarsi atmetamas ir kad jam neturite laiko“, – rizikos ir saugos specialistė.

Iš tiesų per darbo dieną mums tenka atlikti daug užduočių. Tad svarbu suformuluoti aiškią žinią ir nustatyti prioritetus. Kokią kalbą būtų galima vartoti norint aiškiai pasakyti, kad negalite vienu metu padėti visiems?

L. Simms siūlo sakyti, pavyzdžiui, taip: „Kaip geriau – kad pirma užbaigčiau savo darbus ar kad iškart imčiausi padėti jums?“

Kai kitą kartą kas nors paklaus jūsų, kaip jums sekasi, stabtelkite, neskubėkite įprastai sakyti, kad esate labai užsiėmęs. Vietoj to pasinaudokite galimybe pasakyti ką nors įdomaus, siūlo verslo psichologas Thomas Crabbe.

„Būkite kūrybiškas, papasakokite, kokioje veikloje dalyvaujate, kuo domitės, kuo dabar užsiimate arba ką veikėte savaitgalį, – sakė jis. – Viena yra aišku – nuolatinis kalbėjimas aplinkiniams apie jūsų užimtumą nepadės nei jūsų karjerai, nei bus malonu jūsų artimiesiems.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder