Kodėl moterims patinka tvarkytis

Kodėl moterims patinka tvarkytis

Siurbti kilimus, valyti grindis, dėlioti daiktus į savo vietas... Sakote - sunki moters dalia..? Atvirkščiai. Daugeliui - tikra palaima. Tvarkydamos namus, mes jaučiamės taip, tarsi tvarkytume ir dėliotume į vietas savo vidų.

Moterų kalbose apie savaitgalinį namų tvarkymą dažniausiai dominuoja skundai, kaip visa tai atsibodo, ir konstatavimu, kad mums namuose tenka dirbti kur kas daugiau nei vyrams. Tai tiesa: tyrimai rodo, kad europietės namams tvarkyti skiria dukart daugiau laiko nei stiprioji lytis. Tačiau vis dėlto prisipažinkime: tvarkyti namus daugeliui iš mūsų patinka. Švara, tvarka mums reiškia ne tik savo rankomis kuriamą jaukumą, bet ir jausmą, tarsi ir pačios taptume geresnės, švaresnės... Žinoma, šio jausmo šiek tiek gėdijamės ir apie jį nekalbame: juk čia nesama nieko kilnaus, anaiptol - rizikuojame pasirodyti esančios švaros maniakės arba isterikės su šluotomis.

Tačiau malonumas, jaučiamas tvarkant namus, byloja ką kita.

Endorfinų išlaisvinimas

Psichologę Ana de Šalvron (Anne de Chalvron) suintrigavo Anglijoje atliktos moterų apklausos rezultatai. Daugelis apklaustųjų atsakė, kad joms patinka tvarkyti namus, nes taip jos jaučiasi juos kontroliuojančios. Moterys prisipažino, kad tvarkytis mėgsta netgi labiau nei mylėtis! Psichologei magėjo išsiaiškinti, ką slepia toks pareiškimas.

[CITATA]

Taigi ką byloja noras kontroliuoti savo namus? Simboliškai tai galima suprasti kaip erdvės savinimąsi. Tas, kas ČIA sutvarkė, tas dabar ČIA ir šeimininkas. Tokiais momentais mes jaučiamės visiškai saugios, savojoje komforto zonoje. Štai kodėl, kai susinerviname arba nerimaujame, dažniausiai griebiamės siurblio. Todėl, kad bent jau šioje konkrečioje erdvėje galime viską sudėlioti taip, kaip norime mes.

Darydamos tvarką namuose, atgauname dvasios pusiausvyrą.

Ana de Šalvron, remdamasi neurobiologe Kele Lambert (Kelly Lambert), aiškina: mūsų smegenys sukurtos taip, kad susidorotų su didele fizine apkrova. Judėjimas, fizinis darbas yra būtinas dvasios dvasios pusiausvyrai. Dirbant aktyviai gaminami endorfinai, "džiaugsmo hormonai", ir mūsų nuotaika pagerėja.

Viena moteris, kurią netikėtai paliko vyras, pasakojo, jog, sužinojusi šią sukrečiančią naujieną, pirmiausiai griebėsi namų švarinimo. "Man atrodė, kad kuo švaresni tampa namai, tuo mažiau purvo lieka ir mano viduje", - pasakojo ji.

Dėliodami daiktus į savo vietas, mes valome ir "dėliojame" savo psichiką - tiek perkeltine, tiek tiesiogine prasme. Žmogaus noras arba nenoras sutvarkyti aplinką aplink save - tai išraiška to, kas vyksta jo viduje. Išorė atspindi vidų. Vienas iš depresijos simptomų kaip tik ir yra visiškas nenoras užsiimti namų ruoša. Ir atvirkščiai: svarbus psichikos atsigavimo požymis yra grįžimas prie paprastų kasdienių veiksmų, kaip antai namų tvarkymas.

Jeigu nenorime atsikratyti daugybės nereikalingų daiktų, vadinasi, nenorime paleisti ir praeities ir įsileisti į savo gyvenimą ką nors naujo, gaivaus, sako psichologai. O pasiryžę atlikti reviziją ir nusikratyti šlamšto, mes tarsi užbaigiame tam tikrą istoriją, išsilaisviname nuo psichologinio bagažo ir atsiveriame permainoms.

Tvarkydamos savo namus - tvarkome mintis, atsikratome įtampos, nusiraminame ir įgyjame naujo įkvėpimo. Rašytoja Margerita Diuras (Marguerite Duras) yra prisipažinusi, kad prieš kurdama turėdavo būtinai tvarkingai pasikloti lovą. Tvarkingi namai padeda susikaupti.

Jei staiga pajutote kilusį potraukį iš pagrindų pakeisti namų interjerą, perstumdyti baldus - tai signalas, kad subrendote gyvenimo pokyčiams, kad atėjo laikas jame kažką keisti.

Susigrąžinti gyvenimo skonį

Sutikite: sutvarkyti, švarūs namai - tai meno kūrinys, šedevras, jūsų kūrybingumo ir pastangų įrodymas. Dailiai sudėliotos išlygintų skalbinių stirtos džiugina akį, o pro nuvalytą langą norisi žiūrėti be perstojo...

Pasak prancūzų sociologo Žano Klodo Kaufmano, (Jean-Claude Kaufmann), knygos "Vieniša moteris ir pasakų princas" ("The Single Woman and the Fairytale Prince") autoriaus, namų valymas, pastangos padaryti juos švarius ir gražius - tai "priminimas sau, kad mes esame; prižiūrėti namus - tai kurstyti namų židinį, o tai reiškia - rūpintis savo šeima."

Jeigu jums patinka tvarkyti namus, nesigėdykite to. Nebijokite pasirodyti nešiuolaikiškos ir švaistančios laiką bergždžiam Sizifo darbui, kai kitos tuo tarpu užkariauja viršukalnes. Anaiptol tai nereiškia, jog esate nuobodžios. Rūpintis savo namais - tai rūpintis savimi, skirti laiko ir dėmesio sau.

Žinoma, namai - ne muziejus, ir jei juose triumfuoja gyvybė, jūsų padaryta ideali tvarka išsilaikys neilgai... Toks gyvenimas, kuriame nėra galutinai sukurtos harmonijos...

Šaltinis: "Psychologies"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder