Kodėl kartais problemos būna naudingos

Kodėl kartais problemos būna naudingos

Iš kiekvienos problemos, kurią mes ilgai ir seniai sprendžiame, bet niekaip neišsprendžiame, gauname antrinės naudos. Ir čia kalbėsime ne apie tas problemas, kurioms atsiradus, mes jas nedelsiant vienaip ar kitaip išgliaudome.

Panagrinėsime tas problemas, kurios lieka su mumis ilgam laikui. Jos kietėja ir kalkėja mūsų kaktoje kaip elnio ragai. O paskui mes šiuos ragus išdidžiai nešiojame ir kabinamės jais už durų staktų ir medžių šakų.

Antrinė nauda

Kad būtų aiškiau, pateiksime pavyzdžių.

*Nuolatinė problema: „Prie manęs kimba tik idiotai“.

Antrinė nauda – jų yra keletas. Aš populiari (populiarus). Aš turiu galios atstumti ir savimi pasitikinčius blogiečius (na ir kas, kad kas dešimtas pralauš gynybinį užtvarą). Galiu nerizikuoti susižeisti sielos santykiais, nes balvonams vis tiek neatsiversiu.

*Problema: „Aš gyvenu santuokoje su psichologiniu smurtautoju. Ir ne pirmoje santuokoje – ankstesnės skyrybos nieko nepakeitė“.

Antrinė nauda: visada būna kaltas jis (kalta ji). Jis gadina man gyvenimą, o ne aš. Vis dėlto aš ne viena (ne vienas). Tai – laikina. Tų naudų yra daug.

*Nesibaigiantis kaltės jausmas prieš tėvus arba prieš vaikus.

Kaltė apskritai neturi senaties termino. O antrinė nauda iš jos: aš esu atsakingas vaikas ar tėvas.

*“Seniai svajoju išvykti gyventi kitur, bet nedarau to“

Antrinė nauda: svajonė. Štai naujoje vietoje man gyvenimas tikrai gerai susiklostytų, o dabar kalta tik senoji vieta (butas, miestas, šalis) arba dabartinis darbas.

 

Antrinė nauda © Pixabay.com

Antrinė ilgą laiką neišsprendžiamų problemų nauda tampa gyvenimo dalimi. Ir dažnai mėgavimasis šia nauda būna toks stiprus, kad problemos išsprendimas ne šiaip sau tampa nepriimtinu variantu. Jis virsta grėsme. Grėsme prarasti šią naudą.

Būtent todėl, kuo sunkesnė ir gilesnė yra problema, tuo skaudesni bus kitų patarimai. Žmogus gali logiškai suprasti naudą iš problemos sprendimo, bet ne iš glėbesčiavimosi su ja. Tačiau praktiškai, kol aiškiai nebus įžvelgiama nauda iš problemos sprendimo arba kol senos naudos neišnyks visiškai, mes kaip elniai taip ir toliau kabinsimės savo ragais už visko iš eilės, bet didžiuosimės savo masyvumu.

Žmogus būtinai turi turėti resursų ir atsparos tašką, rašo portalas „Econet“. Todėl negalima atimti iš jo problemos, ypač senos, užkietėjusios. Kartu su ja jūs atimtumėte antrinę naudą ir padarytumėte žmogų labai pažeidžiamą. Tie ragai, kurie už visko kabinasi, jam tarnauja kaip savotiška apsauga. Apsauga nuo to, kad netaptų blogiau ir kad nepasinertų į visišką nežinomybę. Nežinomybę, kurioje atspirties taškas bus labai neaiškus, o problema yra aiški ir bado jį. O badytis atgal nėra kuo.

Todėl:

*Kai kitas turi problemų, jūsų patarimai būna nenaudingi.

*Kai problema yra jūsų, suvokite jos antrinę naudą. Ir ar ji pateisina tuos masyvius ragus, kuriuos mes tampome.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder