Kas ištirpdo vyrų širdis

Kas ištirpdo vyrų širdis

Ar gali nuo verslo nepriklausomos priežastys priversti jūsų viršininką pakelti jums atlyginimą? Taip, gali. Jeigu tuo metu jam gims dukra.

Būtent mylimos moterys gali padaryti vyrus dėmesingesnius, jautresnius, dosnesnius aplinkiniams.

Psichologai Maiklas Dalis (Michael Dahl), Kristianas Dezo (Christian Dezso) ir Deividas Rosas (David Ross) išstudijavo kai kurių kompanijų darbuotojų pajamų dinamiką 1996-2006 m. atkreipdami dėmesį į pokyčius jų vadovų šeimose.

Paaiškėjo, kad vyrai vadovai, gimus jų šeimoje vaikui, kur kas lengviau pakeldavo drbuotojams atlyginimus, jeigu... tas vaikas būdavo mergaitė.

"Pirmagimės dukters gimimas didelio boso šeimoje labiausiai suminkština jo širdį ir dažniausiai paskatina didinti atlyginimus bei išmokėti darbuotojams premijas", - teigia Pensilvanijos universiteto Vortono verslo mokyklos psichologijos profesorius Adamas Grantas, vadovavęs tyrimui.

Kolumbijos verslo mokyklos (JAV) psichologų studija taip pat parodė, kad tėvystė suminkština kompanijų vadovų širdis: gimus vaikui, jie nepriklausomai nuo atžalos lyties visada pasikelia atlyginimus sau. Jeigu gimsta berniukas - prisiduria kaip reikiant, jeigu mergaitė - kukliau, rašoma žurnale "Administrative Science Quarterly".

Dukters vaidmuo šeimoje didelis. Harvardo univeriteto (JAV) leidžiamame leidinyje "The Review of Economics and Statistics" teigiama, kad jis daro didelę įtaką netgi nacionalinių rinkimų rezultatams. Čia rašoma, jog Melburno universiteto Taikomosios ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto (Australija) profesorius Natavudas Padhavis (Nattavudh Powdthavee) bei jo kolega ekonomikos profesorius iš Voriko universiteto (Jungtinė Karalystė) Endrius Osvaldas (Andrew Oswald) atliko įdomų tyrimą. Jis parodė, jog britų rinkėjai dažniau laikosi kairiųjų pažiūrų ir balsuoja už kandidatus, ginančius socialinę lygybę, jeigu jų šeimose auga dukterys. Jeigu rinkėjai turi sūnų - laikomasi konservatyvios pozicijos.

Ne tik dukros, bet ir kiti moteriškosios lyties šeimos nariai daro vyrus (ir ne tik) daug pakantesnius ir dėmesingesnius aplinkiniams žmonėms. "The American Economic Review" rašoma, jog Amsterdamo (Olandija) universiteto socialinės psichologijos profesorius Polis Van Langas (Paul Van Lange) atliko tokį eksperimentą: jo dalyviai, žaisdami stalo žaidimus, rinkosi opcijas, atitinkančias arba tik jų interesus, arba turėdavo galvoje ir žaidimo partnerio interesus. Paaiškėjo, kad beveik pusė "gerųjų" žaidėjų turėjo seseris.

Prieš tai Van Lango atlikti tyrimai parodė: kuo daugiau vyras, tapęs tėvu, turi seserų, tuo daugiau laiko jis praleidžia su savo vaikais.

Tyrėjai daro prielaidą, kad empatiško, rūpestingo elgesio pavyzdys, kurį demonstruoja seserys, nesąmoningai to paties moko ir jų brolius.

"Gali būti, jog berniukams, turintiems seserį, "įsijungia" natūralus gynėjo ir globėjo impulsas. Jis įsitvirtina ir veikia brandžiame amžiuje, skleisdamasis kitų žmonių naudai", - mano profesorius Van Langas.

"Moters identitetas remiasi susitapatinimu, nes moteris visada galvoja apie kitą, - teigia psichoanalitikas Leo Hegajus (Leo Khegay). - Gamta jas suprogramavo taip, kad jos galvotų apie vaikus. Vyrų esybė gamtos kuriama taip, kad jis norėtų išsiskirti iš kitų. Jam svarbu nebūti kaip visi. Iš čia kyla egoizmas, individualumas, agresyvumas."

Augdami su seserimis, berniukai perima jų vertybes. Kuo daugiau šeimoje moterų, tuo daugiau tikimybės, kad berniukas perims jų bruožus.

Iššūkis vyrams

Daugelis vyrų, aktyviai užsiimančių labdara, sako, jog tam juos skatina mylimos žmonos. Pavyzdžiui, Bilas Geitsas, vienas aktyviausių pasaulio filantropų, prisipažįsta, jog stimulą rūpintis kitais jis gavo iš mamos ir žmonos. Be to, jo pirmagimis vaikas - taip pat dukra.

Vyrų ir moterų altruizmo analizės rodo, jog vyrų dosnumas visda sukelia didelį dėkingumą ir palaikymą iš aplinkos. Tuo tarpu moterų altruizmas priimamas kaip savaime suprantamas dalykas ir nuostabos nekelia, rašoma žurnale "Journal of Applied Psychology". Taigi dosnumas, iš pirmo žvilgsnio, naudingesnis vyrams. Tačiau psichologas A. Grantas sako kitaip: "Vyrai, kurie darbe turi "mielų" reputaciją, rečiau sulaukia karjeros paaukštinimo ir atlyginimo padidinimo. Jie mėgstami kolegų, tačiau didelėse įmonėse uždirba 14 proc. mažiau už tuos, kurie yra susikoncentravę į savo interesus. Tuo tarpu moterys, kurios laikomos geraširdėmis, uždirba tik 5 proc. mažiau nei kitos.

Taigi savybės, kurios asocijuojamos su moteriškąja prigimtimi, tam tikrose situacijose gali vyrui ir pakenkti, priduria psichologas A. Grantas.

"Vyrų vertybių pokyčiai, kuriuos skatina moterys, negali būti vertinami vienareikšmiškai, - sako profesorius. - Perimdami geriausius moterų natūros bruožus, jie, kita vertus, praranda svarbias savo pačių identiteto savybes. Siekiai ir laimėjimai reikalauja tam tikro veržlumo, agresyvumo. Kita vertus, mokėjimas atjausti artimą reikalingas taikiai būti šiame pasaulyje. Tai ir iššūkis, kurį šiandien turi priimti šiuolaikinis vyras."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder