Kaip įveikti savo baimes ir varžymąsi?

Kaip įveikti savo baimes ir varžymąsi?

Drovumas trukdo ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir darbe. Trumpą viešą pasirodymą arba pokalbį su viršininku varžymasis gali paversti tikra problema. Kaip su ja susidoroti?

Visada drovumo priežastis - baimė, kad žmonės pamatys jus tokius, kokie esate, „tikrus“. Savęs vertinimas dažnai būna susijęs su vaikyste arba grindžiamas neigiama patirtimi. Vieną mama amžinai vadindavo neatsakingu, kitą bendraklasiai pravardžiuodavo skystablauzdžiu arba senelė drausdavo vilkėti prigludusias palaidinukes, anūkę laikydama per stora. Kai kas viešumoje yra patekęs į nepatogią padėtį arba netinkamai pasirodęs pasidarė pernelyg apibendrintą išvadą apie save ir savo gebėjimus. Visi šie vertinimai dažnai būna neteisingi ir verčia žmogų drovėtis.

Priimkite savo trūkumus

Iš pradžių būtina suprasti, kokias savo savybes bandote slėpti nuo aplinkinių. Pavyzdžiui, jums atrodo, kad esate kvaili. Paklauskite savęs: o kaip pasireiškia tas kvailumas? Kalbate nei šį, nei tą? Nepataikote atsakyti? O dabar įsivaizduokite, kad jūs - tai jūsų kvailumas. Pažaiskite jį! Kvailai mirksėkite, išpūtę akis beprasmiškai dėbsokite į įsivaizduojamą pašnekovą, nutraukite jį netinkamiausią akimirką. Įsijauskite į „kvailumą“ kiekviena kūno ląstele. O dabar pagalvokite, į kokį gyvūną esate panašūs, kai elgiatės „kvailai“. Gal į balandį, kuris spokso į pasaulį tuščiu žvilgsniu, burkuoja ir be jokio tikslo vaikštinėja po pievelę? Pabūkite tuo balandžiu, pavaidinkite jį. Paskui pamėginkite suprasti, kur slypi šio paukščio jėga. Tarkim, balandis - tai laisvė, skrydžio pojūtis. Įsivaizduokite, kad skrendate aukštai virš žemės, iš viršaus dairydamiesi į tuos, kas jus laiko kvailu paukščiu. Įsiminkite šį pojūtį ir atgaivinkite jį vaizduotėje, kai lauks jaudulį kelianti situacija. Jei išmoksite šitą techniką, ji jums padės pamilti save su visomis silpnybėmis ir teigiamybėmis ir trūkumus paversti šaltiniu, iš kurio semsitės jėgos ir pasitikėjimo savimi.

Iš nevykėlio į laimės kūdikius

Ko gera, patraukliausi žmonės - tie, kurie priima save su visais gerais bruožais ir trūkumais. Būtent jie greitai tampa bet kurios draugijos siela ir akimirksniu pelno aplinkinių simpatijas. Bet visų numylėtiniai tikrai nėra idealūs. Daug kas turi antsvorio, kai kurie nėra itin nuovokūs, dar kai kas truputį grebluoja. Ir aplinkiniai, ir jie patys mato tuos trūkumus, tačiau mano, kad jie yra žavūs akcentai. Dėl drovumo kenčia ne tik paprasti žmonės, bet ir žvaigždės. Kad per daug varžosi, prisipažindavo didysis Čarlis Čaplinas (Charlie Chaplin), aktoriai Harisonas Fordas (Harisson Ford), Džimas Keris (Jim Carey), Džulija Roberts (Julia Roberts), modelis Keitė Mos (Kate Moss) ir dizaineris Ivas Sen Loranas (Yves Saint Laurent). Norėdami būti savimi ir dėl to jausti malonumą, pabandykite mąstyti kaip tie žmonės. Susirašykite visus savo neigiamus bruožus (tariamus ar tikrus) ir teigiamas asmenines savybes. Į sąrašą „su pliuso ženklu“ įrašykite visus savo laimėjimus, net jau nesvarbius vaikystės metų. Tai jūsų resursai kovojant su drovumu. Būtent iš jų semsitės pasitikėjimo savimi. Paskui prie kiekvieno trūkumo iš pirmojo sąrašo prirašykite savotišką kontrargumentą iš antrojo, kuriame surašytos jūsų teigiamybės. Pavyzdžiui: „Aš kvaila, užtat žavi.“ Arba: „Aš tinginys, užtat sugebu strategiškai mąstyti, aš nuobodus, užtat gebu būti atkaklus, lėtai mąstau - užtat gerai suvokiu reikalo esmę.“

O dabar pasistenkite išsiaiškinti, kurios jūsų silpnybės yra tikros, o kurios - tariamos. Galbūt jums ką nors bandė įteigti artimieji, tėvai arba draugai. Prisiminkite situaciją, kuri jus verstų suabejoti tuo, kas jums kadaise buvo sakoma. Pavyzdžiui, mama dažnokai jums prikaišiodavo žioplumą, bet jūs juk sėkmingai baigėte universitetą. Pamėginkite apginti tą vaiką, kuriuo kadaise buvote. Mintyse pasiginčykite su mama, pasakykite jai, kad žmogus, savarankiškai išlaikęs visus egzaminus, tiesiog negali būti žioplas.

Įsivaizduojama sėkmė

Daugelis yra įsitikinę, kad geriausias būdas įveikti drovumą - per jėgą įtraukti save į aplinkybes, kurios verčia drovėtis, pavyzdžiui, prisiversti užkalbinti nepažįstamą žmogų, kokiu nors klausimu kreiptis į vyresnybę arba kolegas. Iš tiesų toks metodas dažnai sukelia tik papildomą stresą ir kompleksus. Pasitreniruokite, įsitraukdami į gąsdinančią situaciją ne praktiškai, o vaizduotėje. Įsivaizduokite, kaip norite ką nors įrodyti kalbėdamiesi su šefu arba kaip kolegos per susirinkimą susižavėję klausosi jūsų ataskaitos. Beje, tokį treniruočių metodą dažnai naudoja ir sportininkai. Jie bando kuo dažniau ir kuo detaliau įsivaizduoti varžybų eigą ir sėkmingo finišo akimirką. Jie galvoje vis rikiuoja visas būsimųjų varžybų detales, o kai ateina starto diena, pasiruošęs būna ne tik jų kūnas, bet ir smegenys, kurios neleis atsakingą akimirką padaryti klaidos. Tą patį reikia padaryti ir jums. Jei laukia viešas pasirodymas, įsivaizduokite kiekvieną smulkmeną, kokia poza stovite, kaip į jus žiūri klausytojai, ką sakote. Ir būtinai pritariamus kolegų žvilgsnius arba net plojimus.

Norėdami sustiprinti efektą, galite pasinaudoti ir tokiu metodu. Prisiminkite, ką mokate daryti geriausiai. Pavyzdžiui, mokate gaminti patiekalą, apie kurį jūsų aplinkoje sklando legendos. Ką jaučiate, kai girdite komplimentus dėl kulinarinio talento? Kaip stovite? Kaip laikote rankas? Ką atsakote į pagyrimus? O dabar save tiesiog po gabalėlį perkelkite į situaciją, kurioje drovitės. Bijote pokalbio su viršininku? Įsivaizduokite, kad stovite prieš jį tokia pat poza, kaip ir prieš svečius, kai įnešate dubenį su garuojančiu firminiu patiekalu. Įsivaizduokite, kad bosas žiūri į jus nepritariamai, o jūs jam šypsotės taip, tarsi atsakydami į komplimentą dėl mokėjimo gaminti. Iš pradžių jums reikia įgyti varžančios situacijos sėkmingos baigties patirties vaizduotėje, o tada ir tikrovėje pasijusite daug drąsiau.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder