Kaip atsikratyti blogų įpročių

Kaip atsikratyti blogų įpročių

Atsikratyti senų įpročių sunku, verčiau juos pakeisti naujais. Kaip tai padaryti?

"New York Times" verslo žurnalistas Čarlzas Diuheigas (Charles Duhigg) savo knygoje "Įpročio galia" ("The Power of Habit"), kurioje dėsto, jog tam reikia išmokti atkreipti dėmesį į trigerius (angl. trigger), arba lietuviškai - inkarus.

Psichologijoje šis terminas vartojamas kalbant apie išorinius stimulus, kurie automatiškai sukelia reakciją, lemiamą sąlyginių refleksų. Pavyzdžiui, pamatę raudoną šviesoforo signalą, mes nemąstydami sustabdome automobilį. Kitaip tariant, tai sąlyginis refleksas.

"Inkaravimas" - tai vienas iš taikomosios magijos triukų, kuriuos iki akademinio lygio pakėlė neurolingvistinio programavimo (NLP) pradininkai Džonas Grinderis (John Grinder) ir Ričardas Bandleris (Richard Bandler). Inkarai - tai iš esmės tie patys užkeikimai, amuletai ir talismanai. Jie gali veikti regą (vaizdas), klausą (garsas) ir sukelti fizinius pojūčius. Pastaruosius lengviausiai priima pasąmonė.

Jeigu esate įpratę per dažnai ar per daug valgyti, pajutę alkio priepuolį, išbandykite tokį būdą: spauskite pirštu kaktą maždaug 30 sekundžių. Ši metodika atitraukia dėmesį nuo maisto troškimo, kurį sukelia stresas. "Kai mes jaučiame stresą, maistas tampa greičiausiu būdu pajusti palengvėjimą; tai nelyg raminamųjų tabletė, - tvirtina Džesika Ortner (Jessica Ortner) knygoje "Savimasažas svoriui mesti ir pasitikėjimas savo kūnu" ("Tapping Solution for Weight Loss and Body Confidence"). Todėl su valgymo įpročiu reikia kovoti išbandant streso šalinimo technikas, taip pat ir biologiškai aktyvių kūno taškų masažą.

"40 proc. mūsų kasdienių veiksmų - ne realūs sprendimai, o įpročio rezultatas", - savo knygoje apie įpročių galią primena Č. Diuheigas. Maistas, kurį mes valgome, žodžiai, kuriuos sakome vaikams prieš miegą, taupymas ar išlaidavimas, sportavimo reguliarumas, darbo proceso organizavimas ir t. t. - visa tai įsisenėję įpročiai, kurie turi daug įtakos mūsų sveikatai, piniginei ir laimei.

Kodėl esame pratę elgtis taip, o ne kitaip? Ką reiškia posakis "turėti valios"? Įpročiai mums trukdo, bet jie ir padeda. Naujo inkaro pritaikymas leidžia pasiekti norimą būseną be jokios sąmoningos kontrolės.

Auksinė įpročio keitimo taisyklė tokia: naudokite tą patį inkarą ir apdovanojimą, tačiau pakeiskite įprastą veiksmą. Tam pirmiausiai teks nustatyti, koks gi inkaras verčia jus elgtis vienaip ar kitaip, ir ką už tai gaunate. Pavyzdžiui, jeigu norite mesti rūkyti, turite atrasti kitą veiksmą, kuris patenkintų tą patį aistringą troškimą kaip ir cigaretė.

Kad rūkymas ir kiti žalingi įpročiai yra neįgyvendintų troškimų anestezija, teigia ir JAV psichoanalitikė Alis Valeri (Alice Valerie). Pasak jos, tokie žmonės jaučia meilės ir švelnumo poreikį, tačiau mano, jog meilės sau ir netgi apskritai laimės savo gyvenime jie nenusipelnė. Cigaretė jiems - tai būdas palaikyti save, pabėgti nuo tikrų jausmų, nuraminti - t. y. apgauti. Daugelis rūkalių suvokia cigaretę kaip geriausią draugą ir bėga pas jį "paguodos". Anot psichoanalitikės, nuo žalingų įpročių priklausomi žmonės yra ne nesėkmingi, ne neverti meilės ir laimės, o būtent įpratę galvoti, jog yra nesėkmingi ir neverti meilės. Tai įprotis, o senus įpročius galima keisti naujais.

"Jokia abstrakti informacija, net ir apie tai, jog kenkiama savo sveikatai, nemotyvuoja atsisakyti įpročio, teikiančio malonumo", - teigia psichiatras Deividas Servanas-Šreiberis (David Servan-Schreiber), Pitsburgo universiteto (JAV) Medicinos centro įkūrėjas. Kelias į pokytį veda per emocijų sritį: reikia, kad tai, ką darome, leistų mums pajusti gyvenimą džiaugsmingesnį - kad keisdamiesi mes jaustume daugiau malonumo nei palikdami viską taip, kaip yra.

Kolegoms pritaria ir garsus JAV kardiologas Dinas Ornišas (Dean Ornish). Gydytojas įrodė: širdies ligos atsitraukia paramos grupių, meditacijos, geros mitybos, fizinio aktyvumo ir pan. dėka. Knygoje "Meilė ir išgyvenimas" ("Love and Survival") jis reziumavo, jog "geriausias motyvas keisti įpročius - ne mirties baimė, bet džiaugsmas, kad gyveni."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder