Ką reiškia gimti per šventes?

Ką reiškia gimti per šventes?

Ką reiškia gimti per didžiąsias metų šventes - Kalėdas, Naujuosius metus? Ar gimimas metų pabaigoje turi įtakos žmogaus likimui? Jei taip, ar žmonės yra paženklinti ypatingu sėkmės ženklu, o gal kaip tik praranda vieną šventę per metus, „TV publikai“ papasakojo psichologė Ramunė Murauskienė.

- Ką reiškia gimti per šventes - Kalėdas, Naujuosius metus, šiek tiek po Naujųjų? Kaip tai paveikia žmogų, juk tarsi dingsta viena metų šventė?

- Iš tiesų jokio skirtumo, kada žmogus gimsta, svarbiausia, kaip jis nugyvena gyvenimą.

Kai sureikšminame tam tikras datas, tada kyla klausimų, ką reiškia gimti per Velykas ar Kalėdas. Jeigu žmogus tas datas sureikšmina, jo artimieji tas datas labai akcentuoja, aišku, gali taip nutikti, kad gimtadienio šventė nublanksta, nes neva Kalėdos yra didesnė šventė. Bet viskas priklauso nuo vertybių, kuo žmonės tiki, kaip gyvena. Kiekvienas žmogus yra Dievo dovana, ir jeigu žmonės galvoja, kad Kalėdos yra svarbiau nei gimtadienis, ir švenčia Kalėdas, bet nesuteikia to džiaugsmo žmogui, nes jo gimtadienis, tai kartu prieštarauja ir visai Kalėdų šventės dvasiai.

Jeigu taip nutinka, kad šeimoje gimsta vaikas arba yra jau žmogus, gimęs per šias šventes, labai svarbu kalbėti su juo, sužinoti, kokie yra jo lūkesčiai. Galbūt yra žmonių, kurie visai nenori akcentuoti savo gimtadienio, natūraliai įsilieja į švenčių šurmulį ir jiems taip gerai. Bet, jeigu mes turime vaikų, vis tiek nepamirškime, jog jiems labai svarbu, kad per jų gimtadienį parodytume, kaip svarbu, kad jie gimė. Reikia padėkoti ir Dievuliui, ir sau, ir savo partneriui, iš ko tas vaikelis atsirado, kad jis gimė, pasidžiaugti kartu. Pirma yra žmogus ir po to yra tradicijos, ritualai. Norėtųsi, kad to nepamirštume, nes labai dažnai akcentuojame ritualus. Neva tai yra vertybė, bet pamirštame patį svarbiausią - žmogų. Tiesiog verta elgtis taip, kaip yra gerai tam gimtadienio vaikui tą dieną. Čia nėra jokio bendro recepto, nes žmonės yra labai skirtingi.

- Mažiems vaikams turbūt sunkiausia, kai sutampa didžiosios metų šventės ir gimtadienis, juk norisi gauti daugiau dovanų?

- Gali būti sunkiausia, bet svarbios yra ne dovanos, o dėmesys, nes, kai mes švenčiame gimtadienį, tada dėl gimtadienio kažkas atskirai ateina, sukviečiame svečius. Jeigu taip sutampa, kad gimtadienis yra per šventes, tai visgi per žiemos atostogas padarykime vaikams šventę ir organizuokime paminėjimą. Nebūtinai per tikrąjį vaiko gimtadienį, nebūtinai per gimtadienio šventimo dieną, sukvieskime draugus ir tada jis bus pasveikintas su gimtadieniu, visi švęs gimtadienį, o ne Kalėdas. Čia suaugusiųjų fantazijos reikalas, kaip minėti vaiko gimtadienį. Vaikams dėl švenčių sutapimo gali būti sunkiau, bet nebūtinai.

O ką mes perduodame dovanodami dovanas vaikams? Iš tiesų vertybė yra santykiai, buvimas kartu, todėl aš labai kviečiu visus tėvelius rūpintis įspūdžiais, kad vaikas prisimintų kažką, nes dovanų jis greičiausiai neprisimins. Nebent tikrai yra pildoma kažkokia vaiko svajonė, ką jis labai norėjo turėti, tada tą stiprią emociją jis prisimins. Dovanodami kažkokius niekučius mes nesukuriame santykių, bet dovanodami vaikui laiką, įspūdį, šventę su kažkokia tema, kažkokį veiksmą mes prisidedame prie santykių kūrimo ir tą vaikai prisimins.

- Ir Kalėdų, ir gimtadienio minėjimas yra ritualas. Seniau reikšmingesni buvo vardadieniai, nuo ko priklauso, kurią šventę žmonės laiko svarbesne?

- Gimimo diena yra tokia diena, kai žmogus gali būti paskatintas stabtelėti. Ir nesvarbu, ar jis mažas, ar didelis, nesvarbu, kokia tai šventė. Stabtelėję galime tiesiog padėkoti už tai, kas mes esame. Labai smagu, kai artimieji sako: ačiū, kad tu esi, mums gera su tavimi, būtų liūdna, jeigu tavęs nebūtų, arba mums tavęs tikrai labai trūktų, jeigu mes tavęs nepažinotume. Tai taip pat yra dėkingumo diena visai giminei, nes, jeigu ne mūsų protėviai, mūsų nebūtų. Visų pirma galima dėkoti mamai, tėčiui. Jų dėka mes atsiradome. Tėtis su mama atsirado savo tėvų dėka. Gimimo diena yra ta situacija, kai mes galime surinkti platesnės šeimos narius, bičiulius ir būti dėkingi, kad esame susiję kraujo ryšiu, kitais giminystės ryšiais. Tai yra didelė dėkingumo diena.

- Ar gimimo mėnesis, diena apskritai turi reikšmę žmogaus gyvenimui ir jo likimui, ar tai tik mitas?

- Nemanau, kad konkreti gimimo data turi reikšmę žmogaus gyvenimui ir likimui. Yra kai kas daugiau, nes vaikas gimsta tada, kai jam reikia gimti. Jis atsineša tam tikrą programą, kurią turės įgyvendinti, ir ta programa nusako, kada jis gimsta. Jeigu kalbame apie horoskopus, vaiko gimimo datą, tai ta gimimo programa astrologų pagalba gali būti pakankamai gerai išlukštenta. Tada mes žinome, koks vaikas gimė, kas jam būdinga. Bet kiekvienas žmogus gimsta turėdamas savo individualią užduotį ir paskirtį. Ir kartais mes labai spraudžiame vaikus į „astrologinį rėmą“. Čia Mergelė, ten Ožiaragis, ten dar kažkas. To daryti nevertėtų. Svarbiausia, kad mes pamatytume žmogaus unikalumą ir individualumą, ne apribotume jį, o pažvelgtume į konkretų žmogų.

Parengta pagal priedą „TV publika“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder