Harmoninga vaiko raida: ką galite padaryti

Harmoninga vaiko raida: ką galite padaryti

Kad vaikas išskleistų savo kūrybinį potencialą ir augtų ramus bei laimingas, būtina rūpintis sveika jo psichikos raida. Vaikų psichoneurologas Danielis Sigelas (Daniel J. Siegel) bei vaikų psichoterapeutė Tina Pein Braison (Tina Payne Bryson) savo naujoje knygoje "Harmoningas vaiko smegenų vystymasis" ("The Whole-Brain Child") siekia, kad neurologijos mokslo žinios taptų prieinamos ir suprantamos atsakingiems tėvams.

Minėtos knygos autoriai aiškina, kodėl yra būtinas darnus skirtingų smegenų dalių veiklos vystymas - integracija - ir kaip to pasiekti. Jūsų dėmesiui - pagrindinės mokslininkų idėjos, susijusios su vaikų ugdymu.

Kairė ir dešinė

Kairė plius dešinė lygu aiškumas ir supratimas. Smegenų raida turi būti simetriška: padėkite savo vaikui naudotis tiek "logiškojo" kairiojo pusrutulio potencialu, tiek "emocingojo" dešiniojo, kad jie dirbtų darniai kaip viena.

Ką galite padaryti?

Kai jūsų vaikas dėl ko nors susijaudinęs, pirmiausiai kreipkitės į jo emocijas: dešinysis pusrutulis į dešinįjį pusrutulį. Vėliau, kai vaikas šiek tiek aprims ir galės aiškiau mąstyti, kreipkitės į jo logiką - kairįjį pusrutulį: pasikalbėkite apie tai, ko galima išmokti iš šios situacijos.

Duoti vardą - reiškia prisijaukinti. Kai vaikas nepajėgus susitvarkyti su stipriomis emocijomis, pasiūlykite jam papasakoti apie tai, kas jį taip sujaudino. Kai vaikas įvardys savo jausmus, tuo metu smegenų pusrutuliai padarys vienas kitam gerą paslaugą: jie padės jam išgauti prasmę iš savo patyrimų ir pajusti, kad jis gali kontroliuoti save.

Sąveikaukite, o ne konfliktuokite

Vaikystėje ir paauglystėje žmogaus galvos smegenų žievė dar nėra visiškai susiformavusi, ir jos funkcijų perėmimas, ypač emocinėje situacijoje, gali paveikti primityvesnes požievio struktūras. Todėl, kad vaiko smegenų raida būtų harmoninga, dažniau "kreipkitės" į žievės funkcijas.

Ką galite padaryti?

Sąveikaukite, o ne konfliktuokite. Stipraus streso situacijoje įtraukite aukščiausius smegenų centrus, užuot suaktyvinę žemiausius. Vietoje argumento "Todėl, kad aš taip pasakiau!" klausinėkite vaiką, pasiūlykite alternatyvių sprendimų, siekite susitarimo.

Vaiko smegenų veiklos vystymasis, žinoma, yra ir jo paties pastangų reikalas, tik mažiesiems reikia suteikti galimybių treniruotis. Klauskite savo atžalų "Ką tu tokiu atveju darytum?", o ne saugokite jas nuo sudėtingų klausimų.

Sveikai vaiko smegenų raidai ypač reikalingas fizinis judėjimas. Jis padeda neprarasti kontakto su savo aukščiausiais smegenų centrais.

Lavinkite klausdami

Mokykite vaikus išreikšti ir įsisąmoninti tuos prisiminimus, kurie yra išstumti į pasąmonę. Tuomet tie prisiminimai nesekins psichikos ir nestabdys smegenų vystymosi.

Ką galite padaryti?

Apdorokite blogus prisiminimus. Vaikui sunku pasakoti apie tai, kas nemalonu. Pasiūlykite jam blogus prisiminimus mintimis "prasukti atgal". Tai suteiks pauzę ir padės nuosekliai papasakoti apie įvykį.

Lavinkite atmintį. Smegenų raida vyksta kur kas intensyviau, jeigu vaikas nuolat praktikuojasi stengdamasis atsiminti. Klausinėkite jį apie tai, ką jis veikė, bet kokia proga: pietaudami, vaikštinėdami ir t. t.

Dėmesys skirtingiems aspektams

Harmoningas smegenų veiklos vystymasis apima ir savitvardą bei savikontrolę. Kai vaikas susikoncentruoja į vieną savo vidinio pasaulio aspektą, padėkite jam pamatyti ir kitus aspektus ir pačiam rinktis, kur fokusuoti dėmesį.

Ką galite padaryti?

Nuolat vaikams priminkite, kad jausmai atplaukia ir nuplaukia - kaip debesys danguje. Emocinė būklė nėra tai, kas stabilu ir nekintama: jausmai keičiasi nuolat.

Padėkite vaikams skirti pakankamai dėmesio savo pojūčiams, vaizdiniams, jausmams ir mintims.

Skirtingų savo vidinio pasaulio aspektų atradimas padeda vaikams nusiraminti ir sukoncentruoti dėmesį į tai, į ką jie nori.

Vaikas ir kiti

Harmoninga smegenų veikla remiasi taip pat ir į žmogaus socialinius gebėjimus. Kurkite pozityvius šeimyninio bendravimo modelius.

Ką galite padaryti?

Džiuginkite vieni kitus. Tegu jūsų šeimoje būna kuo daugiau linksmybių, kad vaikai gautų kuo daugiau šilto, artimo bendravimo su artimaisiais patirties.

Konfliktus traktuokite ne kaip kliūtis, kurių reikia vengti, bet kaip galimybę įskiepyti vaikams svarbius bendravimo įgūdžius: gebėjimą pažvelgti į situaciją kito žmogaus akimis, perprasti neverbalines žinutes ir vėl atkurti santykius iš naujo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder