Psichologo konsultacija: Ar ji pasikeis?

Psichologo konsultacija: Ar ji pasikeis?

"Išsiskyriau su mergina antrą kartą. Kai pradėjome draugauti, jai buvo 16 metų, man - 21-eri. Nenorėjau su ja draugauti, nes ji man buvo per jauna. Po pusės metų jos kovojimo dėl manęs nusprendžiau pabandyti. Draugystė truko metus ir septynis mėnesius. Pradėjome daug pyktis. Nevertinau santykių ir nesistengiau jos suprasti. Aš jai buvau pirmasis. Ji išsigando draugystės ir pasijautė "neišsilaksčiusi". Ji mane paliko teigdama, jog meilė išblėso. Po trijų menesių ją susigrąžinau. Santykiai tapo dar geresni. Ji mane įsimylėjo antrą kartą ir džiaugėsi, jog esame kartu. Bet po septynių mėnesių vėl pradėjo blaškytis. Esame du mėnesius išsiskyrę. Prieš porą dienų vėl atsibudau pas ją. Šiuo metu man 24, jai 19. Žinau, kad ji mane myli, bet jaučiasi per jauna ir nori kitų partnerių. Ar tai normalu? Per abu išsiskyrimus ji turėjo sekso partnerių. Aš taip pat. Nejaučiu jokio malonumo mylėdamasis su kita. Kaip man elgtis? Toliau kovoti dėl jos ar laukti? Ar tikrai mes susipažinome per anksti? Ar ji pasikeis? Žinau, kad jai būtų labai sunku mane matyti su kita. Gal jai reikia patirti tą jausmą, kad susivoktų. Esame išgyvenę labai daug pykčių. Jaučiu, kad nebeturime dėl ko pyktis, nes pradėjome gerai suprasti vienas kitą. Ar labai geri santykiai galėtų užkirsti kelią jos smalsumui? Per visus šituos išsiskyrimus labai kankinuosi. Žinau, kad ir jai sunku, nes mato, kad mes esame labai artimi. Negi vienintelis laikas gali viską sutvarkyti? D. K."

Vilma Mažeikienė, psichologė psichoterapeutė

Kiekvienas normalus žmogus svajoja apie savo antrą puselę. Tai ypač aktualu jaunystės periodu, kai prabunda dvi svarbios varomosios jėgos: instinktai ir dvasia. Žmogaus instinktai būna nukreipti į seksualinį pasitenkinimą su priešingos lyties partneriu, o dvasia siekia artimesnio dvasinio ryšio. Kai santykiuose patenkinami abu šie poreikiai, žmogus jaučiasi ramus, harmoningas, džiaugiasi ir vertina tai, ką turi. Žvalgytis į šonus nėra kada, ir net nėra tokio poreikio, nes visos pastangos nukreiptos į esamų tarpusavio santykių kūrimą, puoselėjimą.

Kai santykiuose kažko trūksta, žmogus nesijaučia saugus (fizine, dvasine, socialine bei moraline prasmėmis) ir, be abejo, pradeda žvalgytis į šonus. Nesaugumas mus verčia dairytis aplink, ieškoti prieglobsčio, nusiraminimo kitur.

Kur jūsų santykiuose yra plyšys - sunku pasakyti, nes situacija pateikta labai apibendrintai ir vienpusiškai. Dabar galime kelti įvairias hipotezes.

Rašote, kad santykių pradžioje jūs pats nelabai stengėtės ir nevertinote to, ką turėjote. Gal tuomet padarėte esmines klaidas, kurios nulėmė dabartinį jūsų merginos nesaugumą bei norą savo vertę nuolat pasitvirtinti per vis naujus sekso partnerius. Tačiau kiekybė kokybės nepadidina. Tai supratote ir pats, supranta ir jūsų mergina, tačiau nuleisti inkarą ties jumis vis tiek nesiryžta. Kažko bijo. Ko? Būti įskaudinta? Atstumta? Nesuprasta? Sunku pasakyti. Palaikyti trumpalaikius nerimtus santykius jai daug paprasčiau ir saugiau, nei ryžtis rimtiems ilgalaikiams santykiams su jumis. Pašvęsti save kitam žmogui (vienam) - susiję jau su atsakomybe, didesniu prisirišimu, įsipareigojimu. Kodėl ji nenori prisiimti atsakomybės, labiau įsipareigoti - reikėtų rimtai pagalvoti. "Noras išsilakstyti", kai šalia yra tikrai mylimas žmogus - du nesuderinami dalykai ir amžiui tai nurašyti negalima. Čia slypi gilesni psichologiniai dalykai, apie kuriuos ir reikėtų susimąstyti: ar tikrai tuomet taip gera kartu abiem, kaip manoma? Gal kažkurio jausmai yra ne tokie stiprūs ir tvirti, kaip pasakoma žodžiais?

Gyvenimiška išmintis byloja, kad jausmų gilumą atspindi ne žodžiai, kuriuos mes sakome vienas kitam, o poelgiai, t. y. ką esame pasiruošę konkrečiai daryti ir nedaryti vardan meilės kitam žmogui. O gal jūs tiesiog savo santykių kūrimo procese prasilenkėt? Nesutapo jūsų norai su jos norais tuo metu, kai turėjo sutapti, kad santykiai vėliau galėtų normaliai vystytis.

Jei esat tikrai artimi ir vienas kitą mylintys, reikėtų išsiaiškinti, kokie užslėpti psichologiniai dalykai trukdo jums būti kartu, ir pabandyti tai kartu įveikti. Tuomet perliptumėte į brandesnių, atsakingesnių santykių etapą.

Sėkmingų ieškojimų.

Klausimus prašome siųsti adresu [email protected]. Dėl privačios konsultacijos galima pasiteirauti tel. 8 685 78601.

Jausmų gilumą atspindi ne žodžiai, kuriuos mes sakome vienas kitam, o poelgiai: ką esame pasiruošę daryti ir ko nedaryti iš meilės kitam žmogui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder