Kompulsijų priežastis - nepasitenkinimas

Kompulsijų priežastis - nepasitenkinimas

Iki šiol buvo manoma, jog įprotis kramtyti nagus ar atlikti kitus beprasmiškus veiksmus rodo, jog žmogus kažko bijo. Šiandien psichologai skelbia naujas įkyrių veiksmų priežastis. Monrealio universiteto (Kanada) mokslininkai daro prielaidą, jog panašūs poreikiai kyla nuobodžiaujantiems perfekcionistams.

Mokslininkai atliko eksperimentą su 100 žmonių grupe. Pusė iš jų skundėsi kompulsiniais sutrikimais (įkyriais veiksmais), pavyzdžiui, rankų odos tampymu, nagų kramtymu, blakstienų traukiojimu ir pan. Kiti 50, kontrolinė grupė, neturėjo jokių kompulsinių sutrikimų.

Eksperimento dalyviai atsakė į tyrėjų klausimus apie patiriamas emocijas - pyktį, kaltę, nerimą ir t. t. - ir kaip dažnai jos pasireiškia. Vėliau eksperimentuotojai sudarė praktines situacijas, kurios dalyviams kėlė stresą, frustraciją, atsipalaidavimą arba nuobodulį. Pavyzdžiui, žmogus buvo paliekamas vienas šešioms minutėms uždarame kambaryje.

Į kompulsijas linkę asmenys pranešė jautę poreikį atlikti įkyrius veiksmus tada, kai nuobodžiavo ir patyrė susierzinimą. Poreikio nebuvo, kai dalyviai jautėsi atsipalaidavę.

"Bendra kompulsinio elgesio priežastis - nepasitenkinimas, - priėjo išvadą tyrimo vadovas psichologijos profesorius Kironas Okonoras (Kieron O'Connor), kuris šia tema jau yra parašęs tris knygas. - Žmones, turinčius kompulsinį sutrikimą, sieja panašios būsenos ir jas sukeliančios situacijos. Jie nekantrūs, greitai nusiviliantys. Jiems sunku atlikti ramų, ritmišką darbą, jie nemoka dirbti atsipalaidavę. Tokie žmonės labiau už kitus linkę į frustraciją, kai jiems nepavyksta pasiekti norimų tikslų. Visa tai, kaip ir nuobodulys, yra perfekcionizmo požymiai", - komentuoja tyrimo vadovas psichiatrijos žurnale "Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry".

Pasak prof. Kirono Okonoro, kompulsyvus elgesys visada pakeičia konstruktyvius veiksmus, kurie žmogui nepavyko.

Skatindamos įkyrius veiksmus, mūsų smegenys leidžia išeiti energijos pertekliui, aiškina psichologai. Jos "griebiasi" to, kas arčiausiai: žmogus tampo drabužį, plėšo popierių, ką nors braižo arba laužo pieštukus. Gera žinia ta, kad smegenys, pasitelkusios šiuos iš pirmo žvilgsnio nereikalingus veiksmus, daro reikalingą darbą: jos sureguliuoja mūsų pakrikusias emocijas.

Pasak prof. K. Okonoro, kompulsyvus elgesys visada pakeičia konstruktyvius veiksmus, kurie žmogui nepavyko.

Jeigu blakstienų pešiojimas, nagų kramsnojimas ar kiti įkyrūs poreikiai jums trukdo, K. Okonoro žodžiais, yra dvi išeitys. Pirma: pakeiskite nemalonų įprotį konkuruojančiu, tačiau nekaltu veiksmu, pavyzdžiui, sukiokite Rubiko kubą arba dėliokite daiktus ant stalo. Antra: dirbkite su priežastimis, t. y. keiskite savo perfekcionistines ir kitas negatyvias nuostatas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder