Emigracija - ne priežastis didesniems alimentams

Emigracija - ne priežastis didesniems alimentams

Auginu du vaikus. Vaiko tėvas kartu negyvena, bet moka alimentus. Jo mokamų pinigų man neužtenka, pati uždirbu mažai, todėl ketinu su vaikais išvažiuoti gyventi į užsienį. Žinau, kad ten vaikų išlaikymui gali reikėti dar daugiau pinigų. Ar galėčiau dėl to prisiteisti didesnius alimentus?

Advokatų kontoros "Damulevičius ir Damulevičiūtė-Jakimavičienė" teisininkė Eglė Morkūnienė akcentuoja, kad savo nepilnamečius vaikus privalo išlaikyti abu tėvai proporcingai vaikų poreikiams ir savo turtinei padėčiai, o išlaikymo tvarka ir forma nustatoma bendru tėvų susitarimu.

"Tėvams nesusitarus, jų ginčą gali išspręsti teismas. Visais atvejais turi būti nustatomas konkretus vaiko poreikių turinys, įvertinta, ar išlaikymas bus pakankamas tenkinti būtinas vaiko vystymosi sąlygas - ar bus patenkinti vaiko poreikiai maistui, aprangai, būstui, sveikatai, mokslui, poilsiui, laisvalaikiui, kultūriniam ir kitokiam ugdymui. Vaikai turi lygias teises gauti išlaikymą, tačiau kiekvienam iš jų skiriamo išlaikymo dydis gali skirtis priklausomai nuo objektyvių ir subjektyvių priežasčių - vaiko poreikių: gyvenimo sąlygų užtikrinimo, sveikatos priežiūros, fizinio ir dvasinio lavinimo bei kitų", - aiškina teisininkė.

Anot jos, nors vaiko interesai ginami prioritetiškai, tačiau nustatant priteistino išlaikymo dydį, svarbi ir tėvų materialinė padėtis. Turi būti atsižvelgta į tai, kokio dydžio pajamomis disponuoja išlaikymo prievolę turintis vaiko tėvas (motina) ar tos pajamos reguliarios, kokio dydžio turtas valdomas, ar turima reikalavimo teisių arba skolų kitiems asmenims. Įtakos turi ir išlaikomų asmenų skaičius.

"Vien tai, jog nepilnamečio vaiko tėvas ar motina nedirba arba gauna mažas pajamas iš savo darbo, negali būti pagrindas skirti vaikui mažesnį išlaikymą. Turi būti atsižvelgta į tokio tėvo ar motinos pastangas susirasti geriau apmokamą darbą, profesines galimybes, sveikatos būklę, valstybės ekonominę padėtį ir kitas aplinkybes. Tad tokiu atveju, kai vaikas išvyksta gyventi į užsienio valstybę, kurioje pragyvenimo lygis yra aukštesnis nei Lietuvoje, vieno iš tėvų iniciatyva, likusiam gyventi Lietuvoje vaiko tėvui ar motinai neturėtų kilti pareiga prisiimti dėl šios priežasties padidėjusių išlaidų tenkinant vaiko poreikius. Dėl vaiko išvykimo gyventi į užsienio valstybę padidėjusios jo poreikių tenkinimo išlaidos atitinkama dalimi turi tekti tam iš tėvų, kurio iniciatyva vaikas išvyko iš Lietuvos, nebent tėvų turtinės padėties kriterijus pateisintų kitokį sprendimą", - teigia E. Morkūnienė.

Ji taip pat akcentuoja, kad vaikui skirtas išlaikymas privalo būti naudojamas tik jo interesams. Jis negali būti naudojamas kitų asmenų asmeniniams poreikiams tenkinti, įskaitant tėvo ar motinos. Išlaikymą teikiantis vienas iš tėvų turi teisę kontroliuoti išlaikymo panaudojimą.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder